Noul contract colectiv de muncă (CCM) la nivel de sector – Învățământ 2023 intră în vigoare de astăzi, 6 iulie, potrivit documentului semnat de liderii sindicali din Educație și ministra Ligia Deca, obținut de Edupedu.ro și care poate fi descărcat de mai jos din articol.
Amintim că greva generală din Educație a încetat pe 29 iunie după ce liderii sindicali și ministrul Deca au semnat contractul colectiv de muncă pentru angajații din învățământ. Decizia nu a fost luată prin consultarea tuturor membrilor, așa cum anunțau sindicaliștii, ci doar de către lideri, potrivit surselor Edupedu.ro.
- Niciun lider sindical nu a comunicat oficial, săptămâna trecută, încetarea grevei, iar singura informare trimisă membrilor de sindicat a fost despre ce cuprinde noul contract colectiv de muncă.
Ultimul contract colectiv de muncă a fost publicat în Monitorul Oficial pe 24 mai 2021 și și-a încetat valabilitatea pe 24 aprilie 2023, potrivit organizațiilor sindicale. Contractul nou, înregistrat miercuri, 5 iulie, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, intră în vigoare și este și el valabil 2 ani, cu posibilitate de prelungire, după cum se arată în document.
O noutate din contract este reglementarea expresă a faptului că reducerea programului de lucru cu până la 1/2 normă, pentru angajații care au în îngrijire copii bolnavi în vârstă de până la 7 ani, nu le afectează calitatea de salariat și vechimea integrală în învățământ/muncă;
O altă noutate este reglementarea expresă a faptului că angajații nu au obligația însoțirii preșcolarilor/elevilor care fac naveta, pe mijloacele de transport în comun/microbuzele școlare/ mijloacele de transport puse la dispoziție de autoritățile administrației publice locale (articolul 83).
Printre noutățile din CCM Învățământ Preuniversitar 2023, așa cum anunțau sindicatele pe 29 iunie la semnare și prezente în document:
„1. plata salariului și a indemnizației de hrană pentru angajații care lucrează și în zilele libere prevăzute de lege, indiferent de numărul de ore/zile de muncă acumulate în perioada lucrată;
2. instituirea zilei de 5 Iunie ca zi nelucrătoare;
3. calcularea indemnizației de concediu cu luarea în calcul a indemnizației de hrană;
4. acordarea concediului de odihnă suplimentar și personalului didactic de conducere, de îndrumare și de control (nu doar personalului didactic auxiliar și nedidactic);
5. reglementarea expresă a faptului că, la stabilirea duratei concediului de odihnă anual, perioadele de incapacitate temporară de muncă, cele aferente concediului de maternitate, concediului paternal, concediului de risc maternal, concediului pentru îngrijirea copilului bolnav, concediului de îngrijitor, perioada absenței de la locul de muncă în condițiile art. 152 din Codul Muncii și perioada reglementată la art. 160 alin. (1) din Legea nr. 367/2022 (perioada suspendării contractului de muncă pentru participare la grevă) se consideră perioade de activitate prestată;
6. acordarea a 2 zile (nu o zi) lucrătoare libere plătite pentru îngrijirea sănătății copilului – pentru familiile cu 1 copil sau 2 copii, respectiv 3 zile (nu două) lucrătoare libere plătite – pentru familiile cu 3 sau mai mulți copii;
7. acordarea a 5 zile lucrătoare libere plătite pentru salariata care urmează o procedură de fertilizare „in vitro”;
8. acordarea unei zile lucrătoare libere plătite pentru donarea de sânge;
9. instituirea și pentru personalul didactic auxiliar și nedidactic/contractual încadrat cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată (nu doar pentru cadrele didactice) a dreptului la concediu fără plată pe o perioadă de un an calendaristic, o dată la 10 ani de activitate în învățământ, cu aprobarea consiliului de administrație;
10. decontarea contravalorii dispozitivelor vizuale de corecție (ochelari/lentile), pentru angajații care, în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, lucrează cu un monitor, pe baza prescripției medicale și a facturii privind costul ochelarilor, conform Programului Național aprobat prin hotărâre a Guvernului inițiată de Ministerul Educației în termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a contractului colectiv de muncă;
11. deducerea, pentru personalul din învățământul preuniversitar, instituită la art. 78 alin. (2) lit. a) pct. v) din Codul fiscal – respectiv contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilităților sportive în vederea practicării sportului și educației fizice cu scop de întreținere, profilactic sau terapeutic, precum și contravaloarea abonamentelor plătite de salariați, în limita echivalentului în lei a 400 euro anual pentru fiecare persoană;
12. consacrarea dreptului angajaților care folosesc în mod obișnuit un echipament cu ecran de vizualizare pe o durată semnificativă a timpului normal de lucru, cel puțin 50% din timpul de lucru, de a beneficia de examene medicale corespunzătoare ale ochilor și vederii la angajare, ulterior, la intervale regulate, precum și ori de câte ori apar tulburări de vedere care pot fi cauzate de activitatea la ecranul de vizualizare;
13. reglementarea posibilității ocupării unui post didactic auxiliar sau nedidactic vacantat, prin încheierea unui contract individual de muncă pe durată determinată, până la ocuparea postului prin concurs;
14. stabilirea la 12 luni (în loc de 6 luni) a perioadei de readaptare pentru salariatele/salariații care au beneficiat de concediu de maternitate și/sau concediu pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de 1 an, 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap;
15. reglementarea expresă a faptului că reducerea programului de lucru cu până la 1/2 normă, pentru angajații care au în îngrijire copii bolnavi în vârstă de până la 7 ani, nu le afectează calitatea de salariat și vechimea integrală în învățământ/muncă;
16. reglementarea expresă a faptului că angajații nu au obligația însoțirii preșcolarilor/elevilor care fac naveta, pe mijloacele de transport în comun/microbuzele școlare/ mijloacele de transport puse la dispoziție de autoritățile administrației publice locale.
