Noul ministru propus la digitalizare-cercetare în guvernul PSD-PNL-UDMR, Florin Roman – nicio legătură cu cercetarea: fost om de presă intrat în conducerea unor mari companii în care statul era acționar, apoi în politica locală și centrală

2.631 de vizualizări
Florin Roman / Foto: Grigore Popescu – Agerpres Foto
Florin Roman, parlamentarul propus de PNL să conducă Ministerul cercetării și digitalizării în viitorul guvern PNL-PSD-UDMR, nu are niciun fel de experiență în domeniul cercetării. De altfel, în ultimele zile în care s-au vehiculat nume privind viitorii miniștri, numele lui a fost asociat, în relatările pe surse din presă, cu portofoliul “digitalizării”, cercetarea fiind trecută cu vederea. Fost om de presă cu studii economice, dar și cu unele “cursuri la zi” la Colegiul Național de Apărare, Florin Roman a lucrat în ultimele două decenii ca membru al consiliilor de administrație ale unor mari companii, ca vicepreședinte de consiliu județean și ca parlamentar.

CV-ul său, publicat pe site-ul Camerei Deputaților, nu menționează nimic despre vreo legătură cu domeniul cercetării, iar experiența referitoare la digitalizare se rezumă la unele studii. La capitolul lucrări publicate, el menționează “Teoria sistemelor Informaționale”, care ar fi apărut la Editura Academiei Române în 2006. Edupedu.ro a identificat, până în acest moment, un titlu similar publicat de Editura Academiei Române 3 ani mai târziu, cu patru autori, printre care nu figurează Florin Roman.

Studii

Ministrul nominalizat, în vârstă de 47 de ani, a absolvit Științele economice – contabilitate și gestiune financiară în 1996, la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca.

Un deceniu mai târziu, în 2006, menționează cursuri de Management Performant la The Open University – CODECS. După încă 2 ani, în 2011, începea cursuri de licență la Științe economice – contabilitate și informatică de gestiune – Universitatea Athenaeum București (finalizate în 2011), iar în 2012 menționează că a urmat un master de “tehnici de comunicare și influență socială” la Facultatea de Psihologie a Universității Titu Maiorescu, tot din București.

În 2005, urma “cursuri la zi” în cadrul Colegiului Național de Apărare, “specializare în apărare și securitate națională”, conform aceluiași CV.

Carieră și avere

Până în 2005, lucrase timp de opt ani la Agenția Mediafax în județul Alba, având ca activități “marketing, culegere și redactare materiale de presă”. În 2005, când a urmat cursurile Colegiului de Apărare, devenea consilier la cabinetul președintelui, pe partea de comunicare, în cadrul Autorității Naționale de Reglementare în domeniul gazelor naturale. A stat în această funcție un an, până când a preluat funcția de secretar general la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, post în care a stat până în 2011.

Între timp, în timpul guvernelor Tăriceanu și Boc, a fost membru în Consiliile de Administrație ale mai multor companii mari, fără să fi avut vreo legătură cu domeniul de activitate al multora dintre acestea – Eon Distribuție, CEC, Electrica, Daewoo Automobile România, Eximbank.

Din 2012 până în 2016, când a devenit parlamentar, a fost vicepreședinte al Consiliului Județean Alba.

Ca parlamentar PNL, a avansat din poziția de vicelider al grupului parlamentar la cea de lider al grupului parlamentar în 2019-2020. În septembrie a.c. a devenit vicepreședinte al Camerei Deputaților, iar, de luna trecută, președinte interimar al Camerei Deputaților. În vechiul mandat, a făcut parte din comisiile pentru administrație publică, pentru muncă și protecție socială, comisia pentru administrație publică și amenajarea teritoriului. În actualul mandat, a făcut parte din comisia pentru buget, finanțe și bănci.

În declarația de avere, el declară venituri din indemnizația de deputat de 157.000 de lei în ultimul an și depozite bancare de circa 165.000 de lei.

Printre puținele luări de poziție ale lui Florin Roman pe tema educației, ca parlamentar: 


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitățile pot să obțină aproape 22 de milioane de euro prin PNRR pentru investiții în gestionarea eticii universitare: formare de profesori, softuri antiplagiat, scannere OCR și abonamente de acces la resurse electronice – ghid lansat de Ministerul Educației în consultare publică

Un ghid al solicitantului pentru “digitalizarea managementului eticii universitare” a fost lansat de Ministerul Educației (ME) în consultare publică, potrivit unui anunț de pe site-ul instituției, edu.ro. Banii, 22 de milioane…
Vezi articolul