Noua șefă a Inspectoratului Școlar București este Marilena Stroescu: Nu sunt membru de partid. Vrem să îmbunătățim transparența, cu toate informațiile la vedere

1.533 de vizualizări
Foto: AGERPRES – Alex Micsik
Noua șefă a Inspectoratului Școlar București (ISMB) este Marilena Stroescu, potrivit surselor Edupedu.ro. Informația a fost confirmată de inspectoarea școlară generală în funcție. La bază profesoară de matematică, Stroescu a fost numită prin ordin semnat de ministra Educației, Ligia Deca.

Șefia Inspectoratului Școlar al Municipiului București (ISMB) a fost preluată de profesoara Marilena Stroescu de la Școala nr. 113 „General Praporgescu” după ce fostul șef al ISMB, Vlad Drinceanu, tot profesor de matematică și fost consilier local PSD Sector 4, a fost ales deputat de Teleorman în legislatura 2024-2028, de pe listele Partidului Social Democrat (PSD).

Printre obiectivele pe termen scurt se numără organizarea probelor de competențe din examenul de Bacalaureat, primele etape din mobilitatea didactică, care încep de la 8 ianuarie, dar și olimpiadele școlare, după cum a declarat Marilena Stroescu pentru Edupedu.ro.

„La momentul acesta avem o perioadă foarte grea, organizăm bacalaureatul, competențele, olimpiadele, simulările, începe calendarul pentru mișcarea personalului chiar din data de 8. Vrem să ne păstrăm și chiar să îmbunătățim transparența, adică să fim deschiși, cu toate informațiile la vedere, ușor de accesat – cam acestea pe termen scurt”, a spus Stroescu.

„Avem noua lege a învățământului preuniversitar, avem legislație subsecventă care vine foarte rapid peste noi și pe toate acestea trebuie să le pregătim să le punem pe site, să lucrăm cu colegii noștri profesori, să înțelegem ce avem fiecare de făcut. Totul trebuie să fie deschis tuturor – și cadrelor didactice, și părinților, ca să lucrăm corect și eficient”, a completat noua inspectoare școlară generală (ISG) a Inspectoratului Școlar al Municipiului București (ISMB).

În ceea ce privește viziunea pe termen mai lung, noua inspectoare generală spune că are nevoie să facă o analiză: „Pentru termen mediu și lung o să am nevoie să fac o analiză, să văd exact cum suntem legat de relația cu comunitatea locală și așa mai departe”.

Întrebată de provocările pe care le-a întâmpinat din postura de profesor și pe care le poate ataca din funcția de inspector școlar general, Marilena Stroescu a spus că acestea sunt diverse și că va încerca să personalizeze măsurile din cadrul legal impus de ministerul Educației pentru fiecare școală din subordine, după specificul ei:

„Noi punem în aplicare politicile ministerului [Educației]. Și atunci identificăm pentru fiecare școală, pentru că nicio școală nu seamănă cu alta, soluții și modalități de implementare. Să fii profesor de matematică la o școală unde copiii vin dintr-un mediu defavorizat nu e același lucru cu o școală care face performanță, care tinde spre excelență. Problemele sunt diferite și pentru fiecare trebuie să găsim măsurile de implementare specifice unității și nu la modul general”.

„Nu am alergat după această funcție, ea a venit, nu e nicio problemă. Atât timp cât s-a gândit o politică de guvernare [desființarea ISJ/ISMB din 2026 – N. Red.] din punctul meu de vedere nu e nicio problemă”, a comentat Marilena Stroescu pentru Edupedu.ro despre noua ei funcție de șefă a ISMB.

  • Asta în condițiile în care Guvernul Ciolacu 2 validat de Parlament luni seara are în plan aplicarea măsurii de desființare a inspectoratelor școlare și înlocuire a lor cu direcții de învățământ, așa cum prevede de legea educației Deca-Iohannis.

„Nu se naște nimeni inspector și nu moare nimeni inspector. Fiecare suntem unde suntem pentru a ne face treaba”, a mai spus aceasta.

Marilena Stroescu a declarat că nu este membru de partid: „Sunt în sistem de 30 de ani, sunt profesor, am fost director, sunt inspector. [Până la numirea în funcția de inspector general – N. Red.] eram inspector de management al resurselor umane. Am experiență. Sunt un om de școală”. Întrebată dacă vreun partid i-a propus să devină om politic, ea a negat: „Nu, nu, nu. N-am fost abordată, nu mi s-a pus o condiție, sub nicio formă. Și nu aș fi acceptat”.

În trecut, Marilena Stroescu a candidat pentru un post de senator de Olt, în 2016, din partea Partidului Ecologist Român (PER), potrivit listelor de la Biroul Electoral Central (BEC). Nu a obținut locul de senator. Tot în 2016, a candidat să fie consilier local în Sectorul 5 din partea „Blocului Suveranist Român” (BSR), care l-a susținut pe Marian Vanghelie.

  • Pe afișul de candidatură, este a treia de la stânga la dreapta, pe rândul al doilea:

Potrivit declarației sale de avere din 2024, Marilena Daniela Stroescu și Costel Stroescu dețin, împreună, un teren intravilan în Popești Leordeni, Ilfov, cu o suprafață de 667 m², achiziționat în 2004 prin contract de vânzare-cumpărare.

În București, familia Stroescu deține două apartamente, unul de 28 m², dobândit în 1997, și altul de 60 m², achiziționat în 2001, fiecare în coproprietate în proporție de 50%. În 2008, cei doi au construit o casă de locuit în Popești Leordeni, Ilfov, având o suprafață de 137 m², pe care o împart în cotă egală.

Conform aceluiași document, Marilena Stroescu a obținut un venit anual de 83.017 lei din activitatea de inspector la Inspectoratul Școlar al Municipiului București, 10.438 de lei ca expert local la Casa Corpului Didactic și 1.127 de lei ca funcționar în Ministerul Educației și Cercetării.

DOCUMENT DESCARCĂ Declarația de Avere 2024 – Marilena Stroescu (Sursa: ISMB):

Articol în curs de actualizare.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Director de școală-pilot: Cred că în fiecare școală din România profesorii sunt foarte speriați când aud de schimbare. Nu ne-a ieșit în primul an pilotarea, dar ne-a ieșit în al doilea / Exemplu de orar pe 6 module pentru clasa a V-a

„Cred că în fiecare școală din România profesorii sunt foarte speriați când aud de schimbare. Să nu-i scoți din zona lor de confort, cum fac ei este foarte bine. La…
Vezi articolul

EXCLUSIV Rectorul Universității București, Marian Preda, despre amnistierea plagiatorilor de Parlament: Un demers complet ilegitim. Nu au fost consultate marile universități, Consiliul Rectorilor, CNATDCU / Parlamentarul inițiator nu are nicio legătură sau experiență cu domeniul

Rectorul Universității din București, profesorul și sociologul Marian Preda, a declarat pentru Edupedu.ro că amendamentul care îi amnistiază pe plagiatorii care și-au obținut titlul de doctor înainte de 2011 „nu…
Vezi articolul

ULTIMA ORĂ Subiectele și baremele de corectare de la Titularizare 2024 – Învățători au fost publicate. Candidații au avut de scris un eseu, de minimum 500 de cuvinte, în care să caracterizeze un personaj dintr-o operă ce aparține genului epic

Subiectele și baremele de la Titularizare 2024 pentru profesorii de învățământ primar au fost publicate cu puțin timp în urmă de Ministerul Educației. Proba scrisă a concursului național a avut loc…
Vezi articolul