Noul ministru al Cercetării promite reluarea concursurilor pentru granturile adresate tinerilor cercetători

170 de vizualizări

Noul ministru al Cercetării şi Inovării, Nicolae Hurduc, a declarat duminică că urmărește deblocarea concursurilor de obţinere a granturilor de cercetare destinate tinerilor şi reluarea conexiunilor între cercetarea ştiinţifică şi industrie, potrivit Agerpres.

“Sunt programe speciale care, din păcate, s-au derulat la intervale foarte mari şi accesul e foarte limitat. Este o problemă de resursă umană. Noi avem o problemă de resursă umană. În centrele şi instituţiile de cercetare personalul este îmbătrânit, tocmai pentru că în trecut partea de cercetare, partea universitară nu a fost foarte atractivă din punct de vedere financiar, din punct de vedere al infrastructurii. În momentul de faţă, lucrurile s-au corectat din punct de vedere al salariilor din cercetare şi învăţământ”, a declarat Nicolae Hurduc într-o conferință de presă la sediul PSD Iași.

El a spus că infrastructura în domeniu a fost îmbunătăţită în ultimii ani cu ajutorul banilor europeni.

“Institutul de Chimie Macromoleculară ‘Petru Poni’ din Iaşi este mai bine dotat decât institutele mari din lume cu aparatură şi echipamente care au fost achiziţionate în ultimii doi-trei ani. Există infrastructură, partea de salarizare s-a corectat, rămân aceste aspecte tehnice care nu îi dau posibilitatea să participe la concursuri de promovare”, a explicat noul ministru.

El a adăugat că doreşte corelarea cercetării ştiinţifice cu necesităţile industriei actuale.

“Nu există o foarte bună conexiune, în momentul de faţă, între cercetarea ştiinţifică şi companii. Există companii multinaţionale care au bani, dar nu le convine să îşi dezvolte propriile institute de cercetare pentru că le costă prea mult. Este mult mai simplu să plăteşti pentru rezolvarea unei probleme de cercetare dintr-o întreprindere mare cum este Renault, Ford sau Michelin sau Continental şi să o pasezi la institute de cercetare. Dar nu e o legătură foarte bună. S-au pierdut conexiunile între mediul de cercetare şi mediul universitar şi mediul privat”, a mai spus Nicolae Hurduc, potrivit Agerpres.

Foto: Pagina personală de Facebook


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Asociația cercetătorilor Ad Astra propune un Pact Național pentru Cercetare: evaluări transparente, finanțare predictibilă și bazată pe meritocrație, mai mulți cercetători

Evaluarea transparentă a performanței științifice, alocări bugetare care să crească anual, o schemă de finanțare bazată pe meritocrație, mai mulți cercetători și o finanțare predictibilă pentru competiții – acestea sunt…
Vezi articolul
dunarea de jos

Copy-paste în cercetare. Fostul ministru Lucian Georgescu, rector al Universității “Dunărea de Jos” din Galați, coautor al mai multor articole cu pasaje identice sau aproape identice și seturi de măsurători similare / Georgescu: Partea de cercetare e total diferită, nu există nici măcar o frază copiată din munca altora

Rectorul Universității “Dunărea de Jos” Din Galați, Puiu Lucian Georgescu, fost ministru al Cercetării în guvernul Tudose, figurează drept coautor al unor serii de articole științifice între care există similitudini…
Vezi articolul

Ministrul Teleman: Creditul fiscal și facilitatea “patent box” ar putea stimula cercetarea / Doi noi consilieri în minister – Oana Craioveanu și Cătălin Rizea / Discuții alături de secretarul de stat Dragoș Ciuparu pe tema cercetării în PNRR

Creditul fiscal și facilitatea de tip “patent box – crearea de facilități pentru firmele care utilizează patente” au fost menționate săptămâna trecută, ca posibile măsuri de stimulare a cercetării, de…
Vezi articolul

FOTO & HARTĂ Patru specii de păsări, observate pentru prima dată în București, anunță Societatea Ornitologică: crestețul pestriț, ciocîntors, lopătarul și sfrânciocul cu cap roșu

Anul acesta, lista speciilor de păsări observate în București s-a îmbogățit cu patru specii noi, cresteț pestriț (Porzana porzana), ciocîntors (Recurvirostra avosetta), lopătar (Platalea leucorodia) și sfrâncioc cu cap roșu…
Vezi articolul