Nu s-a putut stabili și o zi de pauză între probele scrise de la BAC 2025, spune Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației: Ziua de 9 iunie este zi liberă, e sărbătoarea Rusaliilor. Rămân patru zile lucrătoare la dispoziție

5.011 vizualizări
Florian Lixandru / Foto: edu.ro
Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, a declarat pentru Observator News că pentru probele scrise de la BAC 2025 „nu s-a putut stabili o zi de pauză”, pentru că „ziua de 9 iunie este zi liberă, (este -n.red) sărbătoarea Rusaliilor. Rămân patru zile lucratoare la dispozitie.” Probele scrise ar urma să înceapă cel mai devreme din istoria recentă, mai precis din ultimii 15 ani cel puțin, arată o analiză Edupedu.ro. Proba la limba română scris este programată în calendarul în stadiu de proiect pe 10 iunie, urmată de celelalte probe consecutiv.

“Nu s-a putut stabili și o zi de pauză între probe, întrucât ziua de 9 iunie este zi liberă, (este -n.red) sărbătoarea Rusaliilor. Rămân patru zile lucrătoare la dispoziție. Pana acum, perioada de la data încheierii cursurilor și până la debutul probelor scrise era prevăzută pentru organizarea examenelor de verificare a compențelor. Nu mai e nevoie de timp pentru aceste examene”, a spus Florin Lixandru.

Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, a declarat pentru Prima TV că, în timpul verii, calendarul examenelor „este unul extrem, extrem de dens şi, în plus, avem şi problema temperaturilor din ce în ce mai ridicate”. „Din acest motiv, am propus ca probele de competenţe să fie susţinute în timpul anului şcolar”, a precizat acesta.

Edupedu.ro a scris că examenul de Bacalaureat 2025 ar urma să înceapă cu probele de competențe în lunile ianuarie și februarie, iar probele scrise ar putea să se desfășoare începând de pe 10 iunie, cel mai devreme din istoria recentă. Datele propuse de Ministerul Educației au fost anunțate de instituție luni, într-o postare pe Facebook.

Mai exact, probele de competențe ar urma să se susțină pe 27 ianuarie – 5 februarie.

Noutatea este faptul că elevii de Evaluarea Națională și BAC 2025 își vor putea vedea lucrările înainte să depună contestațiile.

Schimbarea datelor cât mai devreme în anul școlar a fost anunțată ca efect al schimbărilor climatice. Ministra Educației, Ligia Deca, a vorbit recent la Guvern despre schimbarea calendarelor de examene „în aşa fel încât să nu mai fi în iulie cu ele, pentru că nu ducem”.

Iată calendar BAC 2025 – proiect:

  • 27-29 ianuarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 29-31 ianuarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 3-5 februarie 2025: Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 5-7 februarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 2-5 iunie 2025: Înscrierea candidaților la probele scrise ale primei sesiuni de examen
  • 6 iunie 2025: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 10 iunie 2025: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 11 iunie 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 12 iunie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 13 iunie 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
  • 18 iunie 2025: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00), vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor (în intervalul orar 14.00 – 18.00)
  • 19-20 iunie 2025. Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 27 iunie 2025: Afișarea rezultatelor finale
Citește și:
Secretarul de stat Sorin Ion, despre schimbările de la examenele naționale 2025: Calendarul în timpul verii este unul extrem, extrem de dens şi, în plus, avem şi problema temperaturilor din ce în ce mai ridicate. Am propus ca probele de competenţe să fie susţinute în timpul anului şcolar
BREAKING Modificare majoră la examene: elevii vor putea să vadă lucrările înainte de a contesta notele la Evaluarea Națională 2025 și Bacalaureat 2025, propune Ministerul Educației după valul de cereri depuse de părinți în acest an
PROIECT Calendar Evaluarea Națională la clasa a VIII-a 2025: probele încep pe 23 iunie. Primele rezultate apar pe 1 iulie. Elevii își pot vedea lucrările pe 2-3 iulie și să decidă dacă depun contestații
BREAKING Schimbări la Bacalaureat 2025. Calendarul propune ca probele scrise să înceapă în 10 iunie, cel mai devreme din istoria recentă, iar competențele să se dea în iarnă / România modifică structura examenelor naționale din cauza schimbărilor climatice

