În Franța, vineri, 11 februarie, ministrul francez al Educației, Jean-Michel Blanquer, a anunțat o modificare a protocolului de măsuri anti-Covid-19 în școli, transmite Le Monde. Noile măsuri vin după mai multe discuții cu sindicatele profesorilor din Republică și după ce, pe 13 ianuarie, a avut loc o grevă de amploare: cadrele didactice erau nemulțumite de condițiile din școli, susținând că nu sunt în siguranță. Cum justifică Jean-Michel Blanquer măsura și cum o privesc sindicatele?
În ianuarie, guvernul a hotărât o schemă de scenarii (poate fi consultată mai jos) și, potrivit acestuia, protocolul va fi modificat de la nivelul 3 la nivelul 2 odată cu revenirea din vacanțele de iarnă, decalate la nivelul țării, respectiv din 21 februarie pentru zona B, 28 februarie pentru zona A și 7 martie pentru zona C. Acest lucru înseamnă că:
Nu va mai fi obligatoriu ca elevii și personalul din școlile primare să poarte măști atunci când se află în aer liber. De asemenea, întâlnirile nu vor mai fi limitate pe clase, ci pe niveluri sau grupuri de clase, în special în timpul pauzei de prânz.
Activitatea fizică poate fi practicată în interior și fără mască, cu excepția sporturilor de contact. Pe de altă parte, măștile vor rămâne obligatorii pentru elevii cu vârsta de peste 6 ani și pentru personalul din spațiile interioare, mai informează LeMonde.
Nu mai sunt necesare trei autoteste pentru revenirea la școală, dacă un elev este contact, ci unul singur
În plus, conform sursei citate, numărul de autoteste necesare pentru elevii-contact va fi redus de la trei la unul, începând cu 28 februarie. Astfel, elevii vor trebui să facă un singur test – pe bază de salivă sau test antigen – după două zile (D+2) în loc de trei, cum era în prezent (la D0, D+2 și D+4). Declarațiile pe propria răspundere pe care familiile le predau după primul autotest vor fi eliminate începând cu 21 februarie.
Elevii de peste 12 ani, identificați drept contacți ai cazului de Covid-19 confirmat și care nu sunt vaccinați cu schema completă, fac ore de acasă timp de 7 zile și trebuie să realizeze un test PCR la ieșirea din izolare, se arată în schema cu scenarii emisă de ministerul de resort francez.
Chiar și așa, trei autoteste li se păreau profesorilor din Franța prea puțin și nesigur, fiind unul din motivele pentru care au făcut grevă acum aproximativ o lună, după cum susțineau sindicatele la acel moment – detalii aici.
Dacă mă uit la cifrele din 25 ianuarie, care reprezintă un vârf pentru situația din școli, am avut 167.000 de cazuri pe zi. Ieri (joi) am ajuns la 12.500 de cazuri. Așadar, aceasta este în mod evident o îmbunătățire reală, ceea ce ne permite să luăm în considerare relaxarea [n. red. modificarea protocolului] despre care vorbim de câteva zile, a spus ministrul Blanquer vineri, la o întâlnire cu sindicatele, conform aceleiași surse, despre hotărârea pe care a luat-o.
Cel mai mare sindicat al profesorilor, reacție: “În final, s-a schimbat metoda!”. Sindicaliștii salută promptitudinea ministerului care îi informează mai întâi pe ei, “și apoi presa”
“În sfârșit, s-a schimbat metoda! Suntem pe măsuri care se discută înainte de a fi puse în aplicare”, a reacționat vineri, 11 februarie, Guislaine David, co-secretar general al SNUipp-FSU, sindicatul majoritar al cadrelor didactice din preuniversitar, la FranceInfo, după anunțurile ministrului Educației, Jean-Michel Blanquer, privind protocolul sanitar din școli.
“A fost nevoie de 20 de luni pentru ca ministerul să schimbe metoda de anticipare și de informare a personalului”, a spus aceasta, referindu-se la discuțiile care au avut loc în prealabil cu sindicatele. De acum înainte, “personalul este informat prin e-mail despre aceste schimbări chiar înainte ca ministrul să vorbească cu presa”, așa cum au cerut sindicatele profesorilor în timpul grevei din 13 ianuarie, notează FranceInfo.
Pe de altă parte, Guislaine David și-a exprimat unele rezerve cu privire la trecerea de la trei teste la “un test la D+2, atunci când un caz pozitiv este detectat în clasă”. Pe această temă, Guislaine David ar fi preferat “mai multă prevenție” și utilizarea testelor de salivă “care au fost complet abandonate”.