Nouă specializare de medicină, la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava. Programul are autorizare de funcționare provizorie ARACIS și urmează să primească studenți din acest an

1.915 vizualizări
Sursa: Pixabay.com
Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava (USV) va avea un program de licenţă în medicină, pe baza unei hotărâri a Consiliului Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), se arată într-un comunicat de presă transmis Agerpres, vineri, de USV.

Potrivit sursei citate, decizia din 1 august a ARACIS acordă aviz favorabil pentru autorizarea de funcţionare provizorie a programului de licenţă în medicină propus de USV. Capacitatea de şcolarizare avizată este de 60 de studenţi pe an de studiu, studiile urmând să se desfăşoare pe o perioadă de şase ani.

“Informaţiile asociate programului au fost transmise către Ministerul Educaţiei în vederea actualizării Hotărârii de Guvern (HG) nr. 412/2024 privind aprobarea Nomenclatorului domeniilor şi al specializărilor/ programelor de studii universitare şi a structurii instituţiilor de învăţământ superior pentru anul universitar 2024 – 2025, procesul de admitere urmând a fi organizat după data publicării HG în Monitorul Oficial“, au precizat oficialii USV, conform sursei citate.

Programul de Medicină este propus de USV în contextul unui dezechilibru major existent în distribuţia regională a medicilor. România are 55.000 de medici cu aviz de liberă practică, dintre care peste 50% (aproximativ 30.000) sunt concentraţi în municipiul Bucureşti şi cinci judeţe: Cluj, Iaşi, Timiş, Dolj şi Mureş. Restul, 36 de judeţe, au aproximativ 27.000 de medici, se mai arată în comunicat, potrivit Agerpres.

  • Facultatea de Medicină a Universității din Suceava a primit teren pentru propria clădire la finalul anului 2022, după cum anunța președintele Consiliului Județean (CJ) Suceava de la acea vreme, Gheorghe Flutur.

Din punctul de vedere al formării de medici, populaţia din estul României are un grad redus de acces la educaţia superioară comparativ cu populaţia din restul ţării, în regiunile de dezvoltare Nord-Est şi Sud-Est funcţionând, până la această dată, 3 universităţi cu programe de medicină (23% din totalul universităţilor cu program de medicină din ţară), cu o capacitate de şcolarizare de 1.455 de locuri (21% din capacitatea de şcolarizare în medicină a ţării), în timp ce populaţia şi suprafaţa celor 2 regiuni reprezintă 30% din populaţia totală, respectiv din suprafaţa totală a României“, mai arată USV.

Noul program de Medicină se va alătura celor 7 programe de studii coordonate în prezent de Facultatea de Medicină şi Ştiinţe Biologice din USV, incluzând 4 programe în domeniul Sănătate (Asistenţă medicală generală, Nutriţie şi dietetică, Balneofiziokinetoterapie şi recuperare, Tehnică dentară), 2 programe în domeniul Biologie (Biologie şi Biochimie) şi un program de masterat în domeniul Medicină (Nutriţie şi recuperare medicală).

Pentru programul de Medicină, Facultatea de Medicină şi Ştiinţe Biologice are deja angajate cadre didactice universitare, titulare în USV, pentru mai mult de 70% dintre disciplinele ce se vor activa treptat pe parcursul a 6 ani de la iniţierea studiilor, la care se adaugă cadre didactice universitare titulare în alte universităţi din ţară şi străinătate şi alţi specialişti în domeniu, mai scrie universitatea în comunicat.

Citește și:
Concurența medie a fost de peste 2,3 candidați pe loc la admiterea în facultățile de Medicină din țară. Creștere cu 87% față de anul trecut la Târgu Mureș
Leonard Azamfirei, rectorul UMFST Târgu Mureș, despre concurența record la Medicină de anul acesta: Au contat investițiile, modernizarea, prestigiul facultății și școala de vară pentru elevi
Grile Admitere Medicină 2024. Caietul de concurs la Biologie și Chimie, UMF Carol Davila – descarcă
(2023) Concurență de peste 1,4 candidați pe loc la admiterea în facultățile de Medicină din București și din țară / Examenele au loc duminică, 23 iulie
Facultatea de Medicină a Universității din Suceava a primit teren pentru propria clădire

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

LISTA Disciplinelor legate de mediu din învățământul preuniversitar – proiect Strategia națională privind educația pentru mediu și schimbări climatice 2023 – 2030

Strategia națională privind educația pentru mediu și schimbări climatice 2023 – 2030 conține lista disciplinelor cu implicații pentru educația pentru mediu din învățământul preuniversitar, dar și cunoștințele, abilitățile și comportamentele…
Vezi articolul

Șase candidați, inclusiv actualul rector Tudorel Toader, s-au înscris în alegerile pentru conducerea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – concurență-record în rândul principalelor universități din țară

Tudorel Toader, cel care a ocupat funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) în ultimele două mandate, are concurență puternică în alegerile pentru următorul mandat: alți…
Vezi articolul

BREAKING Părinții pot plăti excursiile în Săptămâna „Școala altfel”, dar este interzis ca elevii și profesorii să strângă fonduri. Ordinul cu noua metodologie, publicat în Monitorul Oficial

Noua metodologie privind desfășurarea programului “Școala Altfel” a fost publicată în Monitorul Oficial, miercuri, 11 octombrie. Potrivit documentului, părinții pot plăti excursiile în cadrul programului “Școala Altfel”, dar este interzisă…
Vezi articolul

„Cu atenție și diplomație“, le spune Ligia Deca inspectorilor școlari să gestioneze toate nemulțumirile părinților elevilor din cele peste 900 de școli care sunt în șantier, la început de an școlar

Ligia Deca le-a transmis inspectoratelor școlare și autorităților locale să gestioneze cu “atenție și diplomație” nemulțumirile care pot veni din partea familiilor care, un timp limitat vor trebui să-și ducă…
Vezi articolul