Nu știm nimic de 3.000 de tineri care termină anual facultatea de Medicină, nu se regăsesc în Colegiul Medicilor, spune președintele Daniel Coriu: Dacă ar rămâne în țară, ar umple deficitul rapid

647 de vizualizări
Daniel Coriu / Foto: captură Youtube.com/ Guvernul României
3.000 de absolvenți români de medicină din România, care termină anual facultatea, nu se regăsesc în Colegiul Medicilor și nu se știe unde profesează, a declarat președintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Daniel Coriu.
  • Nu este clar dacă președintele CMR s-a referit la absolvenții din promoțiile curente la nivel de licență sau la tinerii care au drept de practică după rezidențiat.

El a explicat într-o emisiune la Medika TV că, deși un număr semnificativ de medici solicită certificate profesionale pentru a lucra în străinătate, nu există informații clare dacă aceștia și-au finalizat procesul de emigrare.

Daniel Coriu a vorbit mai întâi de situaţia medicilor care au solicitat să li se elibereze un certificat profesional curent care să le permită să lucreze în străinătate:

Noi eliberăm ceea ce se numește certificat profesional curent. Orice medic care vrea să profeseze în străinătate are nevoie de el. Începând cu 2016, înainte de creşterea salariilor, atunci era cam 1.500 pe an [medici care au cerut certificate pentru a lucra în străinătate N. Red.]. După creşterea salariilor, din 2017, au început să scadă treptat.

În timpul pandemiei, anii 2020-2021 au ajuns la 700, apoi în 2022 a început să crească uşor, pe la o mie, anul trecut au fost în jur de 830 de astfel de certificate. (…) Este vorba numai de intenţie, noi nu ştim dacă aceşti oameni au plecat. Ei au cerut certificatul, nu ştim dacă s-a finalizat procesul”, a declarat doctorul Coriu în emisiunea citată, după cum scrie și Spotmedia.ro.

Președintele Colegiului Medicilor (CMR) a precizat apoi că în jur de 3.800 de tineri, inclusiv străini, care termină facultăţile de medicină din țară nu se regăsesc în sistemul nostru de sănătate după finalizarea studiilor.

Noi nu ştim nimic despre absolvenţi, pentru că absolvenţii de facultate de medicină – şi vorbim de în jur de 3.800, cu tot cu studenţi străini, e adevărat – nu ştim unde sunt, dar oricum nu-i regăsim în Colegiu. Dacă noi am creşte numărul cu 3.000 pe an, am umple deficitul foarte rapid. Nu se întâmplă acest lucru”, adaugă Daniel Coriu.

Întrebat de moderatoarea Eugenia Foarfecă ce mecanism ar asigura o evidență a celor care pleacă, Daniel Coriu a spus că „astfel de practici există la Ministerul Sănătății. Un tânăr medic român are nevoie din partea Ministerul Sănătății de un certificat care să-i ateste că a finalizat cursurile la o facultate în România”.

Date de context. 6.826 de locuri aferente anului I erau alocate în facultăți pentru anul universitar 2022-2023 în domeniul Medicină, potrivit datelor de la ministerul Educației. În total, conform aceleiași surse, capacitatea de școlarizare la licență a fost în acel an universitar de 9.198 de locuri, pentru Medicină.

Potrivit Eurostat, în anul 2022, 69.279 de tineri au absolvit medicina în UE, în termeni relativi existând 15,5 absolvenți de medicină la 100.000 de locuitori. Este o ușoară scădere în comparație cu raportul din 2021 de 15,7 absolvenți de medicină la 100. 000 de locuitori. Conform sursei citate, cele mai mari rate au fost înregistrate în Bulgaria (29,5 la 100.000 de locuitori), Malta (27,7), Letonia (27,5) și România (26 de absolvenți la 100.000 de locuitori).


1 comment
  1. pai căutații în Franța , Belgia , Olanda
    nu le oferiți posturi după rezi.
    din ce să trăiască ?
    pleacă cat vad cu ochii.
    pregătiți pe banii publici colectați din taxele și impozitele românilor se duc sa trateze oameni din alte sisteme de sănătate.
    nu știți nimic ptr că nu vreți să auziți de ei după ce termină rezi.
    100 de locuri la 4000 de medici specialiști , anual , asta e oferta României dupa ce îi pregătește 11 ani . ( și aia 100 , deobicei copchii de doctori , șefi de secție , profesori univ pe la fac de medicina etc) .
    nație bătută cu leuca un cap .😠

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Joi va fi vaccinat angajatul din Educație cu numărul 100.000, anunță ministrul Educației. Vaccinarea peste numărul estimat, un element foarte important în a permite elevilor din anii terminali să vină fizic la școală, indiferent de scenariu

Mâine, 4 martie, va fi vaccinat angajatul din Educație cu numărul 100.000, anunță ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, într-o declarație la B1TV. Oficialul a spus că a discutat cu colonelul Gheorghiță,…
Vezi articolul
PostBrexit

Ministerul Educației le recomandă cetățenilor britanici din România să intre în procedura de recunoaștere a studiilor. De la 1 ianuarie 2021, recunoașterea academică și profesională nu va mai funcționa ca în cazul statelor UE

Ministerul român al Educației le recomandă “cetățenilor britanici și membrilor acestora de familie să aplice pentru recunoașterea studiilor”, pentru a beneficia de avantajele perioadei de tranziție. De la 1 ianuarie 2021,…
Vezi articolul
angajatori caută să recruteze studenți

Vouchere electronice prin care elevii și profesorii să-și poată cumpăra echipamente pentru educație digitală – solicitate Guvernului, printr-un apel comun, de către Consiliul Elevilor, FSE Spiru Haret și Federația Asociațiilor de Părinți

Consiliul Elevilor, Sindicatele “Spiru Haret” și Federația Asociațiilor de Părinți solicită Guvernului un pachet concret de măsuri “pentru a garanta accesul la educație digitală pentru toți elevii și profesorii din…
Vezi articolul

SURSE Ministerul Educației, către inspectorii școlari, în prima zi de grevă generală în școli: Profesorii greviști să nu fie stigmatizați de cei care nu sunt în grevă / Nu se fac presiuni nici de noi, nici de către colegi

Ministerul Educației a transmis inspectorilor școlari, prin reprezentanții săi, ca profesorii greviști să nu fie stigmatizați de cei care n-au intrat în grevă, potrivit surselor Edupedu.ro. În această dimineață, Ministerul…
Vezi articolul