Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat, pentru Edupedu.ro, că „nu este meritul” politicienilor să se folosească în campania electorală de creșterile salariale obținute de profesori în urma grevei generale din 2023. „Era meritul politicienilor în situația în care nu ar fi fost necesară o acțiune de protest de asemenea amploare, pentru acordarea unor creșteri salariale mai mult decât îndreptățite și legitime”, a precizat liderul sindical.
Edupedu.ro: Ce părere aveți de politicienii care se folosesc în campania electorală de creșterile salariale ale profesorilor, creșteri obținute în urma grevei generale din mai 2023?
Marius Nistor: „Nu au de ce să se folosească de așa ceva. Nu este meritul lor. Era meritul politicienilor în situația în care nu ar fi fost necesară o acțiune de protest de asemenea amploare, pentru acordarea unor creșteri salariale mai mult decât îndreptățite și legitime. Dacă ar fi fost doar decizia lor, fără a fi nevoie să declanșăm o grevă generală cu o asemenea încărcătură emoțională, da, puteau să-și asume niște merite. Atâta vreme cât am fost obligați să stăm 3 săptămâni în grevă, acest lucru demonstrează că au reacționat numai la presiunile exercitate de către membrii de sindicat și de către organizațiile sindicale.”
Edupedu.ro a scris că Ligia Deca aduce laude șefului său de partid care, în opinia ministrei Educației, ar fi „rămas până când a crescut salariile dascălilor” la conducerea Guvernului. Deca a făcut această declarație vineri, 10 mai, la Suceava, unde PNL și-a lansat candidații locali pentru alegerile locale și europarlamentare.
În scurtul său discurs, Deca a ignorat total faptul că profesorii au ieșit în stradă de trei ori, în trei marșuri de la Guvern la Președinție, că majorările salariale obținute au fost datorate protestelor susținute ale acestora și nicidecum unei politici reformatoare a Guvernului din care și aceasta făcea parte.
Salariile profesorilor și ale angajaților din Învățământ au fost majorate la finalul anului trecut prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 128/2023. Aceasta prevede că, la 1 iunie, salariile pentru profesori vor fi cele din grilele aprobate de Executiv. Majorarea din luna iulie se aplică pentru salariile pe care cadrele didactice le primesc în luna iulie.
Informații de context
Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, i-a mulțumit Ligiei Deca pentru majorarea salariilor din Învățământ: „Vă vorbesc în calitate de ministrul al Finanțelor, dar și de profesor universitar, în care simțim cu toții îmbunătățirea reală a sistemului nostru de remunerație, iar din acest punct de vedere nu putem decât să adresăm, încă o dată, felicitări doamnei ministru (…).” Declarațiile au fost făcute la un eveniment dedicat Zilei Educației Financiare, organizat de Ministerul Educației.
Salariul unui cadru didactic debutant să fie 23% din indemnizația președintelui României, este una dintre propunerile Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, potrivit unei informări. Conform reprezentanților profesorilor, pe 6 februarie a avut loc o întâlnire informală cu conducerea Ministerului Muncii și a reprezentanților Băncii Mondiale și s-a discutat despre noua lege a salarizării.
La sfârșitul lunii decembrie 2023, Guvernul a adoptat proiectul de ordonanță de urgență care stabilește salariile din învățământ de la 1 ianuarie 2024. Potrivit acestuia, cele mai mari creșteri sunt pentru funcțiile administrative, atât în mediul academic (19% pentru rectori) cât și în cel preuniversitar (26-28% pentru inspectori și aproape 30% pentru directorii de școli).
Iată ce prevede Ordonanța urgență nr. 128 din 28 decembrie 2023:
Articolul II – „(1) Începând cu salariile aferente lunii ianuarie 2024, prin derogare de la dispozițiile art. 12 alin. (2) din Legea- cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, salariile de bază pentru personalul didactic auxiliar din cadrul bibliotecilor centrale universitare, personalul Bibliotecii Naționale a României și Bibliotecii Academiei Române, precum și pentru celelalte categorii de funcții prevăzute în anexele la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, și care au calitatea de personal didactic auxiliar, conform Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările ulterioare, și Legii învățământului superior nr. 199/2023, cu modificările și completările ulterioare, și care își desfășoară activitatea în sistemul național de învățământ și care nu se regăsesc în anexa prevăzută la art. I se majorează cu 8% față de nivelul salariilor de bază aflate în plată în luna decembrie 2023, respectiv se majorează cu 12% începând cu salariile aferente lunii iunie 2024 față de nivelul salariilor de bază aflate în plată în luna decembrie 2023.
