Noua metodă de decontare a navetei elevilor va fi stabilită printr-un ordin de ministru, după ce ordonanța a fost publicată în Monitorul Oficial / Momentan, plățile sunt suspendate până la noile reguli

7.256 de vizualizări
Foto: Monitorul Oficial
Ordonanța de Urgență pentru decontarea navetei elevilor a fost publicată joi, 17 noiembrie, în Monitorul Oficial. Concret, ordonanța nr. 159 din 17 noiembrie modifică și completează art. 84 din Legea educației naționale nr. 1/2011. Elevii care sunt merg la școală într-o altă localitate vor primi o sumă forfetară pentru cheltuielile de transport, în funcție de distanța dintre localitatea de domiciliu și localitatea în care sunt școlarizați, potrivit sursei citate. Noua metodă de decontare va fi stabilită printr-un ordin de ministru, conform documentului consultat. Ordonanța prevede că elevii vor primi banii în avans.

Practic, prin abrogarea alineatului (1^6) se anulează modul de calcul pentru suma pe care trebuie să o primească elevii pe baza Ordonanței 50 din 2021. Acest lucru înseamnă că plățile sunt suspendate până publicarea noului ordin de ministru.

În documentul publicat în Monitorul Oficial nu este menționat nimic despre modalitatea în care se face decontarea și dacă elevii navetiști trebuie să prezinte documente justificative. În schimb, a fost introdus următorul alineat: „Modalitatea de acordare și de decontare a sumelor, pentru elevii care sunt școlarizați în altă localitate decât localitatea de domiciliu, se stabileşte prin norme metodologice aprobate prin ordin al ministrului educaţiei”.

  • Există posibilitatea să mai treacă o săptămână până va fi publicat noul ordin cu modalitatea de decontare a navetei elevilor, ceea ce înseamnă că elevii încă nu au cum să-și primească banii.

În document apare că se asigură o sumă forfetară lunară de 60 de lei/lună, pentru distanța de până la 3 km. Pentru distanțele ce depășesc 3 km, suma de 60 de lei/lună se suplimentează cu 6 lei/lună, pentru fiecare kilometru.

Potrivit sursei menționate, „suma forfetară este neimpozabilă și nu este luată în considerare la calculul venitului mediu net lunar pe membru de familie, necesar pentru obținerea bursei de studiu și/sau a bursei de ajutor social”.

Într-un comentariu pe Facebook, Ligia Deca scrie că ordonanța „creşte semnificativ sumele pentru naveta (adică de patru ori, acolo unde prețul este mare), fix pentru copiii din rural. A fost solicitată de cele mai mari organizații reprezentative de elevi şi părinți. Şi chiar cred că îmbunătățeşte semnificativ situația copiilor vulnerabili”.

Alineatele (1^3 ), (1^4 ), (1^7 ) și alin. (1^8 ) de la art. 84 se modifică și vor avea următorul cuprins:

„(1^3) Elevilor care sunt școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu li se asigură o sumă forfetară lunară pentru cheltuielile de transport, în funcție de distanța dintre localitatea de domiciliu și localitatea în care sunt școlarizați, dus-întors, pe durata cursurilor școlare, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ în care sunt școlarizați. Elevii beneficiază de plata în avans a sumei forfetare lunare. Suma forfetară este neimpozabilă și nu este luată în considerare la calculul venitului mediu net lunar pe membru de familie, necesar pentru obținerea bursei de studiu și/sau a bursei de ajutor social.

(1^4) Elevilor care sunt cazați la internat sau în gazdă în localitatea unde studiază li se asigură decontarea cheltuielilor de transport între localitatea în care studiază și localitatea de domiciliu, astfel:

  • a) contravaloarea a 4 călătorii dus-întors/lună, din bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ unde sunt școlarizați. Decontarea se face pe baza documentelor de transport;
  • b) contravaloarea unei călătorii dus-întors efectuate în perioada fiecărei sărbători legale, din bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ unde sunt școlarizați. Decontarea se face pe baza documentelor de transport;
  • c) suma decontată pentru facilitățile prevăzute la lit. a) și b) este neimpozabilă și nu este luată în considerare la calculul venitului mediu net lunar pe membru de familie, necesar pentru obținerea bursei de studiu și/sau a bursei de ajutor social, precum și pentru alte beneficii sociale.

