Noul regulament de organizare și funcționare a Consiliului Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării: se modifică procedura de analiză a sesizărilor

Foto: People photo created by pressfoto - www.freepik.com

Procedura de analiză a sesizărilor va avea loc în două etape, iar sancțiunile includ revocarea deciziilor de acordare a gradelor profesionale, potrivit Ordinului pentru aprobarea Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a Consiliului Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării (CNECSDTI), publicat miercuri în Monitorul Oficial.
Noutățile și modificările importante

comparativ cu ordinul anterior (nr. 4.655/2020):

  1. Numărul membrilor Consiliului a fost mărit de la 19 la 23, inclusiv președintele și cei doi vicepreședinți, “astfel încât să asigure buna funcționare a acestuia printr-o încărcare uniformă și echilibrată a tuturor membrilor”, este menționat în document.
  2. Se menține mandatul de 4 ani al membrilor, dar este specificat că selecția membrilor se bazează pe criterii de performanță profesională și integritate, cu cerințe specifice de reprezentare (20% din institutele Academiei Române, 20% din institute naționale, 20% din universități).
  3. Atribuțiile Consiliului includ elaborarea Codului de etică, monitorizarea activităților CDI, inclusiv a programelor de finanțare și evaluare a proiectelor și colaborarea cu structuri internaționale. Se subliniază și monitorizarea comisiilor de etică din organizațiile de cercetare, cu excepția celor din învățământul superior.
  4. Procedura de analiză a sesizărilor va avea loc în două etape – prima etapă la nivelul organizației de cercetare – a doua la nivelul CNECSDTI. De asemenea, se introduce un termen de 90 de zile pentru finalizarea raportului.
  5. Sunt detaliate sancțiunile ce pot fi aplicate pentru abaterile de la buna conduită, inclusiv procedura de revocare a ordinelor de acordare a gradelor profesionale, dacă se constată abateri.
  6. Cvorumul necesar este de 13 membri (fața de 7 membri în ordinul anterior), iar ședințele pot fi convocate și de către ministrul Cercetării.
Principalele prevederi privind organizarea și funcționarea CNECSDTI

Atribuții ale CNECSDTI

Norme de etică și conduită

Membrii CNECSDTI și experții cooptați trebuie să respecte normele de bună conduită în activitatea de CDI și să evite conflictele de interese. Aceștia sunt obligați să raporteze orice situație de conflict de interese și să păstreze confidențialitatea asupra informațiilor discutate.

Sancțiuni și responsabilități

În caz de încălcare a normelor etice sau de neîndeplinire a atribuțiilor, membrii CNECSDTI și ai grupurilor de lucru răspund conform legii. Hotărârile consiliului sunt avizate pentru legalitate și pot fi contestate conform legislației în vigoare.

Cine poate sesiza CNECSDTI

“Orice persoană fizică sau juridică poate sesiza în scris CNECSCDTI cu privire la abaterile de la buna conduită în activitățile CDI. 

Sesizările și contestațiile direcționate către CNECSDTI se înregistrează la Registratura MCID sau la adresa de e-mail: secretariat.cnecsdti@mcid.gov.ro. 

Secretariatul tehnic al CNECSDTI primește de la registratura MCID toate sesizările sau contestațiile și le transmite în format electronic, către toți membrii CNECSDTI”, este precizat în document.

Criteriile pe baza cărora o sesizare este admisibilă

“Sesizarea/contestația depusă este admisibilă dacă îndeplinește cumulativ următoarele condiții: 

a) să conțină date de identificare a persoanei fizice sau juridice care formulează sesizarea, respectiv numele și prenumele, adresa de domiciliu, adresa de corespondență electronică pentru persoane fizice, și date de identificare și adrese oficiale ale instituției, asociației, organizației etc., pentru persoane juridice; 

b) să conțină date privind încălcarea normelor de conduită în activitatea de cercetare-dezvoltare, date de identificare ale lucrărilor care fac obiectul sesizării/contestației pentru care se face sesizarea: autor, titlul lucrării, anul publicării; 

c) să prezinte anexat pe suport electronic sau în format electronic (scanat) orice document pentru susținerea sesizării; se prezintă copii ale documentelor consultate în limba română sau în limbi străine, în baza cărora se face sesizarea, cu indicarea surselor de documentare și a datelor de identificare ale acestora (biblioteci, reviste, cărți publicate); 

d) să conțină o motivare argumentată a sesizării, cu exemple concrete cu privire la existența presupuselor abateri de la buna conduită în cercetare-dezvoltare”, este precizat la art. 22.

Exit mobile version