Andreia Bodea, directoarea Colegiului Național I. L. Caragiale din București, a vorbit, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, despre „explozia” de note între 9.90 și 10 la Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a. „Nu se poate să fie această explozie, de ani de zile, de sute de medii, la Evaluarea Națională, între 9.90 și 10. Nu este normal. În primul rând, nu este realitatea, nu este sănătos”, a spus directoarea.
Profesoara a afirmat că un ultim subiect ar trebui să facă diferența între un copil care s-a pregătit și „un copil care chiar trece de pragul de 9.50”.
Moderatoare: Ce fel de subiecte ar trebui să conțină aceste examene? Știți că se discută sau se caută o formulă de a schimba anumite lucruri. Vom vedea în luna mai, atunci când domnul ministru a promis că vine cu acel diagnostic al sistemului și cu niște propuneri de modificări. Dar, din punctul de vedere al dumneavoastră, la catedră de atâția ani de zile, cum să arate subiectele la clasa a VIII-a, ca să nu mai fie șablon? Cum să arate subiectele la bacalaureat, în formula în care avem acum aceste examene?
Andreia Bodea: Teoretic, dacă vorbim de clasa a VIII-a, de examenul de matematică, aici sunt multe condiții de pus. Ar trebui copilul de clasa a VIII-a să aibă în față un profesor bun de matematică. Și este o condiție. Da, să fie prezent la școală, să fie matematică și punct. În ceea ce privește structura subiectelor, bun, vrei grilă, că e mai ușor, în sfârșit, dar, categoric, un ultim subiect trebuie să facă diferența. Adică nu se poate să fie această explozie, de ani de zile, de sute de medii, la Evaluarea Națională, între 9.90 și 10. Nu este normal. În primul rând, nu este realitatea, nu este sănătos. Ei nu sunt de aceste note. Nu înseamnă că nu-s copii deosebit de inteligenți unii.
Deci, cu siguranță, un ultim punct de la un ultim subiect trebuie să facă diferența între un copil care a învățat, care s-a pregătit, și un copil care chiar trece de pragul de 9.50. Adică cine a trecut de pragul de 9.50 să fie de 9.50.
Informații de context
Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, a spus, la MetropolaTV, că simulările examenelor naționale și examenele în sine, în acest moment, nu se mai pretează la rețete. „Ultimul lucru pe care ni-l dorim este să producem învățare prin rețete, prin șabloane”, a afirmat acesta.
În februarie, Bogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educației la vremea respectivă, a declarat că învățarea la disciplinele de la Evaluarea Națională, Română și Matematică, nu este o învățare de profunzime, ci „se duce foarte mult pe tipologia de examen”.
„Ați spus un lucru foarte important. Din păcate, copiii noștri învață pentru examen. Ne trezim că în gimnaziu, mai ales în ultimii 2 ani, învață numai la matematică și la română. Și nici acolo învățarea lor nu este o învățare în profunzime, ceea ce numim deep learning, ci se duce foarte mult pe tipologia de examen. Uitați-vă câtă cerere este pentru teste de antrenament și pentru modele. Din acest motiv, tocmai pentru că avem ocazia să discutăm, Ministerul are această abordare prin care dezvoltă standardele de evaluare și platforma națională de evaluare (…)”, a menționat secretarul de stat.
Irina Horga, cercetător științific al Unității de Cercetare în Educație, a declarat, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, că „în mod cert nu ne dorim ca evaluarea și programele școlare să promoveze doar memorarea”. Aceasta a precizat că „memorarea are un rol de bază în învățare, spune psihologia cognitivă, pentru că al nostru creier nu poate să lucreze dacă nu are cu ce.”
- Amintim că Unitatea de Cercetare în Educație a transmis, într-un răspuns pentru Edupedu.ro, că „dacă examenele naționale rămân bazate pe memorare, reforma curriculară nu va schimba realitatea din sălile de clasă”. Răspunsul vine în contextul în care proiectele cu noile-planuri cadru de liceu au fost puse în consultare publică și instituția a fost întrebată care ar trebui să fie legătura dintre planurile-cadru/programe și examene/metoda de evaluare a competențelor.
