Noua ministră a Culturii, Natalia Intotero: Vrem opționale diverse în școli, să încurajăm educația culturală / Când cei mici deprind interes pentru mediul cultural, la adolescență simt nevoia de aprofundare. Este și un mod de a-i scoate din zona de adicție

330 de vizualizări
Natalia Intotero / Foto: Gov.ro
Natalia Intotero, noua ministră social-democrată a Culturii și Identității Naționale, spune că în mandatul din Guvernul Ciolacu 2 și-a propus o serie de măsuri pentru a impulsiona educația culturală în rândul elevilor, păstrarea patrimoniului și sprijinirea angajaților din domeniul cultural. Într-un scurt interviu pentru Edupedu.ro, aceasta a vorbit despre colaborarea cu Ministerul Educației pentru a introduce opționale cultural-educative în școli, însoțite de implementarea voucherelor culturale prevăzute în legile educației.

Natalia Intotero a mai spus că își dorește ca bugetul Ministerului Culturii pentru 2025 să fie cel puțin egal cu cel din acest an și a subliniat importanța finanțării proiectelor culturale și a capitalului uman, în special prin „răsplată pe măsură” pentru angajații din sectorul cultural, pentru ca aceștia să fie încurajați să rămână și să performeze în acest domeniu după ce absolv facultăți de profil.

Ea a mai spus că un alt obiectiv important este stimularea interesului tinerilor pentru cultură. Ministra a explicat că această inițiativă va fi realizată printr-o colaborare strânsă cu Ministerul Educației, Consiliul Național al Elevilor (CNE), organizațiile de studenți și asociațiile de tineret. Intotero consideră că, dacă elevii dezvoltă un interes pentru cultură încă din copilărie, la adolescență aceștia vor căuta să aprofundeze acest domeniu, ceea ce poate deveni și o modalitate de a-i îndepărta de riscurile specifice generației actuale, cum ar fi adicțiile de ecrane sau droguri.

Interviul integral cu Natalia Intotero (PSD), ministra Culturii în Guvernul Ciolacu 2:

Reporter: Care sunt prioritățile mandatului dumneavoastră la Ministerul Culturii?

Natalia Intotero: În primul rând, salvarea, păstrarea și conservarea patrimoniului. Creșterea investițiilor la ministerul Culturii, mă bazez în primul rând pe echipa de colegi experți din unitatea de implementare a proiectelor: în momentul de față au proiecte legate de patrimoniu, dar în egală măsuri finanțări nerambursabile externe, atât din fonduri europene cât și din surse de finanțare externă, dar îmi doresc și finanțarea capitalului uman. Așa cum știm cu toții, salariile nu sunt tocmai cele dorite. Mă voi zbate pentru ca toți ce care lucrează în acest domeniu să fie încurajați în urma pregătirii acestora să lucreze în acest domeniu și să fie răsplătiți pe măsură.

Reporter: Cum intenționați să atrageți tinerii spre domeniul cultural, mai ales în condițiile în care nu participă dirijat la activități culturale?

Natalia Intotero: O componentă foarte importantă este aceea de încurajare a tinerilor spre domeniul cultural. Și cum facem acest lucru – printr-o foarte bună legătură cu ministerul Educației, în egală măsură cu Consiliul Național al Elevilor, Federația Asociațiilor de Părinți din România, Consiliul Național al Rectorilor, organizațiile studențești, asociațiile de tineret. În momentul în care cei mici deprind interes pentru tot ce înseamnă mediul cultural, la vârsta adolescenței simt nevoia de aprofundare și este și o modalitate de a-i scoate din zona de adicție și toate pericolele pe care le întâmpină generația de astăzi.

Reporter: Care sunt obiectivele bugetare pentru Ministerul Culturii în 2025?

Natalia Intotero: Vreau cel puțin bugetul ministerului Culturii pe anul 2024, care a fost cu aproximativ 40% mai mare față de bugetul precedent. Din discuțiile cu colegii, am înțeles că au pregătit o solicitare de buget mai mare. Depinde foarte mult de discuțiile pe care le vom avea cu domnul ministru al Finanțelor și cu echipa guvernamentală. Foarte importantă este și componenta de încurajare a sectorului privat, a organizațiilor non-guvernamentale (ONG) să acceseze programe de finanțare.

