Nouă universități românești – prezente în clasamentul internațional CWUR, luat în calcul pentru metarankingul național. Doar Babeș Bolyai și Politehnica București apar în top 1000

7.193 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, Universitatea Politehnica din București și Universitatea din București ocupă primele trei locuri în rândul instituțiilor de învățământ superior românești incluse în ediția din acest an a clasamentului internațional al universităților CWUR (Center for World University Rankings), dat luni publicității. În clasament mai apar șase universități din România, dar numai primele două din cele nouă figurează în top 1000 internațional.

Mai precis, UBB ocupă locul 923, iar Politehnica București – 941. Celelalte ocupă locuri în intervalul 1000-2000. Pentru acest ranking au fost analizate 20.531 de universități din întreaga lume, iar aproximativ 2000 situate în vârful ierarhiei au fost incluse în clasamentul internațional.

Prezența românească în clasamentul CWUR – 2023:

Locul 923 – Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca

941 – Universitatea Politehnica din București

1085 – Universitatea din București

1118 – UMF Carol Davila din București

1282 – Universitatea de Vest din Timișoara

1458 – Universitatea Transilvania din Brașov

1484 – Universitatea Al.I. Cuza din Iași

1555 – UMF Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca

1926 – UMF Victor Babeș din Timișoara

CWUR este o organizație din domeniul consultanței în educație, lansată în Arabia Saudită și activă acum din Emiratele Arabe Unite, care realizează această evaluare din 2012. Rankingul ține cont de indicatori precum angajabilitatea absolvenților, calitatea educației, performanța în cercetare, calitatea cadrelor didactice și de cercetare. CWUR este unul dintre rankingurile luate în calcul, în România, pentru realizarea metarankingului universitar.

În ediția din acest an, top 10 al clasamentului CWUR – Global 2000 este dominat de universități din SUA:

  1. Harvard University
  2. Massachusetts Institute of Technology
  3. Stanford University
  4. University of Cambridge
  5. University of Oxford
  6. Princeton University
  7. University of Chicago
  8. Columbia University
  9. University of Pennsylvania
  10. Yale University
Citește și:
2022 – Opt universități românești incluse în ultimul ranking internațional CWUR, luat în calcul pentru metarankingul național. Doar două intră în top 1000 global: Babeș-Bolyai din Cluj și Politehnica din București

1 comment
  1. Doar 2 universitati din Romania (UBB si UPB) se situeaza in prima mie de universitati evaluate in topul international editia 2023 (incluzand doar primele 2000 universitati pe plan mondial) de CWUR – Center for World University Ranking (https://cwur.org/2023.php) din Arabia Saudita, lansata in 2012… Aceste rezultate sunt similare celor ale clasamentului CWUR din 2022…
    In acest clasament 2023 mai figureaza doar 7 alte universitati romanesti, in conditiile in care Romania are 93 universitati, publice si private, toate evaluate si acreditate de ARACIS care, chipurile, ar „face CA Calitatea sa fie sigura”!… Rusinos!….
    18 ani de SIMULACRU al asigurarii calitatii educatiei in Romania au fost deajuns intrucat acesta doar a generat o monstruoasa si costisitoare dar inutila birocratie, mult prea numeroase conflicte (inclusiv de interese si in justitie) dar si toate contraperformantele din educatie determinate de multiple si complexe probleme ale CALITATII nesolutionate si agravate in aproape 2 decenii. Nu este vorba doar despre finantare – un domeniu in care toata lumea pare sa fie nemultumita si declara greva, revendicand salarii si investitii, etc…
    Rezultate similare celor ale CWUR ofera si alte rankinguri/ clasamente academice internationale, realizate pe alte continente, spre deosebire de Metaranking-ul national avand alte criterii si alti indicatori….
    De remarcat prezenta in topurile internationale a criteriului ANGAJABILITATE (cu indicatorul aferent RATA ANGAJABILITATII) – neglijat sau chiar dispretuit in Romania… Oare de ce?
    Comisia pentru invatamant din Senat si Presedintele RomanieI dispun acum – dupa neimplicarea Comisiei pentru Invatamant din Camera Deputatilor – de toate „parghiile si mecanismele” legale pentru a bloca accesul SIMULACRULUI in proiectul de tara intitulat ROMANIA EDUCATA!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Corectare digitalizată la Titularizare, Definitivat, Evaluare Națională, Bacalaureat și simulări, în anul școlar 2023-2024, își propune ministrul Educației, Ligia Deca

„Ne propunem ca, în acest an școlar, toate tipurile de examene naționale, Evaluare Națională, Bacalaureat, simulări, examenele care vizează cadrele didactice să se desfășoare cu evaluare digitalizată”, a declarat ministrul…
Vezi articolul