3 comments
  1. Oameni buni, v-ati pierdut complet uzul rațiunii? La copii nu va ganditi deloc, adica termină vineri scoala si marți încep probele scrise la bac? Sunt școli la care chiar se face prezență, sau sugerați un chiul masiv neoficial la final de liceu? Lasati-le macar o săptămână de pauză, de recapitulare. Daca e musai sa dea asa devreme, ATUNCI SA INCHEIE CURSURILE ÎN LUNA MAI.
    Asta oricum e cireașa de pe tort, au fost o generație de sacrificiu si de experimente, prima generație cu clasă pregatitoare, cu programe noi pana in clasa a 8-a, fara manuale câte un semestru, deoarece ministerul nici macar intr-un an nu a putut face licitațiile la timp, profesori debusolați si nepregătiți in privinta schimbărilor. Nu mai spun de școala altfel, școala verde, care dau bine pe hârtie, dar de fapt in mare parte sunt o pierdere de vreme, ca pe urmă sa se spună ca mai trebuie micsorată vacanta de vara, că nu fac destulă școală. Apoi fără continuitate la liceu, unde au revenit la programe si manuale vechi si depășite, pandemie, ore online, materii noi introduse de patrioții din parlament (istoria holocaustului, comunismului, de parca nu puteau fi integrate in orele existente de istorie). Acum pe copii îi așteaptă un bac inept la română, unde li se cere sa învețe pe de rost eseuri scrise de alții, cu tot cu citate, inclusiv la proză. Mai bine s-ar numi proba de memorare, nu de limba română. Si in condițiile astea vreti sa îl dați si pe repede inainte? Iar punctul culminant al celor 9 ani zbuciumați, e că acest bac e luat drept criteriu general de admitere la majoritatea facultatilor, fără sa se tina cont că unii au luat notele pe mere (materii grele-real), iar altii pe pere (uman).
    Spuneți ca motivul acestui calendar fugărit e canicula, dar de fapt vreti aerisirea calendarului încărcat din vacanță, pe seama elevilor de liceu care dau examenul, dar si al restului școlarilor, care vor avea o noua pauza de școală, de o săptămână, pentru că in centrele de examen nu se vor putea face ore, iar majoritatea profesorilor vor fi la supraveghere si corectare. Ce faceți, veti trece aceste zile ca vacanță in structura anului școlar sau e pe șest, părinți, descurcati-vă, că de orele pierdute oriicum nu ne pasă?
    In concluzie, ori finalizați anul școlar la clasa a 12-a in luna mai, daca vreti probele scrise din 10 iunie, ori lăsați cum e dintotdeauna, examenele sa se desfășoare dupa ce toata lumea, elevi, profesori, au incheiat anul școlar și in ordine, evaluarea națională mai întâi si bacalaureatul dupa aceea, astfel încât timpul de pregătire si recapitulare al elevilor sa fie complet.
    Nu mai vrem experimente pe copiii noștri!!!

  2. În iunie de obicei absolvenții de clasa a XII-a aveau de susținut examenul de competențe profesionale nivel 5 (atestatul), ce se va întâmpla cu acest examen, când va fi acesta susținut și când vor avea elevii timp să își scrie lucrarea?

  3. Frecați comisiile alea de le rupeți, acuma o mai apărut din neant zile de pauze, o fost una de aiurea în bacu de vara, care io fost scopul? Se vede că leprele ce sunt in minister n-au fost la un bac in viața lor! Acu ești sâmbătă duminică în centru, acu ești la școală, acu ești înapoi la centru de examen! Cât vă mai întindeți? Una da una nu? Hai să dăm bacul pe 2-3 săptămâni. Care naiba toate scoate ideile astea?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

„Cu atenție și diplomație“, le spune Ligia Deca inspectorilor școlari să gestioneze toate nemulțumirile părinților elevilor din cele peste 900 de școli care sunt în șantier, la început de an școlar

Ligia Deca le-a transmis inspectoratelor școlare și autorităților locale să gestioneze cu “atenție și diplomație” nemulțumirile care pot veni din partea familiilor care, un timp limitat vor trebui să-și ducă…
Vezi articolul