17. reglementarea programului flexibil și a programului inegal de lucru, cu precizarea faptului că acestea nu afectează drepturile prevăzute de contractul colectiv de muncă aplicabil; etc.”.
DOCUMENT Noul contract colectiv de muncă – 06.07.2023:
Amintim că, în cadrul negocierilor colective, părțile au fost de acord ca, după intrarea în vigoare a Legii învățământului preuniversitar, publicată miercuri noapte, 5 iulie, în Monitorul Oficial, „să se procedeze la modificarea clauzelor contractului, prin act adițional, pentru a-l armoniza cu prevederile acestei legi”, transmiteau sindicaliștii pe 29 iunie.
DOCUMENT Vechiul contract colectiv de muncă, din mai 2021:
Foto: © Pojoslaw | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
13 comments
Toată lumea trage pentru el, mărire de salariu, zile libere dar la bieții copii s-a gândit cineva că au pierdut atâta materie iar acum loc să stea în vacanță sunt chemați la școală la recuperare.
mda trist…da cam asa e ..ceea ce nu stiu ticalosii astia care ne conduc , e ca mai devreme sau mai tarziu vine si decontul….nu pleaca nimeni de la masa fara sa plateasca….
drepturi și bani mulți doar pentru profesori și auxiliari, pentru asa zișii salariați nedidactici care au fost nedreptățiți după vremea lui Băsescu de când s-au transformat din auxiliari în nedidactici peste noapte de către guvernul Boc nu se poate asigura un trai decent, aceștia sunt condamnați la sărăcie și de către guvernul și sindicatul actual.
,,Părinte conștient”, domnii greviști își iau salariul întreg pe luna iunie (tot pe ore ținute cu pereții, cum zici matale că au ținut negreviștii). Dar ,,negrevistii” au mai avut elevi în clasă, pe când greviștii nu, ci doar au încheiat medii în cancelarie, nici măcar nu s-au obosit să meargă în clasă (că de, nu erau elevi).
Greva… făcută de acasă sau 2 ore în școală (din joi în Paște).
Ce recuperare crezi că s-a făcut în ultima săptămână de școală când se încheiau mediile?
Deci, fără compătimiri!
Cadru didactic care n-ai facut greva, uiti un lucru IMPORTANT. Grevistii nu si-au primit banii pe zilele din luna MAI CAND AU FACUT GREVA. Tu, cadru didactic negrevist ti-ai primit banii cu 2 elevi in clasa cărora nu imi spune tu mie ca le-ai predat. Am avut colegi care au rupt usa ca nu aveau elevi.
Negrevistii NU ISI PRIMESC BANII NICI PE ZILELE DE IUNIE DIN GREVA. Nu toti directorasii au dat cu subsemnatul ca au recuperat zilele din iunie. Ghinion!
Tu, spargator de greva cu obrazul gros, ce model esti pentru elevi? Acela care nu lupta pentru drepturile lui dar prefera sa culeaga roadele altora. Ia doneaza marirea de salariu, ca doar nu ai nevoie de ea. Nu iti este rusine sa comentezi?!
Să îți fie rușine! Sunt părinte și știu ce spun! Și…am așternut poveștile profesorilor greviști și negrevisti (rude, cunoștințe). Cel mai ușor se pare că a fost pentru greviști (odihnă, meditații, plimbări, bârfe, cumpărături etc). Doar nu credeai că au stat atâta în grevă amărâții care nu aveau bani nici de ratele la bănci! Sunt șocat de câte am auzit!
Pe luna mai nu aveau cum să își primească salariul (nu era timp pentru recuperare), dar pentru iunie au micșorat orele, au mai adăugat o oră la începutul și la finalul zilei de curs (evident, pe foaie, cu copiii noștri acasă). Doar sunt profesori deștepți, îi duce mintea, nu?
Dacă ,,foaia” corespunde cerințelor și programului de recuperare, Curtea de conturi nu are ce să facă!
