Noul pachet legislativ european pentru guvernanța datelor: atenție aparte pentru inovație, cercetare, potențialul inteligenței artificiale

127 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Parlamentul European și Consiliul European au ajuns, săptămâna aceasta, la un acord asupra unui nou set de reguli care să permită accesul mai rapid și mai ușor al companiilor la date, cu scopul de a stimula inovația. Noul pachet legislativ pentru guvernanța datelor acordă o atenție aparte cercetării științifice ca obiectiv de interes general, alături de sănătate, combaterea schimbărilor climatice și creșterea mobilității.

Potrivit unui comunicat PE, regulile agreate acum au scopul să crească nivelul de încredere în împărtășirea datelor, creează un nou cadru pentru neutralitatea piețelor de date și facilitează refolosirea anumitor date ale instituțiilor din sectorul public, precum anumite date privind mediul, agricultura sau sănătatea. În plus, stabilesc spații comune europene pentru utilizarea datelor în domenii strategice precum sănătatea, mediul, energia, agricultura, mobilitatea, finanțele, producția, administrația publică.

Instituțiile europene apreciază, totodată, că fără accesul la date nu poate fi exploatat în mod adecvat potențialul inteligenței artificiale.

Parlamentul European a consolidat, totodată, așa-numitul Data Innovation Board, for ce va oferi expertiză pentru deciziile legate de guvernanța datelor, va oferi Comisiei Europene consiliere pe tema securității piețelor de date și a instrumentelor de stocare și va presa pentru standardizarea internațională și pentru portabilitatea datelor.

Acordul trebuie să obțină sprijinul formal al celor două instituții europene – Parlamentul și Consiliul – înainte de a intra în vigoare.

  • Documentul și procedurile asociate pot fi consultate aici.

—————————

Proiectul ”The European Parliament: leadership during historical change” este finanțat de Parlamentul European prin DG Communication. Edupedu.ro este singura responsabilă de conținutul acestui material și în niciun context acesta nu poate reprezenta poziția Parlamentului European.

Foto: © ChormailDreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cu masa pe scenă. Nicio propunere din partea celor 42 de inspectori școlari generali, veniți din toată țara la București să dezbată proiectul de lege a învățământului, nu a fost comunicată de ministrul Cîmpeanu

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, anunță că „am dezbătut astăzi, la Colegiul Național „Sf. Sava” din București, împreună cu inspectorii școlari generali din toată țara, proiectul Legii învățământului preuniversitar”, pe pagina…
Vezi articolul

LISTĂ Manualele școlare pentru clasele I-VIII din care pot alege învățătorii și profesorii pentru noul an școlar, trimisă de CNPEE în teritoriu. Inspectoratele pot comanda cărțile până pe 25 iulie

Învățătorii și profesorii de gimnaziu își pot alege manualele cu care să lucreze în anul școlar 2023-2024, după ce o listă cu acestea a fost trimisă de Centrul Național de…
Vezi articolul

ULTIMA ORĂ Modele de subiecte Bacalaureat 2025, publicate de Ministerul Educației – descarcă teste la Română, Matematică, Istorie, Română pentru candidații maghiari, Anatomie, Biologie, Chimie, Fizică, Geografie, Informatică, Socio-umane

Modele de subiecte pentru Bacalaureat 2025 au fost publicate de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, din subordinea Ministerului Educației. Elevii de clasa a XII-a, care susțin anul acesta examenul…
Vezi articolul