Nouă specializare de medicină, la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava. Programul are autorizare de funcționare provizorie ARACIS și urmează să primească studenți din acest an

2.133 de vizualizări
Sursa: Pixabay.com
Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava (USV) va avea un program de licenţă în medicină, pe baza unei hotărâri a Consiliului Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), se arată într-un comunicat de presă transmis Agerpres, vineri, de USV.

Potrivit sursei citate, decizia din 1 august a ARACIS acordă aviz favorabil pentru autorizarea de funcţionare provizorie a programului de licenţă în medicină propus de USV. Capacitatea de şcolarizare avizată este de 60 de studenţi pe an de studiu, studiile urmând să se desfăşoare pe o perioadă de şase ani.

“Informaţiile asociate programului au fost transmise către Ministerul Educaţiei în vederea actualizării Hotărârii de Guvern (HG) nr. 412/2024 privind aprobarea Nomenclatorului domeniilor şi al specializărilor/ programelor de studii universitare şi a structurii instituţiilor de învăţământ superior pentru anul universitar 2024 – 2025, procesul de admitere urmând a fi organizat după data publicării HG în Monitorul Oficial“, au precizat oficialii USV, conform sursei citate.

Programul de Medicină este propus de USV în contextul unui dezechilibru major existent în distribuţia regională a medicilor. România are 55.000 de medici cu aviz de liberă practică, dintre care peste 50% (aproximativ 30.000) sunt concentraţi în municipiul Bucureşti şi cinci judeţe: Cluj, Iaşi, Timiş, Dolj şi Mureş. Restul, 36 de judeţe, au aproximativ 27.000 de medici, se mai arată în comunicat, potrivit Agerpres.

  • Facultatea de Medicină a Universității din Suceava a primit teren pentru propria clădire la finalul anului 2022, după cum anunța președintele Consiliului Județean (CJ) Suceava de la acea vreme, Gheorghe Flutur.

Din punctul de vedere al formării de medici, populaţia din estul României are un grad redus de acces la educaţia superioară comparativ cu populaţia din restul ţării, în regiunile de dezvoltare Nord-Est şi Sud-Est funcţionând, până la această dată, 3 universităţi cu programe de medicină (23% din totalul universităţilor cu program de medicină din ţară), cu o capacitate de şcolarizare de 1.455 de locuri (21% din capacitatea de şcolarizare în medicină a ţării), în timp ce populaţia şi suprafaţa celor 2 regiuni reprezintă 30% din populaţia totală, respectiv din suprafaţa totală a României“, mai arată USV.

Noul program de Medicină se va alătura celor 7 programe de studii coordonate în prezent de Facultatea de Medicină şi Ştiinţe Biologice din USV, incluzând 4 programe în domeniul Sănătate (Asistenţă medicală generală, Nutriţie şi dietetică, Balneofiziokinetoterapie şi recuperare, Tehnică dentară), 2 programe în domeniul Biologie (Biologie şi Biochimie) şi un program de masterat în domeniul Medicină (Nutriţie şi recuperare medicală).

Pentru programul de Medicină, Facultatea de Medicină şi Ştiinţe Biologice are deja angajate cadre didactice universitare, titulare în USV, pentru mai mult de 70% dintre disciplinele ce se vor activa treptat pe parcursul a 6 ani de la iniţierea studiilor, la care se adaugă cadre didactice universitare titulare în alte universităţi din ţară şi străinătate şi alţi specialişti în domeniu, mai scrie universitatea în comunicat.

Citește și:
Concurența medie a fost de peste 2,3 candidați pe loc la admiterea în facultățile de Medicină din țară. Creștere cu 87% față de anul trecut la Târgu Mureș
Leonard Azamfirei, rectorul UMFST Târgu Mureș, despre concurența record la Medicină de anul acesta: Au contat investițiile, modernizarea, prestigiul facultății și școala de vară pentru elevi
Grile Admitere Medicină 2024. Caietul de concurs la Biologie și Chimie, UMF Carol Davila – descarcă
(2023) Concurență de peste 1,4 candidați pe loc la admiterea în facultățile de Medicină din București și din țară / Examenele au loc duminică, 23 iulie
Facultatea de Medicină a Universității din Suceava a primit teren pentru propria clădire

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

OFICIAL Cafeaua sau ceaiul instant nu vor mai putea fi vândute în școli / Lista alimentelor nerecomandate preșcolarilor și școlarilor, actualizată de Ministerul Sănătății după 16 ani

Lista alimentelor nerecomandate pentru a fi comercializate în școli și tabelul de alegeri alimentare, incluse într-un ordin al Ministerului Sănătății, au fost publicate în Monitorul Oficial. În noul ordin este…
Vezi articolul

Controlul cheltuielilor din educație, locuințe pentru profesori la sat, cursuri avansate de schimbări climatice și de performanță energetică a clădirilor, plus cursuri pentru profesori – Ce mai prevede PNRR în domeniu, în afara României educate

Profesorii, sistemul de educație în ansamblul său, decidenții din domeniu, mediul universitar sunt vizați de o serie de măsuri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în afara prevederilor…
Vezi articolul

Din 10 iunie, INML nu mai eliberează certificate de virginitate la cerere / Decizia directorului Institutului de medicină legală București vine după ce societatea civilă a atras atenția asupra acestei testări condamnate de OMS și care încă se practică în centre județene de medicină legală și la INML

INML nu mai eliberează începând cu 10 iunie certificate de virginitate la cerere, indiferent de vârstă, potrivit unei note semnate de directorul INML George Cristian Curcă, și postate de Diana…
Vezi articolul

Jumătate dintre minorii participanți la un sondaj Salvați Copiii România spun că li s-au adresat jigniri și insulte, o treime spun că au fost agresați fizic / Cei mai mulți copii au simțit că pierd timpul pe Internet

Jignirile, insultele, dar și agresiunile fizice sunt reclamate de o mare parte dintre copiii participanți la un sondaj realizat de Salvați Copiii România, studiu publicat marți, cu ocazia Zilei Siguranței…
Vezi articolul