(1^7) Pentru facilitățile de transport acordate elevilor, prevăzute la alin. (13), se asigură o sumă forfetară lunară de 60 de lei/lună, pentru distanța de până la 3 km. Pentru distanțele ce depășesc 3 km, suma de 60 de lei/lună se suplimentează cu 6 lei/lună, pentru fiecare kilometru.

(1^8) În cazul în care costul transportului este mai mare decât suma forfetară prevăzută la alin. (17), aceasta poate fi majorată cu până la 100%, dar nu mai mult decât contravaloarea documentelor de transport prezentate de către elevii care solicită suplimentarea sumei forfetare. În acest caz, sumele se decontează pe baza documentelor de transport emise de operatorii de transport. În situația în care suma forfetară lunară majorată cu 100% nu acoperă cheltuielile lunare de transport pe bază de abonament/pachet de bilete, diferența poate fi decontată din bugetele județelor/sectoarelor municipiului București.”

Foto: Captură Monitorul Oficial

După alineatul (1^10) se introduc două noi alineate, (1^11) și (1^12):

„(1^11) Cuantumul sumei forfetare stabilit la alin.(1^7 ) poate fi majorat prin hotărâre a Guvernului inițiată de Ministerul Educației.

„(1^12) Modalitatea de acordare și de decontare a sumelor, pentru elevii care sunt școlarizați în altă localitate decât localitatea de domiciliu, se stabileşte prin norme metodologice aprobate prin ordin al ministrului educaţiei.”

Informații de context

Federația Părinților Edupart a propus celor de la Ministerul Educației ca Banii de burse să fie virați elevilor direct de către școli sau inspectorate, fără să mai treacă pe la consiliul local. – detalii aici

Amintim că Ministerul Educației a anunțat, după aprobarea de către Guvern a ordonanței, că un elev navetist care primea până acum 66 de lei pentru transport la școală va primi 132 de lei. – Mai multe detalii aici

Taberele au fost împărțite în două în privința proiectului de ordonanță. Săptămâna aceasta, Consiliul Național al Elevilor și Federația Părinților Edupart au anunțat că susțin proiectul de ordonanță care decontează naveta elevilor cu sume mai mari decât în prezent, potrivit unui comunicat comun. 

Pe de altă parte, asociațiile de elevi din Constanța, Vâlcea, Ilfov și FePal critică deschis Ministerul Educației și nu susțin sub nicio formă proiectul de OUG, pe care-l prezintă ca o copie a OUG 50, contestată de o parte din aceste organizații la CCR.

Ministerul Educației a promovat un proiect de ordonanță de urgență care este similar celui contestat la Curtea Constituțională, în care sumele decontate cresc, dar care nu asigură gratuitatea.

Cronologia ordonanței

În data de 15 septembrie, Ordonanța de urgență privind alocația “forfetară” pentru transportul elevilor a fost pusă în dezbatere publică, după ce cu o zi înainte ministrul de atunci, Sorin Cîmpeanu l-a prezentat în Guvern fără să îl pună în transparență instituțională și să poată fi consultat, lucru sesizat și de mai multe asociații de elevi.

Cîmpeanu spunea că elevii pot solicita acordarea în avans a sumei forfetare lunare, iar alocația se plătește din bugetul ministerului. – detalii aici

Mai multe organizații ale elevilor și Federaţia Părinţilor şi Aparţinătorilor Legali au cerut Guvernului, în aceeași zi, să nu aprobe ordonanța de urgență privind alocația “forfetară” pentru transport pe motiv că “ordonanța prevede decontarea transportului parțial, nu gratuitate” – mai multe detalii aici

Inițial, suma forfetară lunară era de 50 de lei/lună pentru distanţa de 3 km. Pentru distanţele ce depăşesc 3 km, suma de 50 lei/lună se suplimenta cu 5 lei/lună pentru fiecare kilometru.

