“Nu e vorba de o reducere a numărului de ore acum”, a declarat ministrul Educaţiei la întâlnirea cu sindicatele FSLI

2.371 de vizualizări
SURSA: FSLI
Întrebată dacă reducerea numărului de ore în școli este posibilă de anul viitor, Monica Anisie, ministru al Educației, a declarat că “nu e vorba de o reducere a numărului de ore acum”, potrivit stiriletvr.ro.

Ministrul a mai spus că va avea o dezbatere publică şi că vor exista întâlniri cu toţi partenerii sociali. Precedura pe care o va aplica va fi revizuirea mai întâi a planurilor cadru, după care refacerea planurilor cadru.

“Nu e vorba de o reducere a numărului de ore acum, noi acum, fiindcă există o lege și legea trebuie aplicată, noi împreună cu toți partenerii noștri vom iniția dialogul pe tema revizuirii planurilor-cadru, pentru că altfel nu se poate, și nu vom lua nicio decizie din pix, pentru că nu avem cum să facem asta, ci după o consultare serioasă, o consultare publică, și abia după ce vom realiza aceste noi planuri-cadru vom trece la realizarea programelor, pentru că nu pot rămâne aceleași programe și când toți copiii și părinții se plâng că e programa de fapt, foarte încărcată”, a declarat Anisie.

Ministrul a mai spus că reducerea numărului de ore este un proces de durată.

“Este un proces de durată și e un proces în care îi vom avea alături pe toți partenerii noștri sociali”, a subliniat ministrul, citat de stiriletvr.ro.

Declaraţiile ministrului vin în contextul în care în prima săptămână de mandat aceasta a spus că legea care mișcorează cu 5 numărul de ore la gimnaziu și liceu va conduce la realizarea unui nou plan-cadru: “E vorba de regândit modul în care disciplinele s-ar putea preda. Că nu e vorba de tăiat ore, ci de tăiat discipline”, a declarat Monica Anisie, într-un interviu acordat Europa FM.

În următoarea zi, Anisie a nuanţat declarația într+un interviu pentru PROTV:

Monica Anisie: „Trebuie să punem în discuție publică modul în care va trebui să realizăm planurile cadru. Pentru că este stipulat acolo într-adevăr că trebuie să reducem numărul de ore, dar să vedem, prin consultare publică, repet, cum anume vom ajunge la acel rezultat pe care legea ni-l cere.

Reporter: Practic se va renunța la anumite discipline…

Monica Anisie: Sau nu, nu trebuie neapărat să renunțăm la anumite discipline. Putem regândi într-un fel această predare-învățare în sensul în care fiecare elev să stea mai puține ore la școală, să aibă ghiozdanul mai ușor, că toți părinții asta își doresc pentru copii. Și, de ce nu, trebuie să gândim în așa fel încât acești elevi să nu mai vină la școală preocupați de timpul pe care trebuie să-l aloce pentru a sta la școală și apoi de a face și temele. Pentru că există și această situație în care copiii stau 6-7 ore la școală, zilnic, și mai petrec 1-2 ore acasă, realizând numai temele scrise. Eu mă refer la temele scrise, dar mai trebuie să și învețe. Astfel, elevii muncesc mai mult decât, poate, părinții lor.”

FOTO: FSLI


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Rezultatele finale de la Titularizare 2023 vor fi publicate miercuri, 26 iulie. Lucrările contestate sunt reevaluate de alte persoane decât cele care au notat inițial lucrările scrise, prevede metodologia

Rezultatele finale de la concursul național de Titularizare 2023 vor fi publicate miercuri, 26 iulie, de către Ministerul Educației, potrivit calendarului oficial. Rezultatele inițiale de la proba scrisă au fost…
Vezi articolul

Încrederea profesorilor în promisiunile guvernanților că vor majora salariile la 1 ianuarie 2024 este sub 50%, conform unui sondaj World Vision în rândul a 800 de cadre didactice / 39% dintre respondenți spun că situația lor financiară este acceptabilă, iar 29%, că e modestă / Stima de sine și motivația au crescut după grevă

Aproape o treime (29%) dintre profesori descriu situația lor financiară ca fiind “modestă” sau “precară”, în timp ce doar 32% o consideră “bună” sau foarte bună”, arată un sondaj realizat…
Vezi articolul

Material susținut de Fundația Vodafone

GHID didactic pentru profesori și activități fascinante pentru elevii lor: drone, roboți, senzori, programare, cloud computing, ioT și mașini electrice / Resursele educaționale digitale sunt gratuite și ușor de folosit cu roboțelul V pe post de asistent didactic

Profesorii de gimnaziu care vor să îi introducă pe elevi în domeniul Roboticii au de acum la dispoziție, gratuit, 12 activități de învățare cu aplicații practice ale acesteia în viața…
Vezi articolul

Proiectul SuperTeach este realizat cu sprijinul Telekom Romania

Iulius Carebia, formator de profesori într-o școală din Singapore: Încă din ianuarie știam că o să se închidă școlile, iar următoarele două luni de zile ne-am pregătit. Când a venit carantina toată lumea s-a simțit ca la școală / Profesorul aici este respectat, salariul este cât al unui inginer, dar importantă este pasiunea pe care o ai, pentru că după aia banii vin, progresezi în școli

Încă din ianuarie știam că o să se închidă școlile, iar umrătoarele două luni de zile ne-am pregătit, spune profesorul Iulius Carebia, Educational Technology Coach la Școala Germano-Europeană din Singapore,…
Vezi articolul