Într-o replică venită după pozițiile publice ale mai multor reprezentanți ai mediului universitar pedagogic la intenția de desființare a specializării de învățător din liceele pedagogice, fostul secretar de stat din Ministerul Educației, Maria Manea, scrie într-un mesaj pe pagina sa de Facebook despre legătura dintre conducerea politică provenită din universități și formarea „atât de proastă” pentru cariera didactică, formare făcută de către universități.
Manea se întreabă, retoric, „dacă (n. red. cei care au reacționat acum la desființarea specializărilor de învățători din liceele pedagogice) au fost la fel de vocali și uniți în tagmă, atunci când numărul acestor licee a fost diminuat drastic și aceleași colegii pedagogice semnalau grava problema ce urma să afecteze pe viitor sistemul de învățământ preuniversitar”.
Fost secretar de stat în Ministerul Educației, Manea pune public problema formării slabe a resursei umane în cadrul sistemului universitar și susține că din acest mediu universitar provine „o buna parte din politic, în cele mai importante foruri de conducere, dar nu există comoditate și nepăsare mai mare decât în universitar”.
În continuarea mesajului, Manea reacționează la un comentariu care susținea că „din câte știu eu, profesorii universitari se implică, dar nu sunt luați în seamă. (…) Dacă “vorbesc” prea mult li se închid finanțările și nici o facultate nu își dorește asta”.
„Dați-mi voie să nu cred că nu îi ia nimeni în seama, atâta vreme cât, reprezentarea politică de top din învățământ este mai mereu universitară. Și dați-mi voie să pun la îndoiala atunci moralitatea, dacă tac pentru bani. Eu am întâlnit și universitari batatarnici, dar și tăceri nepermise, mai multe… De zeci de ani sistemul de învățământ preuniversitar este tocat de presă pentru toate relele din educație. Rareori cineva a îndrăznit să meargă și să vadă, cu adevărat, dacă în superior se pune accentul pe student, cum se realizează predarea, ce impact are ea, cât este de corelat – la nivelul cercetării- conținutul predat cu descoperirile recente din domeniile de cunoaștere etc.
Nu este posibil ca formarea pentru cariera didactică din universități să se facă atât de prost, după zeci de ani in care s-au văzut rezultatele înregistrate prin angajările/incadrarile din preuniversitar, având la vârful conducerii politicieni-miniștri universitari”, susține Maria Manea.
Mesajul integral al Mariei Manea:
„Stați puțin! Au zis doi, trei profesori universitari, cu reputație, de carieră- e drept (și nu le contestă nimeni aici munca)- cum că nu e în regulă să fie desființată specializarea de învățător din liceele pedagogice.
Incerc să caut printre interviuri, să descopăr daca au fost la fel de vocali și uniți în tagmă, atunci când numărul acestor licee a fost diminuat drastic și aceleași colegii pedagogice semnalau grava problema ce urma să afecteze pe viitor sistemul de învățământ preuniversitar.
Ce ați vrea sa spună, că preferă să intre pe băncile facultăților și ale departamentelor de formare studenți fără baze pedagogice? Pai ar trebui sa muncească înzecit! Așa cum, spre deosebire de mine, profesor la un colegiul national de renume, cu filtru de medie uriasa la intrare, un alt profesor, dintr-un liceu tehnologic, muncește înzecit mai mult spre înțelegerea aceleiași materii predate.
Printre rânduri așa, să nu zică nimic despre propriile neputințe și contribuții, vorbesc despre obligativitatea continuării studiilor in superior…nimic despre soluțiile eficientizării pregătirii universitare pentru cariera didactică!
Va rog eu, nu-mi vorbiți că i-a împiedicat cineva, ceva, vreodată, să se implice în problema calității formării didactice initiale. Ei sunt o buna parte din politic, in cele mai importante foruri de conducere, dar nu există comoditate și nepăsare mai mare decât în universitar!
Și unii și ceilalți vrem sa conservam statutul din inerție. Mai puțini ani, mai putina carte, mai puține resurse, in general, mai simplu…”, a scris aceasta pe Facebook.
Reamintim că Edupedu.ro a scris despre reacțiile recente ale profesorilor de la Facultatea de Științele Educației din Iași și de la Facultatea de Științele Educației de la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca.
Profesor de Limba și literatura română la Colegiul Național „Mihai Viteazu”, Maria Manea și-a dat demisia din funcția de secretar de stat în Ministerul Educației, după un an și două luni de mandat, în aprilie 2022.