Sincer, nu mă deranjează că își iau banii, și mă refer doar la cei care au stat în grevă de gura colegilor cârcotași, suferind fără să se aleagă cu ceva mulțumitor în final…
Tocmai ca ești parinte, ar trebui sa iti vezi de treaba ta, nu de povestile rudelor cadre didactice. Te mai și autointitulezi cadru didactic. Nu le stii tu pe toate din povesti. Nu toti grevistii isi vor primi banii pe iunie. Pentru ca nu toti directorii si-au asumat recuperarea PE HARTIE. AU PREFERAT SA SCRIE CA NU S-A RECUPERAT SI PUNCT. NU AU FACUT NICIO HARTIE.
Nu mai plangeti de mila negrevistilor ca si-au facut orele in timp ce grevistii se plimbau, vai draga doamne. AU PRIMIT TOTI MARIRI? AU PRIMIT. Ia dati înapoi măririle daca nu sunteti multumiti, negrevistilor.
E dreptul meu să nu fac grevă cum și al dumitale..
Fiecare a ales ce a vrut. Cât despre prezența copiilor să nu exagerăm, unele școli au avut prezență. Eu pot spune altfel, unii diriginți pătimași că au pierdut banii au sfătuit elevii să nu vină la clasă. Exact din acest motiv, să spuneți voi că am lucrat cu pereții. Directorul nostru a adaptat orarul pentru perioada de grevă. Eu nu am făcut grevă că nu sunt membră de sindicat. Cu o lună înainte de grevă m-am retras din organizație. De ce? Pentru că cere o contribuție de 1% din brut iar protecția sindicatului nu se vede. De ce sunt suplinitori cu ore peste normă, ani la rând dar nu sunt titulari și au medii peste 8 ? Cât despre recuperarea fictivă aveți dreptate. Hârtia a suportat. Dacă eram în grevă și dumneavoastră vă compensa salariul sindicatul mie cine îmi dădea diferența. Ar fi spus sindicatul că am cotizat 32 ani?!
Am o curiozitate neexplicată de liderul FSLI Spiru Haret, jud…… cum a cheltuit banii în ultimii 4 ani? Ce indemnizație are el și cine a hotărât, cât primesc liderii de la fiecare unitate școlară, ce discută când merg la întruniri la Sinaia, Olănești, sau alte puncte turistice vecine fiecărui județ?
Corect!Bine punctat!
Coreeect! Bravo! Am purtat o discuție asemănătoare cu o colegă non-grevistă căreia i-am spus nu să doneze mărirea, ci să dea declarație scrisă că nu are nevoie de ea.
În legătură cu recuperarea din iunie, stati linistit, ca nu ca primi nimeni bani pe ore recuperate fictiv când abia ii mai țineau pe copii în clasă la orele normale.Scolile care fac asta, vor trebui sa-i rețină înapoi, căci vine Curtea de Conturi si e prăpăd, mai ales ca bugetul e stramtorat.ME nu trebuia sa dea acea adresă care duce la încălcarea legii Puteau fi trecute cele 5 zile din iunie în concediu de odihna sau se putea prelungi anul școlar cu o săptămână, cu excepția claselor terminale.Ce inseamna pe baza de cerere? Adică unul care nu a apucat să depună cerere să nu primească, iar alții care au facut sa primească pe ore fictive? Școlile să fie atente ca vine Curtea de Conturi.Sa lase adresa ME data la mișto si sa aplice legea.Greva nu se plătește.Punct.
Eram ingrijorat ca poate nu se acorda inca o zi libera (5 iunie). Excelent👎
Zic sa fie incluse in calculul CO tichetele de masa si la alte categorii de angajati.
Vacanta placuta si poate la anul, avand in vedere ca vi s-au marit salariile, cei care si-au batut joc de copii la EN si BAC sa corecteze cu resposabilitate.
Boon, batista pe tambal. 2 ani adio greva. Nu se mai poate relua greva in toamna. Si sindicaliștii o stiau. V-au pacalit și de data asta. Au facut economie 3 saptamani cu salariile voastre ca sa dea asa zise mariri la toti, inclusiv la spargatorii de greva cu obrazul gros care si-au facut orele cu peretii, nu cu elevii. Ah, si directorimea si-a primit tainul pe sacrificiul vostru. Deh, trebuiau bine platiti pentru buna purtare.
Iar in ianuarie, PE PARIU, se va proroga marirea, ca deh, e an electoral. Si nu sunt bani etc etc.
Profesorimea, cea mai tradata categorie sociala. In caz de o noua pandemie, sa fiti la fel de obedienti cu copiii noștri cum ati fost la covid de i-ati obligat cu masti, distanțare si alte cele, desi nu aveati in fisa postului asa ceva.
Cu ocazia grevei, mai abitir s-a infundat umilinta la care sunteti supuși. Nu o spun cu răutate. Ci cu compasiune, pentru ca mulți nu meritati ceea ce va face societatea. Dar clar, nu se vrea pe termen lung. Au nevoie de voi obedienti si resemnati ca sa implementeze România needucata si prostita. Vi se dau ciurucuri si mizilicuri prin contractul colectiv de munca ca sa va închida gura.