Nouă echipe formate din 36 de eleve din România merg în semifinalele competiției internaționale Technovation Girls, cu aplicații de mobil sau prototipuri de inteligență artificială / Cele mai mici participante au doar 9 ani

601 de vizualizări
Technovation Girls – Sursa: Asociatia Adfaber
Cea de-a șaptea ediție a competiției naționale Technovation Girls, menită să susțină elevele cu vârste între 8 și 18 ani să devină antreprenoare și lideri în domeniul tehnologiei, competiție susținută de BCR, s-a soldat cu desemnarea a nu mai puțin de nouă echipe câștigătoare, care vor merge în semifinalele competiției internaționale cu același nume, potrivit unui comunicat al organizatorului Asociația Adfaber.

Cele nouă echipe formate din 36 de eleve au avut de dezvoltat, pentru a lua parte la competiție, o aplicație de mobil sau un prototip ce folosește inteligența artificială, pentru a rezolva o problemă reală din comunitatea lor. 

Potrivit comunicatului, la acest program interanțional gratuit, anual, se înscriu sute de eleve din întreaga lume. „Cu sprijinul mentorilor voluntari, profesorilor și părinților și folosind materialele pus la dispoziție, fetele învață să dezvolte soluții tehnologice care abordează și rezolvă probleme din lumea reală”, arată Adfaber.

Potrivit asociației, peste 1.000 de eleve din România au dezvoltat asemenea aplicații – cel mai mare număr de eleve participante înregistrat de până acum.

Printre premierele de anul acesta:

  • Pentru prima dată echipe de eleve de gimnaziu au participat la Regional Pitch Live și și-au susținut proiectele 
  • Prima Echipa Internațională – eleve din România au făcut echipă cu eleve din  Pakistan, Polonia și Maroc 
  • Cele mai mici participante de până acum – eleve cu vârsta de doar 9 ani
Echipele calificate, potrivit informațiilor oferite de organizator:

Pentru divizia Beginners (8-12 ani) s-a calificat:

  • Echipa Digital Queens, formată din trei eleve din Pitești, Argeș, care a creat Waste Wizard AI, o aplicație care îmbunătățește modul în care se reciclează în școli. Deși există containere de reciclare în școli, analiza lor arată că multe deșeuri reciclabile sunt încă aruncate greșit. Aplicația lor folosește inteligența artificială pentru a clasifica deșeurile în patru categorii, facilitând și recomandând astfel reciclarea corectă.

Pentru divizia Junior (13-15 ani) s-au calificat următoarele echipe:

  • Echipa G-POWER, din Pitești, Argeș, a prezentat proiectul Food Lockers. Prin intermediul acestei aplicații, elevii pot dona alimente în mod anonim în dulapuri special amenajate la școală. Alți elevi pot accesa aceste resurse folosind un cod unic, garantând confidențialitatea și accesul egal la nutriție esențială pentru o zi de învățare eficientă.
  • Echipa Green Harmonizer din Buftea, Ilfov, a realizat Pawz, aplicația ce își propune să protejeze animalele pierdute sau fără stăpân. Aplicația Pawz ajută proprietarii să-și găsească animăluțele pierdute. Utilizatorii pot trimite alerte și primi notificări pentru animalele găsite, totul printr-o interfață prietenoasă și intuitivă.

Pentru divizia Senior (16-18 ani) s-au calificat 6 echipe:

