Profesorii, care fac parte din categoria persoanelor care deservesc activități esențiale, se pot înscrie, începând din data de 15 ianuarie, la vaccinare dacă doresc acest lucru, însă nu există o campanie de vaccinare dedicată special lor, a declarat marți în cadrul unei conferințe de presă președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță.
Reporter: Luați în calcul ca profesorii să fie vaccinați cu prioritate în această a doua etapă ca să se întoarcă la clase în siguranță?
Valeriu Gheorghiță: Personalul din învățământ, după cum știm, este inclus în etapa de vaccinare alături de alte tipuri de activități esențiale, fiecare când dorește să se programeze va putea să facă acest lucru.
Reporter: Așadar nu există o campanie care să fie neapărat dedicată profesorilor?
Valeriu Gheorghiță: Nu.
Reporter: Cine vrea să se vaccineze se înscrie pe platformă și se vaccinează. În ceea ce-i privește pe elevii de clasa a XII-a spre exemplu, având în vedere că au peste 16 ani, și ei ar putea fi vaccinați cu prioritate dacă își doresc lucrul acesta?
Valeriu Gheorghiță: Se respectă strategia de vaccinare. Dacă unii dintre ei sunt în evidență cu boli cronice care-i vulnerabilizează, cu siguranță au prioritate și așa și trebuie să se vaccineze.
Reporter: Iar ei ar trebui să fie înscriși de aparținători, mă gândesc, având în vedere că nu au 18 ani?
Valeriu Gheorghiță: Da, de aparținători sau de medicul de familie.
Cum se face programarea:
„În ceea ce privește modalitatea de programare, platforma va fi gata pe data de 15 ianuarie. De la ora 3 se va putea începe programarea persoanelor pentru etapa a II-a în centrele de vaccinare care vor fi pregătite. Pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani, programarea se poate face individual, se poate face prin medicul de familie, se poate face prin serviciile de call center – aici, ca noutate, vom avea un număr unic la nivel național, pe care vi-l pot și spune, 021.414.44.25. Practic, sunând la acest număr, apelurile vor fi preluate în cele 42 de call center-uri distribuite la nivelul fiecărui județ. O altă modalitate de programare, prin direcția de asistență socială din primării sau prin intermediul aparținătorilor, care pot să își facă cont și să înscrie până la maxim 10 persoane dintre aparținători, din familie”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.
„O persoană nu se poate programa de pe o zi pe alta, pentru că altfel vom genera dificultăți în programare și fiecare centru are nevoie să își realizeze stocul necesar . Practic, o persoană care se va programa pe data de 15 ianuarie, prima zi în care poate fi vaccinată va fi 18 ianuarie”, a mai declarat președintele Comitetului Național de coordonare a vaccinării împotriva SARS-CoV-2.
Până acum, doi din trei angajați din preuniversitar sunt dispuși să se vaccineze împotriva COVID-19, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu la Libertatea. Este vorba de 66% din personalul didactic al mai multor școli care au răspuns la chestionarul privind disponibilitatea de vaccinare, acestea fiind datele parțiale, cele finale vor fi comunicate vineri, a mai spus ministrul.
Cîmpeanu a cerut tuturor școlilor și universităților, la începutul lunii ianuarie, să compleze un chestionar în cadrul unei platforme în care să spună dacă doresc sau nu să se vaccineze.
4 comments
Ok….locuri epuizate, profesori…pe langa..Ce-ar fi daca fara vaccin nu vrem sa ne intoarcem la scoala? Daca tot nu conteaza…si nu suntem o categorie care ar trebui sa aiba prioritate..Da, sunteti in etapa a doua, dar…sa vedeti…
Buna seara! Am .45 de ani, lucrez in invatamant și am.ncercati sa ma.programez.Nu reusesc! Da voie doar persoanelor peste 65 de ani sau celor cu boli cronice.
,,gradatul” e cu masca si firesc ca nu i se oxigeneneaza suficient creierul pentru a gandi la capacitati maxime (vorba unor medici care s-au decis sa nu recite mesajele impuse si spun lucrurilor pe nume). Si, oricum am da-o, n-a fost pus acolo ca sa gandeasca, ci ca sa transmita mesaje. Simplu! Daca azi o sa primeasca o partitura o s-o prezinte ,,poporului” iar daca maine o sa primeasca alta o sa fie nevoit s-o turuie natiunii pe ultima primita. N-are ,,autoritatea” sa analizeze ce trebuie transmis, ca doar ordinul se executa si nu se discuta. Cand l-au pus acolo asta era mesajul pe care vroiau sa-l transmita poporului.
Temele impuse s-au derulat fara cusur pana aucm. S-a discutat despre pandemie/ nevoia de restrictii, apoi cateva luni despre masca, ca-n zilele noastre subiectul sa fie inteparea. Uite ca se face anul si economic firmele autohtone sunt pe butuci, Nu-i subiect de dezbatere ca doar e ,,pandemie” si-n 2021 anul e rezervat vaccinului.
In toate publicatiile a declarat ca in invatamant te programeaza angajatorul si acum spune ca fiecare se descurca cum poate? La 2 zile inainte de inceperea etapei a II-a?? E cazut in cap? Azi pe Edupedu declara ceva si tot azi se publica stire in ….X ca angajatorul…