Noua ministră a Educației din Franța, Anne Genetet, criticată că nu are legătură cu lumea școlii: medic de profesie, deputată pentru diaspora, se consideră „antreprenoare și bloggeriță”

321 de vizualizări
Anne Genetet / Foto: captură Youtube.com/LCP
Noua ministră a Educației din Franța este Anne Genetet, numită în funcție de președintele Emmanuel Macron sâmbătă, 21 septembrie. Ea face parte din Guvernul lui Michel Barnier, cu prim-ministru numit pe 5 septembrie, după ce Republica a fost condusă două luni de un guvern demisionar, după alegerile legislative din 16 iulie. Desemnarea unui nou executiv a fost amânată succesiv până după Jocurile Olimpice (JO) 2024.

Anne Genetet este a patra ministră a Educației pe care au văzut-o elevii, profesorii și părinții francezi de la începutul anului încoace. Este al patrulea ministru femeie al Educației din istoria Franței și al șaselea de până acum din cele două mandate ale președintelui Emmanuel Macron (2017-2022, 2022-2027).

Deputată (Ensemble pour la République, EPR) în a 11-a circumscripție a francezilor care locuiesc în afara Franței – Asia, Oceania și Europa Orientală, Genetet îi succede lui Nicole Belloubet, ministru din februarie, care a fost precedată de Amélie Oudéa-Castéra, care a fost eliberată din funcție după ce s-a aflat că își școlariza copiii la un liceu privat, după Gabriel Attal ulterior devenit premier și Pap Ndiaye.

După cum notează Le Monde, în fruntea celui mai mare minister al statului francez, ea va fi însoțită de Alexandre Portier, deputat (din partea Les Républicains) pentru circumscripția a 9-a din Rhône, care a fost numit ministru delegat însărcinat cu reușita școlară și învățământul profesional, un titlu care nu a mai existat până acum.

Criticată de presă și profesori din prima zi de mandat

Anne Genetet este criticată deja în prima zi în funcție că nu a avut până acum legătură cu lumea școlii, în condițiile în care preluarea noului mandat plin de provocări va fi un mare lucru pentru o politiciană în vârstă de 61 de ani, cunoscută în Adunarea Națională a Franței – camera inferioară a Parlamentului – pentru activitatea sa în domeniul apărării și al diplomației.

Potrivit informațiilor de pe site-ul ei oficial, consemnate de Edupedu.ro până ca pagina cu bibliografia a noii ministre să fie inaccesibilă / ștearsă duminică la prânz, este de formație medic și are o diplomă în „jurnalism medical și comunicare”. A practicat ambele profesii de doctor și comunicator înainte de a deveni consultant în Singapore, unde a locuit timp de mai mulți ani începând din 2005.

De asemenea, este și consultantă: a fost voluntar pentru mai multe ONG-uri care lucrează cu îngrijitorii de case și a înființat o firmă de consultanță specializată în relațiile dintre angajator și îngrijitorii de case pentru familiile de expatriați occidentali. Genetet se descrie drept „medic, antreprenor independent și blogger, cu o energie de neclintit pentru a-i ajuta pe alții”, potrivit informațiilor de pe site-ul propriu.

„Abia aștept să văd cum abilitățile ei în jurnalismul medical ne vor ajuta în sistemul educațional francez. Și asta dacă nu schimbăm ministrul pentru a mia oară”, este un comentariu la postarea de pe Facebook a Ministerului Educației din Franța în care anunță noua conducere. „Un ministru care nu știe nimic despre profesia noastră. Ce dispreț pentru profesiile noastre!” este un alt comentariu.

Printre prioritățile sale se numără persoanele cu dizabilități, francezii din diaspora, antreprenoriatul și construcția europeană. Ultima din listă este educația și învățământul superior, se mai arăta pe pagina care la momentul publicării articolului Edupedu.ro este inaccesibilă.

Foto: captură annegenetet.fr/ma-biographie/ via WebArchive
  • „În afară de un raport privind propunerea de lege de modificare a guvernanței Agenției pentru învățământul francez în străinătate, Anne Genetet nu a lucrat niciodată pe probleme de educație și nu este cunoscută pentru pozițiile sale publice pe această temă”, scrie despre ea tot Le Monde.

Genetet va avea de gestionat prioritar în mandatul său criza profesorilor din Educație care își depun demisiile în valuri, reclamând salarii insuficiente pentru volumul de muncă depus și reforme în educație neurmărite de specialiști, cum ar fi grupele de niveluri pentru elevii de gimnaziu la franceză și matematică, în funcție de performanțe, și evaluările naționale pentru toții elevii din Clasa Pregătitoare – clasa a IV-a din acest an școlar.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Joi, 5 octombrie, zi liberă pentru elevi, profesori și angajații din Învățământ. Ziua Educației este nelucrătoare prin Contractul colectiv de muncă

Ziua Internațională a Educației, sărbătorită în fiecare an pe data de 5 octombrie, va fi anul acesta într-o zi de joi. Conform ordinului privind structura anului școlar actual și contractului…
Vezi articolul

Directorul Colegiului Gojdu din Oradea, dat afară pentru că a decis că elevii pot face o zi pe săptămână online și în scenariul verde: Trebuia să-mi închidă gura / Șeful ISJ: Eu nu dau pe nimeni afară, l-am demis atâta tot. Școlile îmi sunt mie subordonate aici

Elevii și profesorii Colegiului Național “Emanuil Gojdu” din Oradea au protestat luni în curtea școlii și în clase față de decizia Inspectoratului Școlar Județean Bihor de a-l demite pe directorul…
Vezi articolul

Cîmpeanu: Începând de azi, avem la nivelul fiecărei școli un responsabil pentru protecție sanitară și pentru facilitarea legăturii între reprezentanții DSP și părinți / Reprezentanți sanitari pe școală au fost desemnați și anul trecut

Începând de luni dimineață, la nivelul fiecărei școli din țară a fost desemnat un responsabil de protecție sanitară, care va facilita și legătura dintre părinți și reprezentanții direcțiilor de sănătate…
Vezi articolul