Nu toți elevii vor primi gratuitate la transport în lunile iulie și august, potrivit metodologiei / Ministerul Educației încalcă Legea Educației, care prevede gratuitate pentru tot anul școlar

5.116 vizualizări
Valoarea tichetelor de creșă
Foto: © Vsg Art Stock Photography And Paintings | Dreamstime.com
Unii elevi nu vor mai primi transport gratuit pe toată perioada anului școlar, potrivit metodologiei, lucru care contrazice Legea Educației. Aceasta prevede că elevii “beneficiază de gratuitate pe tot parcursul anului școlar”, care potrivit Ordinului de ministru, nr. 3800/2023 se încheie pe 31 august 2024. În același timp, în metodologie este precizat că unii elevi navetiști beneficiază de transport gratuit doar pe durata cursurilor școlare, care se încheie la finalului lunii iunie. Este vorba despre cei care primesc sume forfetare sau care circulă cu transportul public local, metropolitan, interjudețean sau județean.

Ministerul Educației încalcă propria lege prin metodologia emisă de aceiași instituție în privința acordării gratuității la transport pentru elevi, publicată în 8 septembrie 2023 în Monitorul Oficial.

Concret, la articolul 83 din Legea Educației se precizează că elevii beneficiază de gratuitate pe tot parcursul anului școlar.

Articolul 83 din Legea Educației prevede:

(1) Elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat, inclusiv cei înmatriculați în cadrul unităților de învățământ preuniversitar înscrise în Registrul special al unităților de învățământ preuniversitar care funcționează după un curriculum străin, prevăzut la art. 117 alin. (10) lit. r) pct. (iv), beneficiază de gratuitate, în condițiile legii, la serviciile publice de transport public local, inclusiv metropolitan și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului școlar, în scopul asigurării dreptului la educație, în conformitate cu prevederile unei hotărâri de Guvern inițiate de Ministerul Educației și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, cu consultarea structurilor asociative ale autorităților administrației publice locale.

Potrivit metodologiei, an școlar înseamnă “perioada anului calendaristic în care se desfășoară activitatea de învățământ preuniversitar a cărei durată este stabilită prin ordin al ministrului educației, în conformitate cu prevederile art. 115 alin. (2) lit. r) din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023“; Potrivit ordinului nr. 3800/2023 privind structura anului școlar 2023—2024, anul școlar se încheie pe 31 august 2024.

Tot în metodologie se menționează condiții diferite de aplicare pentru elevii care învață în altă localitate decât cea de domiciliu. Gratuitatea se aplică pe durata cursurilor școlare, nu pe parcursul anului școlar, așa cum prevede legea Educație.

Articolul 1

(1) Prezentele norme metodologice reglementează mecanismul de acordare a facilităților de transport pentru elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat, în cadrul unei unități administrativ-teritoriale sau asociații de dezvoltare intercomunitară, după caz, care se deplasează în altă localitate pentru a fi școlarizați, în scopul asigurării dreptului de educație, inclusiv pentru cei înmatriculați în cadrul unităților de învățământ preuniversitar înscrise în Registrul special al unităților de învățământ preuniversitar care funcționează după un curriculum străin, pe durata cursurilor școlare, prin:

a) transportul public rutier județean și transportul interjudețean între localitatea de domiciliu a elevului și localitatea în care sunt școlarizați;

b) acordarea sumelor forfetare în zonele și pentru distanțele în care nu este organizat serviciu de transport public, transport interjudețean, transport de tip curse școlare, organizate în condițiile art. 83 alin. (11) din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările ulterioare, și nici transport cu mijloacele de transport aparținând unităților de învățământ și unităților administrativ-teritoriale;

c) transportul public local și metropolitan.

Articolul 4 din Metodologie menționează explicit că elevii navetiști care primesc sumă forfetară pentru că nu există transport public local sau consiliile județene nu au contracte cu firmele de transport, primesc banii pe durata cursurilor școlare.

(1) În cazul în care elevii nu pot fi școlarizați în satul, comuna, orașul sau municipiul de domiciliu și nu beneficiază de existența serviciilor de transport public, serviciu de transport, de transport de tip curse școlare, organizate în condițiile prevăzute la art. 83 alin. (11) din Legea nr. 198/2023, cu modificările ulterioare, și nici de transport cu mijloacele de transport aparținând unităților de învățământ sau consiliilor locale, aceștia beneficiază, pe durata cursurilor școlare, de o sumă forfetară lunară.

Astfel, din metodologie reiese că se face notă discordantă între elevii navetiști care merg cu trenul, cu metroul sau cu transportul naval și care primesc pe tot parcursul anului școlar, deci și în lunile iulie și august și cei care primesc suma forfetară doar pe durata cursurilor școlare.

Informații de context

Probleme cu acordarea gratuității la transport pentru elevi a fost de la începutul anului școlar.

Cei mai afectați au fost elevii navetiști din 14 județe care au început să primească sumele forfetare abia din luna februarie a acestui an, la jumătate de an de la începerea anului școlar, pentru că consiliile județene respective nu au avut contracte încheiate cu transportatorii, în consecință nu puteau fi încadrați la transport public, iar elevii au plătit din banii lor abonamentele timp de 6 luni.

Legea Educației nu a prevăzut și această situație pentru că “la momentul aprobării legii nu s-a gândit nimeni la aceste situații particulare, care, iată, nu sunt tocmai particulare”, a spus secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, în cadrul unei dezbateri online, organizate pentru modificarea legii.

Ministerul Educației nu știe câți elevi navetiști sunt în situația în care trebuie să primească sume forfetare care nu pot fi decontate prin legea actuală și a pus în dezbatere un proiect de HG care să le permită și acestor elevi să primească sume forfetare, abia în decembrie, când după ce a început școala și au ieșit la iveală situațiile din multe județe, unde elevii nu primeau abonamente gratuite.

În ultima ședință de Guvern din decembrie 2023, Guvernul a aprobat Proiectul Hotărârii de Guvern privind modul de calcul al sumelor forfetare pentru transportul elevilor, inclusiv pentru județele în care Consiliile Județene nu au încheiate contracte cu operatorii de transport și mecanismul prin care se face plata către elevi.

Primii bani au ajuns la elevi abia în luna februarie 2024.

Peste 110 mii de elevi navetiști au nevoie de transport pentru a ajunge la școală, conform datelor centralizate de Ministerul Educației, obținute de Edupedu.ro. 

Citește și:
Elevii beneficiază de abonamente gratuite doar până în ultima zi de școală din iunie – notă a Inspectoratului Mureș către școli

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Primul manual de dialect aromân pentru copii, lansat de cercetători de la Institutul de Lingvistică / Profesoara Manuela Nevaci: Oricine poate învăța elementele de bază de citit, scris, vocabular și morfologie – INTERVIU

Primul manual de dialect aromân pentru copii, dedicat cu precădere celor din comunitățile din Albania, a fost lansat de cercetători de la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti”…
Vezi articolul

Ministerul Educației a refăcut calculele privind costurile programului de educație parentală prevăzut pentru anii următori: circa 21 milioane de lei, anual, pentru pregătirea părinților / Versiunea inițială a Strategiei de educație parentală menționa cheltuieli bazate pe calcule confuze

Aproximativ 21 de milioane de lei ar urma să coste, anual, pregătirea părinților în cadrul cursurilor de educație parentală ce urmează să fie lansate în anii următori, conform proiectului de…
Vezi articolul