Profesorul de matematică Flavian Georgescu a spus că nu este de acord cu metodele vechi de a critica elevii. „Copiii de azi nu mai sunt cei de acum 30 de ani. Aceștia nu vor mai reacționa la astfel de stimuli, decât poate pe moment”, a precizat acesta. Declarațiile au fost făcute în emisiunea „Sfatul Profesorului” de la Național FM, în colaborare cu educatieprivată.ro.
Flavian Georgescu a povestit că elevii de vârste fragede învață de dragul profesorului și că își doresc să ia nota 10 pentru a-i face fericiți pe profesori, pe părinți și pe bunici:
„Dragii mei, copilul la vârstă fragedă nu învață de dragul materiei respective, ci de dragul profesorului. Copilul nu vrea să obțină nota 10 pentru a fi trecută undeva în catalog și arhivată apoi în baza de date a secretariatului școlii. El își dorește să obțină note mari pentru a-i face fericiți pe profesorul lui, pe tata, pe mama, pe bunici. De aceea, noi, adulții, avem un rol major în acest proces educațional: profesorii ar fi de dorit să fie cât mai plăcuți în ochii elevilor, iar părinții să se bucure de toate reușitele copiilor lor. Să îi aprecieze, să le evidențieze efortul, pentru că asta îl va motiva pe copil să facă și mai mult din ceea ce a văzut că poate să facă bine”, a punctat cadrul didactic.
Profesorul a explicat de ce nu sunt eficiente metodele vechi de a critica elevii și ce efecte pot avea acestea asupra viitorilor adulți:
„Nu sunt de acord cu metodele vechi de a critica elevii, de a le scoate în evidență lucrurile negative, tocmai, vezi Doamne, pentru că așa se îndrepta. Copiii de azi nu mai sunt cei de acum 30 de ani. Aceștia nu vor mai reacționa la astfel de stimuli, decât poate pe moment. Pe termen lung, astfel de metode conduc la dezvoltarea unor adulți fără încredere în ei, plini de frustrări, anxioși și care nu vor avea abilitățile necesare pentru a-și realiza propriile obiective.”
Informații de context
Recent, Flavian Georgescu a declarat că „în ziua de azi nu mai e deloc suficient să intrăm în clasă, să facem prezența, să ne predăm lecția, să le dăm teme elevilor și apoi să plecăm”.
Cadrul didactic a mai spus că problema nu este cât de mult învață elevii, „ci cum învață”. „Mi se pare că învață într-un sistem învechit, care nu mai este actual pentru societatea din prezent. Copiii din ziua de azi nu mai învață așa cum învățam noi când eram elevi”.
„Unul dintre cele mai importante aspecte ale rutinei școlare este ca elevul să se simtă apreciat, să se simtă util și bun în ceea ce face”, este de părere profesorul Flavian Georgescu. Aceasta a precizat că profesorii trebuie să se adapteze nevoilor copiilor din ziua de azi. Declarațiile au fost făcute în emisiunea „Sfatul Profesorului” de la Național FM, în colaborare cu educatieprivată.ro.
Foto: © Igor Mojzes – Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
6 comments
Elevii au nevoie de feedback pozitiv si negativ.
Cand copilul are stima de sine scazuta si o imagine de sine proasta are nevoie de feedback pozitiv si de intariri pozitive. In cazurile extreme behavioristii vorbesc de un bombardament de intariri pozitive.
Profii care nu au facut un curs de comunicare sau de behaviorism ar trebui sa colaboreze cu un psiholog scolar. Dar vai, noi nu avem psihologi scolari, avem niste struto-camile consilieri, care stiu sa faca hartii.
Scoala este un mediu in care copiii isi afla talentele si limitele. Prin urmare, notele trebuie sa reflecte efortul si munca depusa de ei. Acestea sunt apreciate prin note si calificative. A da note doar in ideea de a multumi parinti este o ineptie. Acum 4- 5 generatii nu erau retelele de socializare pe care sa stea copiii de la 4- 5 ani si pe jocuri digitale. Normal ca nu se mai pot concentra la lectii. De aici, interzicerea tel mobile la clase si reducerea timpului pe jocuri calculator si chat- uri diverse.
Păi să se pună numai note de 10, indiferent dacă elevii vin sau nu la școală.
În felul acesta toți elevii, părinții și bunicii vor fi fericiți.
Oricum dacă ne uitam în carnetele de note și notele de la simulare, diferențele sunt uriașe.
Copiii de vârstă fragedă și profesorii de vârsta expirata, la 55 ani diferenta de vârstă și concepții, fără metode pedagogice moderne sau de predare înțepeniți pe scaune la catedra, fără jenă fiindcă legea le da dreptul, fără verificări , fără perfecționări Trimiteți -i la formare pe pedagogie digitala, să stea până la 80, pe pensii și salarii sau pensii și plăți cu ora după pensie, iar tinerii cu titularizări luate nu au posturi
atunci sa i ținem Intr un clopot de sticlă și să le spunem ce grozavi și inteligenți sunt,aproape perfecți …până Intr o zi …
corect . cine stie psihologie stie ca , copilul invata pe motive extrinseci inițial.