Reporter: Care sunt măsurile pe care le aveți în vedere pentru educația culturală în școli?

Natalia Intotero: Vrem opționale diverse în școli, [să încurajăm] educația culturală, avem voucherele culturale care sunt trecute în legile educației. Doamna ministru Deca cu doamna ministru Turcan au avut întâlniri deja pentru implementarea acelor prevederi. Înainte de acestea, chiar am avut o inițiativă legislativă în urma solicitării unui grup important de jurnaliști, oameni de cultură și peste 1 milion și jumătate de semnături din partea elevilor. Vrem să implicăm tinerii în procesul decizional și studenții să le trezească interesul elevilor pentru aceste activități și chiar o meserie în domeniul cultural. Mai avem apoi susținerea autorităților locale pentru activități culturale.

2025 este un an important, pentru că România la finalul unui proces de selecție a fost aleasă pe zona de sud-est a Europei pentru a găzdui congresul mondial al jurnaliștilor, pe 3-5 mai. Vom avea oaspeți din toate țările din lume, iar tema acestui congres va fi presa în societatea de azi și influența inteligenței artificialei asupra presei. Tot anul viitor este anul centenar al Patriarhiei, un moment important pentru România, unde alături de Biserica Ortodoxă ne propunem să reprezentăm cu cinste. Și foarte important mai este să conlucrăm permanent cu reprezentanții comisiilor de specialitate din Parlamentul României, pentru a avea un cadru legislativ îmbunătățit”.

Citește și:
Cine este Natalia Intotero, actuala ministră a Culturii în Guvernul Ciolacu 2: învățătoare, apoi profesoară de limba română și engleză, directoare de liceu și consilier local, județean, parlamentar la al patrulea mandat și ministru a treia oară
Natalia Intotero, ministra desemnată a Culturii: Citesc în fiecare seară Psaltirea și am recitit Cărarea Împărăției de Sfântul Arsenie Boca de la Prislop, care se află în județul meu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

ULTIMA ORĂ Ordinul comun cu regulile pentru școli va fi modificat pentru a adapta perioada de carantină, care este acum de 10 zile pentru elevii nevaccinați, la regula generală de 5 zile pentru toată lumea. Cîmpeanu: Suntem deja în elaborare update împreună cu Ministerul Sănătății

Ordinul comun cu regulile pentru școli va fi modificat pentru a se adapta la noile condiții și situația din școli. Este vorba despre reducerea perioadei de carantină, stabilită acum la…
Vezi articolul

Moțiune simplă USR și Forța Dreptei împotriva ministrei Educației, după “rezultatele catastrofale” de la testele PISA. Ligia Deca este acuzată că a cenzurat raportările privind procentul de analfabetism funcţional înregistrat în România

USR și Forța Dreptei au depus luni, 11 decembrie, o moțiune simplă împotriva ministrului Educației, Ligia Deca, care “nu a reușit să implementeze nicio reformă în învățământul românesc și îl…
Vezi articolul

Fostul ministru al justiției, Stelian Ion, despre decizia CCR privind retragerea titlului de doctor: E ca și cum, dacă ai furat o mașină și ai apucat să te plimbi cu ea, o poți păstra. Nu mai contează că ai furat mașina

Deputatul USR Stelian Ion, fost ministru al justiției scrie într-o postare pe Facebook, că decizia Curții Constituționale prin care titlul de doctor poate fi retras de Ministerul Educației doar dacă…
Vezi articolul

Studiu CRPE. Doar 10% dintre elevii români au acces la experiențe de învățare practică, prin comparație cu media de 61% din Uniunea Europeană. România alocă cei mai puțini bani per elev în învățământul profesional și tehnic

România alocă cei mai puțini bani pe cap de elev care studiază în învățământul profesional și tehnologic (IPT), de peste 10 ori mai puțin decât media europeană, potrivit raportului „De…
Vezi articolul