  • Echipa Sugar&Spice, formată din 5 eleve din București, a creat aplicația AgriConnect ce își propune îmbunătățirea accesului la produse locale pentru persoanele din București sau din apropiere. Aplicația facilitează legătura directă între producătorii locali și cumpărători și permite vânzarea și cumpărarea ușoară a produselor proaspete, cu opțiuni de livrare sau ridicare personală. De asemenea, AgriConnect oferă producătorilor posibilitatea de a dona surplusul de produse către adăposturi și organizații caritabile locale.
  • Echipa STEMinistas din Sibiu prezintă AIPeacefulness, o platformă dedicată suportului pentru persoanele cu boli autoimune! În ultimii ani, bolile autoimune au crescut la nivel global, dar încă nu sunt înțelese deplin și mulți pacienți nu primesc tratamente adecvate. AIPeacefulness este concepută pentru cei care caută soluții de vindecare, printre care și dieta AIP (Autoimmune Protocol).
  • Echipa Byte Belles lansează AlEarth, o aplicație dedicată conștientizării amenințărilor la adresa planetei noastre. Echipa este formată din 2 eleve din București, o elevă din Pakistan, o elevă din Polonia și o elevă din Maroc. Proiectul lor, AlEarth, oferă o hartă interactivă unde utilizatorii pot vedea dezastrele naturale și urgențele climatice, având opțiuni de a contribui la organizațiile caritabile asociate fiecărei cauze. Utilizatorii pot adăuga și monitoriza evenimente importante, care sunt verificate și afișate în aplicație.
  • Echipa MIA AI for Education, formată din trei fete ambițioase din București, a lansat MiaAI for Education, o aplicație destinată îmbunătățirii procesului de învățare pentru elevi. MiaAI, ce folosește Inteligența Artificială, le permite elevilor să acceseze lecții gratuit și să primească răspunsuri la întrebările lor, oferind o experiență de învățare relaxată și fără presiune. Este o resursă care ajută la clarificarea conceptelor complexe într-un mod simplu și accesibil, transformând învățarea într-un proces interactiv și distractiv.
  • Echipa MYBIT din Bacău a realizat TeenTalk, o aplicație dedicată educației sexuale și sprijinului pentru mamele minore. România se confruntă cu cel mai mare număr de mame minore din Europa, o problemă care ridică multe semne de întrebare despre accesul la educația sexuală. TeenTalk abordează această provocare prin furnizarea de informații esențiale despre bolile transmisibile sexual, sfaturi practice și suport moral. Prin lecții, animații și un asistent AI care răspunde la întrebări, TeenTalk pune bazele educației sexuale.
  • Echipa Penta Power, formată din 5 fete din București, ne-a impresionat la Regional Pitch Technovation Girls România cu un proiect inovator. NEXA, este o aplicație mobilă menită să faciliteze procesul de aplicare pentru elevii de liceu și studenții care caută programe de job shadowing și internship. Acest proiect nu doar că simplifică accesul la experiențe valoroase, ci contribuie la dezvoltarea profesională a tinerilor.

Alte trei echipe au primit mențiuni speciale pentru eforturile lor în cadrul competiției, iar una dintre ele a obținut și titlul de Team Creativity Award:

Echipa Umbrella – 5A Cosbuc, formată din 5 eleve din București din divizia Beginners, a creat aplicația Umbrella. Umbrella își propune să transforme stilurile de viață pentru o societate mai sănătoasă. Aplicația Umbrella introduce provocări zilnice ce promovează alimentația sănătoasă și sustenabilitatea, toate prezentate într-un format interactiv și distractiv de joc, ideal pentru copii. Inovația și pasiunea fetelor pentru tehnologie a impresionat juriul, fapt pentru care i-a fost acordat premiul special de creativitate.

  • La divizia Junior, echipa Smart.girls din Târgoviște, Dâmbovița, a realizat aplicația Career Compass-Navigating Your Path, care este concepută pentru a sprijini elevii în dezvoltarea lor academică și personală. Aceasta oferă o platformă virtuală unde elevii pot interacționa, primi sfaturi și explora direcții de carieră potrivite pentru ei.
  • Din divizia Senior, echipa Mojito din Râmnicu Vâlcea a realizat aplicația Scolio-Fix: o aplicație ce oferă ajutor persoanelor care suferă de scolioză, lordoză sau cifoză. Scolio-Fix oferă exerciții simple de fizioterapie și suport emoțional pentru cei care au nevoie de ajutor cu aceste afecțiuni. În plus, aplicația include jocuri și informații utile pentru a face tratamentul mai distractiv și interesant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

SURSE Bacalaureatul va avea o nouă structură, cu Matematică susținută și de elevii de la uman, o probă nouă de competențe „complementare” și alte două examene scrise la limbi străine, toate de-a lungul clasei a XII-a. În sesiunea propriu-zisă de BAC rămân trei probe scrise și română-oral – proiectul legii Educației

Examenul de Bacalaureat, prevăzut de proiectul legii Educației Deca, va conține o probă de „competențe de bază complementare” specializării, potrivit surselor Edupedu.ro. Este vorba despre „competențe de bază la Matematică”,…
Vezi articolul

Ultima zi de școală pentru elevii de clasa a XII-a. Cum arată sfârșitul liceului în 2020, după două luni de lecții online și cu un Bac plin de emoții: „Mie mi-e frică să nu-mi ratez viitorul din cauza temperaturii”

Au trecut două luni de stare de urgență, timp în care elevii au învățat mai mult sau mai puțin online, timp în care diferența dintre copiii cu posibilități, profesorii moderni…
Vezi articolul
vârsta de pensionare, cancelarie profesori

Peste 120 de profesori din 5 licee tehnologice din Gorj, acuzați de inspectorul general, care vrea să comaseze școlile în 2 unități, că “stau degeaba, pe Facebook”, în cancelarii în timpul orelor și că nu le pun absențe elevilor „ca să-și primească salariile” / Directorul uneia dintre școli neagă acuzațiile

Cele 5 licee tehnologice intrate în vizorul inspectoarei generale școlare Elena-Dana Constantinescu sunt din Târgu Jiu. Aproape jumătate dintre cei 123 de profesori acuzați că „stau degeaba în cancelarie”, în…
Vezi articolul