Noile planuri-cadru pentru liceu ar trebui să intre în vigoare din septembrie 2023, așa cum menționează insistent în ultimele declarații, ministrul Sorin Cîmpeanu. Legea Educației, bazată pe proiectul România Educată, nu a fost deocamdată lansată în dezbatere publică, iar pentru implementare este necesar un an.
În conferința de astăzi în care au fost anunțate rezultatele finale ale Evaluării Naționale, ministrul Sorin Cîmpeanu a răspuns la o întrebare legată de cum va arăta programa pentru Evaluarea Națională de anul viitor, în contextul în care se vorbește tot mai mult despre noile planuri cadru pentru liceu, ce ar trebui să se aplice din septembrie 2023.
“Anul viitor cei care vor fi clasa VIII-a vor fi avut probleme cu funcționarea, știu din clasele a V-a și a VI-a, vom ține cont. Pe măsură ce înaintăm înregistrăm progrese spre normalizare, spre stabilirea unei tematici conforme programei. N-aș vrea să uităm faptul că începând cu septembrie 2023 ne-am angajat că vom avea planuri cadru complet noi la liceu, că vom avea un curriculum puternic reformat în spatele fiecărei discipline, că vom avea planuri-cadru revizuite la învățământul primar și gimnazial. Domnul secretar de stat Bogdan Cristescu pentru asta este secretar de stat în Ministerul Educației să se ocupe de coordonarea reformei planurilor-cadru și curriculumului. Și asta se va reflecta, bineînțeles, și în programa de examen,” spune Cîmpeanu.
Ieri, ministrul Educației a anunțat ce discipline vor face parte probabil din trunchiul comun, la liceu. Lipsesc religia, limbile moderne și educația fizică.
Legat de situațiile în care au fost înregistrate diferențe pe evaluările la subiectele de tip grilă, soluția este formarea profesorilor.
“Domnul Cristescu va coordona și programul de formare a evaluatorilor. Există deja multe cereri din partea cadrelor didactice pentru a participa la acest program. Rezultatele obținute în urma pilotării vor fi fi implementate în metodologia de organizare a examenelor naționale de anul viitor. Vom analiza cu maximă atenție și acele situații când am avut o diferență de evaluare pe subiecte de tip grilă. Lucru care mi se pare inadmisibil. Vom cunoaște toți acești colegi. Vom lua măsuri în conformitate cu cadrul legal existent acum. Pe viitor dorim să avem la nivel de lege care va implementa proiectul România Educată, mai multe mecanisme și pârghii pentru a susține acei colegi ai noștri, cei mai mulți dintre ei sunt profesioniști, să evităm și astfel de situații,” a spus ministrul.
Cine este Bogdan Cristescu
La începutul acestei săptămâni a apărut în Monitorul Oficial numirea lui Bogdan Cristescu pe postul de secretar de stat pentru proiecte cu fonduri europene.
Bogdan Cristescu vine astfel în locul Mariei Manea, cea care și-a dat demisia din funcție în urmă cu o lună și jumătate.
Ministerul Educației are în prezent 6 secretari de stat și doi subsecretari: Antoneta-Georgina Bolchiș (PSD), Sorin Ion (PNL), Kallos Zoltan (UDMR), Florian Lixandru (PSD), Gigel Paraschiv (PNL) și Bogdan Cristescu.
Cristescu a avut ieșiri publice foarte rare, cea mai recentă declarație notabilă fiind în iunie 2021, la prezentarea datelor testării internaționale TIMSS, când a demontat „mitul” foarte des invocat pentru slabele performanțe ale elevilor români la testările internaționale, cum sunt PISA sau TIMSS, conform căruia „noi nu am preda elevilor conținuturile pe care le evaluează acele teste”. „Dar 86% din conținuturile evaluate în studiul internațional se regăsesc în programa din România, față de 72% cât este media internațională și față de 46% cât este în Finlanda”, a declarat atunci acesta.
De remarcat că este printre puținele numiri de secretar de stat din poziția de expert al ministerului, fără implicare politica. Potrivit surselor Edupedu.ro, Bogdan Cristescu nu este membru al niciunui partid politic.
1 comment
Inutil! Schimbări mici și niciodată de fond. Nu vom trece la un curriculum modular. Vom rămâne tot pe curriculum spiralat, ăla de-l știm din comunism încoace. Peticit, pavoazat, fardat, dar același de 30 și ceva de ani.