Nota la purtare „să fie legată de admiterea la liceu și de admiterea la facultate”, a propus Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, pentru reducerea violenței școlare, într-o intervenție la stirileprotv.ro, de pe 5 aprilie. „Dacă te afectează când trebuie să treci la liceu, atunci o să te gândești de zece ori mai bine”, a declarat acesta.
„Avem nevoie de măsuri coercitive. Doar scăderea notei la purtare nu impresionează pe nimeni”, a susținut Marius Nistor.
„Avem nevoie de măsuri coercitive. Vrem și noi să știm cum răspund copiii pentru fapte de violență, că vorba ceea, scăderea notei la purtare nu impresionează pe nimeni. De ce nu legăm nota la purtare și de admiterea la liceu și de admiterea la facultate? Și atunci, să vezi! Ți-am scăzut nota la purtare, cu două sau trei puncte, până acum nu te interesa absolut nimic! Că nu aveai nicio problemă, erai vedetă! Dar în momentul în care te poate afecta când trebuie să treci la liceu, atunci o să te gândești de zece ori mai bine!” a declarat Marius Nistor, liderul sindicatului „Spiru Haret”, pentru stirileprotv.ro.
În contextul discuțiilor despre montarea camerelor video în școli, prevăzute în proiectul de modificare a Legii învățământului preuniversitar, Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat, pe 3 aprilie într-o intervenție pentru B1TV, că „stau şi mă întreb acum cum anume vor fi prevenite abuzurile (din unitățile de învățământ – n.red)”, chiar dacă sunt introduse camere audio-video în școli.
Informații de context despre introducerea camerelor video în școli
Pe 25 martie, Ligia Deca a anunțat că pot fi instalate camere audio-video în sălile de clasă, fără să fie necesar acordul părinților și al profesorilor: „Am considerat necesară modificarea cadrului legislativ, pentru ca școlile să poată decide instalarea sistemelor de supraveghere audio-video, pentru asigurarea bazei și protecției persoanelor și a bunurilor, precum și ca măsură de prevenție a actelor de violență ce pot apărea în spațiul școlar.”
Psihologul Ioana Podină este de părere că „introducerea camerelor de supraveghere în școli poate schimba modul în care elevii și profesorii interacționează”, după cum a transmis pentru Edupedu.ro.
Președintele Federației Naționale a Părinților, Iulian Cristache, a spus miercuri, într-o intervenție la TVR 3, că „aceste sisteme de supraveghere, din punctul meu de vedere, sunt binevenite și vor reduce numărul de incidente” în școli, dar în rândul părinților „există două tabere” pe această temă.
Consiliul Național al Elevilor a anunțat, vineri, că susține măsuri „care să conducă la creșterea gradului de siguranță în școli”. CNE apreciază că aceste camere „sunt un instrument valoros în acest sens, descurajând incidentele negative și oferind probe audio-video pentru investigarea lor. Înregistrările pot ajuta la identificarea agresorilor, protejarea elevilor vulnerabili și eficientizarea procesului de anchetă. Atât timp cât stocarea sigură a imaginilor video va fi o prioritate, nu vor exista probleme.”
Montarea obligatorie în școli a camerelor de supraveghere audio-video și monitorizarea permanentă a elevilor și cadrelor didactice, plus a celorlalți angajați, fără consimțământul acestora, este o îngrădire a drepturilor acestora, spune Daniela Cireașă, președintele Asociației Specialiștilor în Confidențialitate și Protecția Datelor și Data Protection Officer (DPO) certificat internațional.
Instalarea unor sisteme de supraveghere audio-video în toate școlile, „fără discriminare, fără acordul celor implicați”, reprezintă o măsură „clar neproporțională și în contradicție cu articolul 8 din Convenția Europeană privind Drepturile Omului, care protejează dreptul la viață privată”, a apreciat Bogdan Manolea, director executiv al Asociației pentru Tehnologie și Internet (ApTI).
Pe 3 aprilie, Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, a declarat că sistemele de supraveghere audio-video se vor instala acolo unde se impune, din motive de securitate. Nu vor fi obligatorii în toate școlile.
Ministerul Educației a organizat o dezbatere online pe 5 aprilie despre prevederile despre camerele video din școli, din proiectul de OUG pentru modificarea Legii învăţământului preuniversitar pus în consultare publică.
În cadrul dezbaterii, Ioana Lazăr, secretar general în Ministerul Educației, a susținut că supravegherea audio-video în clase va fi discutată cu Autoritatea pentru Protecția Datelor până când proiectul va prezenta „garanții suficiente persoanelor vizate”. Au existat discuții tehnice, care vor continua.