Nu este nevoie de declarații notariale în cazul persoanelor care nu realizează venituri, pentru a beneficia de tichetele educaționale, precizează ministerele Educației și al Proiectelor Europene

35.508 vizualizări
Foto: © Samorn Tarapan | Dreamstime.com
Ministerul Proiectelor Europene dezminte informația potrivit căreia ar fi necesare declarații notariale pentru cei care nu au venituri, pentru a beneficia de tichetele educaționale în valoare de 500 de lei oferite prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD), se arată într-o informare de presă. La câteva ore distanță, și ministrul Educației a postat aceeași informație pe Facebook.
  • Amintim, ieri, Edupedu.ro a scris că banii de tichete educaționale vor întârzia pentru că este nevoie de o aprobare de creștere a bugetului din partea Comisiei Europene.
  • De precizat, banii pentru anul școlar trecut 2021-2022 au fost virați în luna aprilie a acestui an, cu 3 luni înainte de încheierea anului școlar.
  • Edupedu.ro a semnalat încă de luna trecută că tichetele educaționale, cu care se pot cumpăra rechizite elevilor defavorizați, vor ajunge la beneficiari după începerea anului școlar (n. red. – 5 septembrie 2022). 
  • În răspunsul trimis Edupedu.ro, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene evită să precizeze când anume vor primi banii beneficiarii programului prin care pot cumpăra rechizite pentru copii. Nu se precizează o dată clară nici pentru cei care au deja cardurile emise din anii anteriori (n. red. este al treilea de desfășurare a programului), nici cei care urmează să intre pe lista beneficiarilor în acest an școlar.

Potrivit informării de presă, “în vederea informării corecte şi obiective a opiniei publice, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene dezminte informația vehiculată în spațiul public potrivit căreia ar fi necesare declarații notariale pentru a beneficia de tichetele educaționale în valoare de 500 de lei oferite prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD).

În vederea stabilirii listelor destinatarilor finali pentru anii școlari 2021-2022 respectiv 2022-2023, NU au fost prevăzute sau solicitate declarații notariale persoanelor care NU realizează venituri. Stimulentul educațional se acordă, în baza cererii depuse de unul dintre părinții elevului, înregistrată până la data de 10 septembrie la unitatea de învățământ la care elevul este înscris. Această cerere trebuie însoțită DOAR de adeverința de venit aferentă lunii iulie 2022″, mai scrie în comunicat.

Același lucru îl reiterează și ministrul Educației într-o postare pe Facebook: “În vederea stabilirii listelor destinatarilor finali pentru anii școlari 2021-2022 respectiv 2022-2023 NU au fost prevăzute sau solicitate declarații notariale persoanelor care nu realizează venituri.”

Aceeași postare menționează condițiile în care sunt acordate tichetele și cine este eligibil să le primească. “Destinatarii finali, eligibili pentru obținerea tichetelor sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional, în valoare de 500 lei, sunt:

a) copiii cei mai dezavantajați din învățământul de stat preșcolar;

b) copiii cei mai dezavantajați din învățământul de stat primar;

c) copiii cei mai dezavantajați din învățământul de stat gimnazial.

Pentru copiii cei mai dezavantajați din învățământul de stat preșcolar – copiii preșcolari, se face dovada conform Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, cu modificările și completările ulterioare:

a) Stimulentul educaţional se acordă din oficiu, copiilor din familiile care au stabilit dreptul la alocaţie pentru susţinerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, republicată, cu modificările şi completările ulterioare**), indiferent dacă familia se află în plata acestui drept sau acesta este suspendat, după caz, odată cu stabilirea dreptului de alocaţie pentru susţinerea familiei, sau după acordarea acestuia, persoanei care este şi titularul alocaţiei pentru susţinerea familiei;

b) Stimulentele educaţionale se acordă pe bază de cerere şi copiilor aflaţi în îngrijirea persoanei care a fost desemnată de părinte pentru întreţinerea copilului, pe perioada absenţei părinţilor, conform art. 104 din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, dacă veniturile pe persoană, inclusiv copilul aflat în îngrijire, nu depăşesc nivelul maxim de venituri pentru acordarea alocaţiei pentru susţinerea familiei”.

Ce se poate cumpăra cu tichetele educaționale

Materialele școlare ce pot fi achiziționate cu aceste tichete sunt rechizite necesare frecventării școlii: articole de papetărie, caiete, stilouri, articole pentru pictură, ghiozdane și alte articole necesare în școli și grădinițe, precum și articole de vestimentație necesare frecventării școlii și grădiniței, se arată în comunicatul citat.

Foto: © Samorn Tarapan | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și:
Banii de vouchere educaționale pentru elevi întârzie. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene evită să comunice data în care vor fi virate sumele pe carduri și susține că așteaptă o aprobare de la Comisia Europeană

6 comments
  1. niste nesimtiti cei din guvern pun oamenii pe drumuri si bani cheltuiti degeaba.cele depuse anul trecut nici pana acum nu au dat raspunsuri la ele.si acum “””vin din nou in ajutorul familiiilor cu venituri mici””””:

    1. niste nenorociti am depus dosar anul trecut nici pana la ora actuala nu a venit nici un ras.batae de joc sa puna lumea pe drumuri si bani cheltuiti nu o sa dea nici o data banii astia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti, Mihnea Costoiu, în contextul discuției publice legate de propunerea de desființare a CNATDCU: Suntem singura ţară europeană în care universităţile nu acordă titlul de doctor / CNATDCU e o instituție de sorginte sovietică, înființată în anii ‘50

Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica București, a prezentat o scurtă istorie a CNATDCU, într-o declarație de presă pentru Agerpres. Declarația sa vine în contextul în care Edupedu.ro a scris că,…
Vezi articolul

ULTIMA ORĂ „Pe această ofertă, mâine va fi grevă generală” – Marius Nistor, FSE, după negocierile de la Guvern / Ce se întâmplă cu încheierea anului școlar, examenele? Simion Hăncescu, FSLI: Guvernul trebuie să răspundă la această întrebare, nu noi

Oferta Guvernului îi nemulțumește pe liderii sindicali care au fost prezenți la negocierile de la Palatul Victoria duminică după-amiaza. Marius Nistor și Simion Hăncescu, președinții federațiilor sindicale, au anunțat că,…
Vezi articolul