O săptămână mai târziu, pe 22 septembrie, Ministerul Educației a fost de acord cu dublarea alocației forfetare și cu dublarea sumelor alocate în funcție de distanță, așa cum a propus Consiliul Elevilor, adică la valoarea de 60 de lei/lună pentru distanţa de 3 km. Pentru distanţele ce depăşesc 3 km, suma de 60 lei/lună se suplimentează cu 6 lei/lună pentru fiecare kilometru – detalii aici

Citește și:
Banii de burse să fie virați elevilor direct de către școli sau inspectorate, fără să mai treacă pe la consiliul local – propunere făcută de Federația Părinților Edupart celor de la Ministerul Educației, pentru eliminarea blocajelor
Un elev navetist care primea până acum 66 de lei pentru transport la școală va primi 132 de lei, anunță Ministerul Educației, după aprobarea de către Guvern a unei ordonanțe despre care Consiliul Legislativ susține că ar putea fi neconstituțională
UPDATE Proiectul ordonanței pentru decontarea navetei elevilor, aprobat azi de Guvern, ar putea fi neconstituțional, potrivit Consiliului Legislativ: Elevii navetiști sunt tratați diferit în privința realizării acelorași drepturi fundamentale
UPDATE Legea Educației, modificată din nou de Guvern prin Ordonanță de Urgență, pentru creșterea alocației forfetare în cazul elevilor navetiști, fără a asigura gratuitatea transportului. Proiectul a fost aprobat în ședința de Guvern

2 comments
  1. Pentru elevii care stau la internat și nu au transport în comun în intervalul orar în care ei au ore nu li se decontează cele 4 drumuri dus întors lunare. Nu au documente justificative.
    Liceele nu primesc cererile fără bilete de transport în comun.

  2. Atenție mare la sintagma “dus-întors”!!! În noua OUG de modificare a L 1/2011 adoptat de către guvern scrie f clar: “Pct. 2: La art. 84 alin.(1^3)-(1^4) se modifică și au următorul cuprins:
    (1^3) Elevilor care sunt școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu li se asigură o sumă forfetară lunară pentru cheltuielile de transport, în funcție de distanța dintre localitatea de
    domiciliu și localitatea în care sunt școlarizați, DUS-ÎNTORS, pe durata cursurilor școlare, ………. “. DECI, repet, DISTANȚA DUS-ÎNTORS!!! Așa că, exemplul dat în comunicat de către ME, în cazul unui elev care locuiește la 15 km de școală, este ERONAT; elevul trebuie să primească suma forfetară calculată pt 30 km, respectiv 60+6×27=222, deci nu 132 lei. Vă rog mult, greșesc cumva?!?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Chestionar despre ordinea cuvintelor în exprimare, lansat de cercetători de la Institutul de Lingvistică al Academiei Române. Formularul este deschis și răspunsurile contribuie la un studiu de dinamica din sintaxa limbii române

Un chestionar lingvistic despre ordinea cuvintelor în frază a fost lansat de cercetători lingviști de la Institutul „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” al Academiei Române. Răspunsurile date de vorbitori vor…
Vezi articolul

Guvernul a promis sindicatelor că va fi adoptat un memorandum pentru majorările salariale din noua lege a salarizării. Memorandumul este un act intern al Guvernului, fără nicio valoare pentru populație

Guvernul a promis sindicatelor din învățământ că va fi adoptat un memorandum în privința majorărilor salariale solicitate în cadrul noii legi a salarizării, potrivit unui comunicat de presă. Premierul Ciucă…
Vezi articolul