Nota 1 la purtare și suspendarea pentru o perioadă de până la 5 zile pentru mai multe eleve, după ce s-au filmat când au umilit o altă elevă – propunerea Comisiei pentru combaterea violenței din Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau” / Poliția a deschis dosar penal

11.039 de vizualizări
Foto: lenau.ro
Comisia pentru prevenirea și combaterea violenței a Liceului Nikolaus Lenau din Timișoara a propus scăderea notei la purtare la 1 și suspendarea pentru o perioadă de până la 5 zile lucrătoare pentru mai multe eleve implicate într-un incident de agresiune fizică și psihologică, a spus directorul adjunct al liceului, Daniel Urlea, pentru Edupedu.ro. Poliția a deschis dosar penal în acest caz. În incident a fost implicată și o elevă de la Liceul Teoretic „Henri Coandă”, iar conducerea acestui liceul se reunește marți, 10 decembrie, pentru a stabili măsurile ce trebuie luate în acest caz.

Comisia pentru combaterea violenței constituită în Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau” a propus sancționarea elevelor implicate într-un incident de agresiune fizică și psihologică: scăderea notei la purtare la 1 și suspendarea pentru o perioadă de până la 5 zile lucrătoare, spune directorul adjunct al liceului, Daniel Urlea pentru Edupedu.ro. Urmează ca în zilele următoare să se ia o hotărâre în acest caz.

„O elevă a fost supusă unor acte de agresiune fizică și psihologică săvârșite de două eleve, dintre care una este înscrisă la Liceul Teoretic Nikolaus Lenau, iar cealaltă la Liceul Teoretic Henri Coandă din Timișoara. De asemenea, alte două eleve de la Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau” au asistat la incident și au înregistrat video faptele, materialele fiind ulterior distribuite pe rețelele sociale”, a transmis Inspectoratul școlar județean Timiș.

Incidentul, petrecut în liceul Teoretic „Nikolaus Lenau”, a fost semnalat de către un cadru didactic al liceului care a văzut înregistrările video și a sesizat conducerea școlii.

Aceasta a luat măsuri imediate, a anunțat Poliția și conducerea Liceului Teoretic Henri Coandă. A convocat apoi consiliul profesoral pentru a analiza și gestiona situația, mai spune ISJ Timiș.

În data de 05 decembrie 2024, la nivelul Liceului Teoretic Nikolaus Lenau, s-a desfășurat ședința consiliului profesoral, iar în 06 decembrie 2024, consiliile claselor implicate.

„A fost sesizată și Comisia pentru prevenirea și combaterea violenței, a faptelor de corupție și discriminării în mediul școlar, precum și pentru promovarea interculturalității, constituită la nivelul unității conform deciziei consiliului de administrație, în baza prevederilor Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP). Comisia a propus aplicarea următoarelor sancțiuni: scăderea notei la purtare la 1 și suspendarea pentru o perioadă de până la 5 zile lucrătoare a elevelor“, potrivit ISJ Timiș.

Comisia a propus și consiliere psihologică și intervenție psihologică și psihoterapie, pentru înțelegerea și gestionarea efectelor incidentului asupra tuturor celor implicați. Aceste ore se vor desfășura în cele 5 zile în care elevele ar putea fi suspendate de la ore.

„Este o situație nouă cu care ne confruntăm în privința suspendării elevelor de la ore, dar vom găsi soluții. Elevele ar trebui să facă acele ore de consiliere în această perioadă,” a spus directorul adjunct al liceului, Daniel Urlea pentru Edupedu.ro.

Marți, 10 decembrie, urmează să aibă loc ședința Consiliul profesoral în cazul elevei înscrise la Liceul Teoretic „Henri Coandă” Timișoara, unitate de învățământ privată.

Poliția a deschis dosar penal în acest caz și în prezent, mai multe persoane sunt audiate pentru a stabili circumstanțele exacte ale evenimentului, mai transmite Inspectoratul școlar Timiș.

„Facem un apel sincer către părinți, cadre didactice și autorități să lucreze împreună pentru a preveni astfel de incidente. Este esențial să cultivăm în rândul copiilor valori precum empatia, respectul reciproc și responsabilitatea față de ceilalți. De asemenea, încurajăm raportarea timpurie a oricărui comportament deviant, pentru a interveni înainte ca astfel de situații să escaladeze.

Acest incident subliniază importanța unor măsuri preventive mai eficiente, precum și a unui efort comun între școli, părinți și autorități pentru a promova respectul, empatia și siguranța în rândul elevilor”, spune ISJ Timiș.

Informații de context

Din acest an școlar, în prima săptămâna de cursuri a anului școlar 2024-2025, toate unitățile de învățământ vor stabili componența Comisiei pentru prevenirea şi combaterea violenţei, a faptelor de corupţie şi discriminării în mediul şcolar şi promovarea interculturalității, CPEV, și un grup de acțiune cu acelasi scop, de prevenire și combatere a violenței, conform Planului Național de combatere a violenței școlare. 

Atribuțiile comisiei pentru prevenirea şi combaterea violenţei sunt stabilite în ROFUIP 2024. CPEV a preluat atribuțiile grupurilor de acțiune antibullying, conform procedurii de management a cazurilor de violență

Planul național de combatere a violenței școlare, care va fi aplicat în toate școlile începând de luni, include măsuri pentru prevenirea violenței școlare, formarea profesorilor și responsabilitățile școlilor și inspectoratelor.

Comisia pentru prevenirea şi combaterea violenţei, a faptelor de corupţie şi discriminării în mediul şcolar şi promovarea interculturalităţii se constituie la nivelul unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, în baza hotărârii consiliului de administraţie prin care se aprobă și componența sa nominală, conform ROFUIP 2024. 

Citește și:
Toate școlile vor înființa Comisia pentru prevenirea și eliminarea violenței și discriminării și un grup de acțiune, care va include și un polițist, în prima săptămâna de cursuri a anului școlar 2024-2025

1 comment
  1. Dacă stau cuminți restul anului școlar,si nici nu fac absente elevele ar putea avea 10 la purtare, deci media anuala la purtare ar fi 8. Nu este rău, fata de ce au făcut!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ligia Deca, despre transportul gratuit al elevilor navetiști: A fost nevoie de un pic de timp după ce legea intră în vigoare, ca mecanismul nou să se așeze. Normal că durează un pic. În unele județe lucrurile sunt deja finalizate, în altele încă se mai reglează mecanismul

Ligia Deca, ministra Educației, a spus că e normal să dureze un pic până când se va regla acordarea transportului gratuit pentru elevii navetiști, pentru că s-a schimbat mecanismul de…
Vezi articolul

Rezolvarea la Limba română, simulare Evaluare Națională 2025. Profesorul Cătălin Zaman: Subiecte mai grele decât anii trecuți. Am rezerve despre textul literar, poezia lui Lucian Blaga, și mă gândesc la colegii din mediul rural

Profesorul Cătălin Zaman a rezolvat, pentru Edupedu.ro, subiectele pe care le-au primit elevii la simularea pentru Evaluarea Națională 2025. Luni, 17 martie, a avut loc proba scrisă la Limba și…
Vezi articolul