(2) Începând cu salariile aferente lunii ianuarie 2024, prin derogare de la dispozițiile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, salariile de bază pentru personalul administrativ/nedidactic din sistemul național de învățământ se majorează, începând cu data de 1 ianuarie 2024, cu 250 de lei față de nivelul salariilor de bază la gradația 0 de vechime în muncă din luna decembrie 2023, respectiv se majorează cu 450 de lei începând cu salariile aferente lunii iunie 2024 față de nivelul salariilor de bază la gradația 0 de vechime în muncă din luna decembrie 2023.
(3) Începând cu salariile aferente lunii ianuarie 2024, prin derogare de la dispozițiile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, salariile de bază ale personalului din instituțiile și unitățile care funcționează în subordinea sau în coordonarea Ministerului Educației, altul decât cel prevăzut la alin (1) și (2), se majorează cu 8% față de nivelul salariilor de bază din luna decembrie 2023, respectiv se majorează cu 12% începând cu salariile aferente lunii iunie 2024 față de nivelul salariilor de bază din luna decembrie 2023.”
O analiză Edupedu.ro a arătat cum salariile profesorilor sunt în urma economiei: salariile din școli au crescut, în medie, cu 230% din 2010 și până în 2024, într-o economie unde salariile medii și minime au crescut cu 312%, respectiv 450% în aceeași perioadă. Cu alte cuvinte, atunci când este comparat cu doi indicatori esențiali – salariul minim pe economie și salariul mediu pe economie –, salariul profesorului nu rezistă.
Pentru profesorul debutant, cel care ar fi trebuit să aibă un salariu net, în mână, de 4.600 de lei pe lună de la 1 ianuarie 2024, conform declarației ministrului Muncii de la pupitrul Guvernului României din 12 iunie 2023, salariul este crescut de la 3.300 de lei și până la 3.550 de lei, deci o creștere de 250 de lei pe net.
În 14 iulie, profesorii au primit salariile majorate, după greva din luna mai a profesorilor. Condiția pentru suspendarea grevei a fost adoptarea unei ordonanțe de urgență care să prevadă faptul că salariul debutantului va fi cât cel mediu pe economie și creșterea salarială de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă, la 1 ianuarie 2024.
Pe 13 iunie 2023, profesorii și elevii au revenit la școală, după 13 zile de grevă generală în școli și grădinițe. Greva angajaților din Educație a început luni, 22 mai 2023, zilele de 1-2 iunie și 5 iunie fiind zile libere legale în sectorul public. Pe 12 iunie 2023, sindicatele din Educație au anunțat că se suspendă greva.
Condiția a fost adoptarea unei ordonanțe de urgență care să prevadă faptul că salariul debutantului va fi cât cel mediu pe economie și creșterea salarială de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă, la 1 ianuarie 2024.
Pe 15 iunie, în discursul său din Parlament, Marcel Ciolacu, președinte PSD, le-a promis profesorilor și angajaților din învățământ că va livra “la milimetru” ce a promis împreună cu Nicolae Ciucă, fost premier:
„Când vine vorba de educație, speranța nu va fi o opțiune pentru mine, ca prim-ministru. Voi livra la milimetru ce am promis împreună cu președintele Senatului, Nicolae Ciucă, iar cea mai mare garanție, dincolo de orice ordonanțe sau legi, este aceea că fac parte din partidul care a livrat deja și medicilor ce a promis. Sunt pregătit să discut oriunde și oricât cu profesorii pentru a găsi împreună soluțiile corecte”, a declarat Marcel Ciolacu.
2 comments
Nici politicienii si nici liderii sindicali nu i-au sprijinit pe profesorii grevisti in mai-iunie 2023, dimpotriva, si politicienii, si liderii de sindicate i-au batjocorit, cu propuneri inacceptabile si, in cele din urmă, i-au fortat sa revina in scoli ca sa nu “pericliteze” viitorul copiilor inscrisi la examene.
Cine crede acum ca viitorul elevilor si al scolilor din Romania arata mai bine decat anul trecut??
Cata vreme profesorii au salarii mici, in bataie de joc, fiind plasati la coada clasamentului salarial, ca niste persoane fara studii superioare, invatamantul romanesc va continua sa cada in abisul ignorantei si nepasarii.
Acum vor din nou sa tarasca profesorii si imaginea scolii in mizeria si noroiul ipocriziei de campanie electorala?!🤔👎
Dar nici al sindicatelor!