Noul președinte interimar al Consiliului Național al Rectorilor este Dan Cașcaval, rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași: Vom continua parteneriatele cu Administrația Prezidențială în zona de educație, cu Guvernul României, nu doar în ce privește Ministerul Educației, “ci și cu alte organisme ale statului sau non-guvernamentale”

Dan Cașcaval, rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași / Foto: TUIASI

Rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, Dan Cașcaval, a fost ales președinte interimar al Consiliului Național al Rectorilor (CNR) pentru următoarele șase luni, anunță universitatea într-un comunicat remis Edupedu.ro. Amintim că Sorin Cîmpeanu s-a suspendat din funcția de președinte al CNR odată cu preluarea mandatului de ministru al Educației, iar conducerea Consiliului a decis ca forul să fie condus prin rotație, în urma votului din Biroul Permanent, de rectori care sunt vicepreședinți ai CNR, cât timp Cîmpeanu este ministru.

Președinția rotativă a Consiliului Rectorilor este preluată acum de Dan Cașcaval, rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), vicepreședinte al forului care “a fost votat în unanimitate să preia acest mandat începând cu 1 ianuarie 2022“. Până acum, conducerea CNR a fost asigurată interimar, pe mandate de 6 luni, de Daniel David – rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), și de Ioan Vasile Abrudan – rectorul Universităţii Transilvania din Braşov.

Sunt onorat de propunerea colegilor mei rectori din Biroul Permanent al CNR și de susținerea mea în unanimitate. Așa cum am afirmat în cadrul ședinței în care am fost ales, în cele șase luni de mandat va fi o conducere în care deciziile se vor lua pe baza discuțiilor cu întregul CNR, cât și a discuțiilor din Biroul Permanent”, a declarat rectorul Dan Cașcaval, noul președinte al Consiliului Rectorilor, în comunicatul remis Edupedu.ro.

Rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași a afirmat că, dat fiind faptul că mandatul său este unul interimar, deciziile majore cu privire la pozițiile CNR vor fi luate în urma consultării întregului for. Dan Cașcaval a mai precizat că în următoarele șase luni vor fi continuate proiectele începute deja și întărite parteneriatele cu instituțiile statului din domeniul educației.

După cum mi se pare firesc, va fi o conducere colectivă a cărei abordare se va încadra în misiunea și strategia CNR pe termen scurt și mediu, o abordare al cărei scop fundamental îl reprezintă educația. În mod evident, vom continua parteneriatele cu Administrația Prezidențială în zona de educație, implicit în cadrul proiectului «România educată», cu Guvernul României – nu doar în ce privește Ministerul Educației -, ci și cu alte organisme ale statului sau non-guvernamentale”, a anunțat noul președinte al Consiliului Național al Rectorilor. Dan Cașcaval a fost din 2017 membru în Grupul de lucru “Învățământ profesional dual” în Proiectul România Educată, potrivit informațiilor din propriul CV.

Sorin Cîmpeanu s-a suspendat din funcție în toamna anului 2020, iar primul mandat interimar a fost preluat de către rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Daniel David, fiind urmat pentru ultimele șase luni ale anului de către prof. univ. dr. Ioan Vasile Abrudan, rectorul Universității Transilvania din Brașov.

Universitatea precizează în comunicat că “Prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI, este singurul vicepreședinte din Iași din cadrul instituției și a fost votat în unanimitate să preia acest mandat începând cu 1 ianuarie 2022”.

Sorin Cîmpeanu s-a suspendat din funcția de președinte CNR în toamna anului 2020, iar primul mandat interimar a fost preluat de către rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Daniel David, fiind urmat pentru ultimele șase luni ale anului de către Ioan Vasile Abrudan, rectorul Universității Transilvania din Brașov.

Dan Cașcaval este din 2016 vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor. A absolvit în 1989 Institutul Politehnic Iaşi, Facultatea de Tehnologie Chimică, Specializarea Tehnologia substanţelor organice. În 1997 și-a obținut doctoratul în Inginerie chimică la Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi” din Iaşi. Este la al doilea mandat de rector al Universităţii Tehnice “Gheorghe Asachi“ din Iaşi (primul mandat a fost în perioada 2016-2020), iar anterior a fost decan al Facultăţii de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului “Cristofor Simionescu” (2008-2012, 2012-2016), director al Școlii Doctorale a Facultăţii de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului “Cristofor Simionescu” (2005-2012), director al Departamentului de Inginerie Organică şi Biochimică (2005-2008), cancelar al Facultăţii de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului “Cristofor Simionescu” (2004-2005).

În septembrie a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universității Tehnice a Moldovei (UTM). La ceremonie, acesta a declarat că “există numeroase mobilitățile inter-universitare ale cadrelor didactice de la ambele universități, sunt implementate programe de studiu cu dublă diplomă, iar în ultimii doi ani, chiar în context pandemic, cele două universități au demarat șase proiecte comune cu valori cuprinse între 50.000 de euro și peste 1 milion de euro”, potrivit ziarulevenimentul.ro.

Dan Cașcaval este din 2019 Doctor Honoris Causa și al Academiei Forțelor Terestre “Nicolae Bălcescu” din Sibiu. “Decizia Facultății de Management Militar de a propune Consiliului de Administrație, respectiv Senatului universitar al Academiei Forțelor Terestre, acordarea acestui titlu domnului prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval s-a fundamentat pe rolul decisiv și profund jucat de Domnia Sa în spațiul academic românesc și pe contribuțiile excepționale pe care le-a adus la îmbunătățirea unor direcții de dezvoltare a ingineriei biochimice și biotehnologice“, se arată pe site-ul Academiei Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu din Sibiu, care continuă cu următoarele precizări: “acordarea titlului de DHC este o confirmare a importanței activității Domniei Sale pentru instituția noastră, atât prin promovarea și susținerea unei imagini favorabile în mediul academic, cât și prin atașamentul la valorile militare și profesionale specifice Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu””.

(Sursa CV-ului: www.tuiasi.ro)

Citește și:
Daniel David este noul președinte al Consiliului Rectorilor, mandat preluat pentru 6 luni la propunerea lui Sorin Cîmpeanu, după ce acesta s-a suspendat din funcție
Rectorii lansează aprecieri și salutări pe linie la adresa Guvernului Orban, după reuniunea Consiliului Național al Rectorilor în care Sorin Cîmpeanu (PNL) a fost reales președinte CNR
Consiliul Național al Rectorilor anunță că Sorin Cîmpeanu a fost ales președintele forului, pentru un nou mandat, iar Mihnea Costoiu – secretar general al CNR
Remus Pricopie – SNSPA, un nou atac la Sorin Cîmpeanu: “Este inacceptabil” să reprezinte universitățile / Premierul Orban, care s-a folosit de votul rectorilor parlamentari, să demonstreze că nu are nimic în comun cu Liviu Dragnea sau Viktor Orban
Remus Pricopie, rectorul SNSPA: Mandatul lui Sorin Cîmpeanu ca președinte al Consiliului Rectorilor a expirat în luna mai. Nu-i cer demisia, pentru că nu mai deține această funcție
Reacția lui Cîmpeanu, la acuzațiile de conflict de interese pentru deținerea pozițiilor rector și parlamentar lansate de SNSPA, condusă de Pricopie: Unii își pierd echilibrul

Exit mobile version