- În legătură cu proba de Limba și literatura română de la Evaluarea Națională de clasa a VIII-a, tot cercetătorii de la Unitatea pentru Cercetare în Educație au arătat în 2023 că impactul curriculumului oficial la clasă este diminuat din cauza selectării arbitrare din textul programei școlare a competențelor și conținuturilor. Ei mai susțineau și că subiectele sunt concepute pe curriculumul care nu mai este în vigoare, cu barem de corectare care „compromite validitatea probei” prin punctaje alocate arbitrar – pe larg, aici
Adrian Magdaș, profesor de matematică și director la Colegiul Național „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca, a spus că trebuie regândite Evaluarea Națională și Bacalaureatul, pentru că subiectele sunt șablonizate: „Reforma la liceu trebuie completată prin regândirea examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat, deoarece în prezent subiectele de examen sunt extrem de șablonizate.”
Președintele Asociației Naționale a Colegiilor și Liceelor Pedagogice din România, Mircea Bertea, a declarat, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, că „din păcate, în România, școala nu te pregătește pentru viață”. Acesta a spus că „școala te pregătește să ai succes la examenul de la școală.”
Profesorul Radu Gologan este de părere că „principala problemă cu Matematica în clasele mai mari provine din felul în care sunt organizate examenele”. Acesta a declarat pentru TVR Info că subiectele de la Evaluarea Națională și de la examenul național de Bacalaureat „verifică nişte reţete”.
În decembrie 2024, profesorul de matematică Flavian Georgescu a declarat, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, că „orele trebuie să fie mult mai practice”. „Evident, copiii au nevoie să înțeleagă practic cum stau lucrurile și la ce le folosesc. Noi nu mai putem veni să fim niște mașini de scris în fața lor”, a precizat acesta.
15 comments
E prima dată când sunt de acord cu doamna prof., numai la titlul articolului dacă mă uit.
Ce e defect nu e faptul că sunt standardizate testele (e ok sa fie așa), ci lipsa de gradare a dificultății. Nu e deloc normal sa ai discriminare la sutime între 9:50 și 10, nici o școală de evaluare în educație nu ar fi de acord cu aceasta aberație. Nu e normal nici ca la 14-15 ani copiii să susțină evaluare din doar 2 discipline, nici ca profesorii buni să fie DOAR in colegii naționale și doar in 1-2 licee din județ.
Dar la asta s-ar ajuns, printr-un lanț de evenimente întinse pe zeci de ani, că în cazul oricărui dezastru (a chain of events).
Când tu ai pentru discriminare doar un subpunct de la un exercițiu și din el scoți, ca prof. ce face baremul, 25-50 de chichițe diferențiatoare, pot eu sa bănuiesc că unele din chichițe se referă și la altceva decât matematica?? …expunerea caligrafică in pagină, felul cum copilul scrie cifra 2, lipsa unei linii trase înainte de concluzie, diverse virgule absențe, ieșitul din tipicul meditatorilor cunoscuți din județ, etc., etc.
Câtă vreme veți avea diferențiere la sânge doar din chichițe ce nu au treabă cu rezolvarea matematică propriu-zisă, veți munci dublu, la corectarea de contestații în număr apropiat de numărul de candidați.
Plus că la asemenea evaluare nu te crede nici un profesor normal din afară, care a studiat evaluare pe bune. Desigur, nu te crede nici David, care știe cum arată curba lui Gauss. Mințiți-vă in continuare… pentru cine crede că faceți bine subiecte de evaluare. Copiii n-au nici o vină, ei doar profită de incompetență.
” În primul rând, nu este realitatea, nu este sănătos. Ei nu sunt de aceste note. ”
Dar ce mai este sanatos in ziua de azi ? Sa se dea teste la clasa din materia nepredata sau peste nivelul programei, asa cum se practica in liceul doamnei citate? Normal ca atunci elevul este de nota 6 ! Cati elevi sunt in situatia mentionata ? Exista vreo statistica? Notarea la clasa e standardizata cumva ?
Doamna știe câtă presiune se află pe umerii unui copil de clasa a a VIiI-a….
Este foarte ușor să vorbești din punctul de vedere al adultului.Sunt destule subiecte pentru două ore,volumul de muncă este destul de mare și îi plimbă prin toată materia.
Copiii care obțin rezultatele respective muncesc enorm….
Subiectele la matematica sunt o bataie de joc la adresa copiilor care muncesc. Sunt facute ca sa poata lua note mari si elevii care nu muncesc prea mult. Nu sunt gradate. Nu e firesc sa avem atatea note de 10.
Într-adevăr subiectele de la aceste examene nu sunt gândite să se facă o diferențiere cât mai exactă intre cei foarte buni și cei buni.
Ar fi mai bine sa ne bucuram pt elevi că iau note bune.Iar dacă raportăm numărul de note bune la numărul de copiii e bine că sunt atâtea note bune, Evaluarea Națională nu este olimpiada, doar unu pe județ poate lua. Deci e normal sa fie sute de note pe țară/judet intre 9:90-10. Doar suntem o țară care investește în matematică, avem rezultate foarte bune in lume și copiii sunt pregătiți și la școală și în privat.
Nu sunt de acord sa se spună că notele acestea nu reflecta munca lor.
De acord, școala publica nu e pentru elite. Cred că ar trebui sa ne intereseze sa atragem cat mai multi copii sa se educe, să găsească un sens în școală, nu sa fie triați in buni și răi. Să aibă cât mai mulți o bază pentru a putea face ce își doresc in viața, să își urmeze visurile și pasiunile, nu sa și le inhibe. Școală e pentru societate, să introducă cat mai multi adulți sănătoși emoțional și fizic în viața, capabili de gândire, inovație, inițiativa. Nu sa recite toți pe de rost Coșbuc.
Nu înțeleg mirarea notelor mari.Inca din clasele primare,accentul este pe matematică și română.Toate cadrele didactice încurajează acest lucru.De ce nu contează și celelalte materii?Înnebunim copiii cu matematică și română, că doar dau examen la acestea,îi solicitam cu sute de ore de meditații. Acesta e rezultatul…note mari. Felicitări lor!
Este foarte bine să fie motivați copiii cu note bune, nu să le tai elanul cu note mici. Un copil care primește o notă de 9.50 este foarte bine pregătit. Nu înțeleg de ce această atitudine să nu dai note mari, consider că este o metodă greșită.
Trebuie să dai nota la valoarea reală, nu să-l amăgești cu nota mare, când nu este de nota mare. Elevul trebuie să-și cunoască valoarea reală pentru a fi motivat să progreseze
Are dreptate doamna profesor!
Am vazut atatia analfabeti functional,cu note de peste 9.50!!
Ei sunt desteptii tarii,care invata doar la romana si matematica sustinuti de meditatori,disperati si fara cultura generala.
Aceste aspecte se discuta din timp, in vara, inainte de inceperea anului scolar, nu cu doua luni inainte de examen. Daca se schimba acum ceva, cand TOTI copiii au invatat dupa modelul descris, ce se va obtine? Depresie in masa si ore la psiholog? Da, trebuie o reforma, poate un alt model de examen, dar in anii ce vin si cu analiza reala inainte!
Aceste aspecte se discuta in vara, inainte de inceperea anului scolar, nu cu doua luni inainte de examen. Daca se schimba acum ceva, cand TOTI copiii au invatat dupa modelul descris, ce se va obtine? Ore la psiholog? Da, trebuie o reforma, poate un alt model de examen, dar in anii ce vin si cu analiza reala inainte!
La limba și literatura română, subiectele sunt atât de simple și de standardizate. Nici nu-i de mirare că se obțin note atât de mari.
La limba și literatura română, subiectele sunt atât de simple și de standardizate. Nici nu-i de mirare că se obțin note atât de mari.