Normele de etică și deontologie universitară să nu poată fi completate prin Carta Universitară, printre propunerile sindicatului Alma Mater pentru proiectul legii Educației. Hadăr mai cere să nu fie taxată universitatea pentru greșelile rectorului și să primească două salarii la ieșirea la pensie și cei din universități

266 de vizualizări
Anton Hadăr / Foto: George Călin / Inquam Photos
Normele de etică și de dentologie universitară să nu fie completate prin Carta Universitară, să existe doar în lege, modificarea prevederii legate de reducerea accesului la finanțare publică, în cazul universităților în care rectorul a greșit, acordarea de două salarii ieșirea la pensie, posibilitatea profesorilor din universități sa predea în învățământul preuniversitar, profesorul și conferențiarul să fie echivalent cu gradul didactic I, a propus Anton Hadăr, președintele Federației Sindicale Alma Mater, în cadrul dezbaterilor pe proiectele legilor învățământului care au loc marți în comisia de învățământ din Camera Deputaților.

Propunerile Federației Sindicale Alma Mater:

Posibilitate de trecere rapidă din universitar în preuniversitar, profesorul și conferențiarul să fie echivalent cu gradul didactic I 

Anton Hadăr: „Atunci când o universitate nu mai este în stare să dezvolte un program de studiu sau poate chiar universitatea în sine se desființează, să nu rămână pe drumuri colegii noștri care au grade didactice de la asistent până la profesori, colegi care astăzi, începând de la lector în sus, conferențiar și profesori, se ocupă de promovarea în carieră a colegilor din învățământul preuniversitar. Cred că se cuvine să ne preocupăm de soarta lor și să le oferim acea pistă logică de trecere în sistemul de învățământ preuniversitar. Astăzi avem 800 de pseudo-cadre didactice, doar cu liceu la bază și cu bacalaureat chinuit și el, iar un profesor universitar doamne ferește să ajungă acolo. Noi vrem să-i oferim această posibilitate să predea în învățământul preuniversitar. Nu înseamnă că va și accepta, dar ar trebui în lege să existe o posibilitate de trecere rapidă un fel de recunoaștere a nivelului de pregătire. Cu alte cuvinte, profesorul și conferențiarul să fie echivalent cu gradul didactic I. Ținem la acest aspect, vă rog să-l luați în seamă, ca să nu ne mai mirăm după aia, de ce nu avem cadre didactice pregătite în învățământul preuniversitar. Aici trebuie făcute modificări un pic și în legea învățământului preuniversitar și în legea învățământului universitar”. 

Modificarea articolului care prevede reducerea accesului la finanțarea din surse publice, dacă „rectorul a făcut niște prostii pe-acolo”

Anton Hadăr: „Un alt element important este un articol 173 unde se spune că dacă merge prost o universitate și rectorul a făcut niște prostii pe-acolo sau ceva, să aibă loc un proces de reducere a accesului la finanțarea din surse publice. Păi, e universitate vinovată dacă un rector a greșit sau ce facem? Adică sunt oamenii care, mă rog, l-au ales. E corect dintr-un punct de vedere, dar de ce să nu mai beneficiezi de surse? Îl dăm jos pe rector, înlocuim, facem ce vrem. E e o lege în acest sens. Nu poți să-l lași acolo, dacă a făcut prostii. Dar, de ce să suferi universitatea? Aici noi am prevăzut o serie de lucruri care să contribuie la îndreptare acestui articol”.

Normele de etică și de dentologie universitară să nu fie completate prin Carta Universitară, să existe doar în lege

Anton Hadăr: „Avem un articol care spune că normele de etică și de dentologie universitară se fac de către universități, de către lege. Se mai pot completa și de universitate prin Carta Universitară. Eu zic că e suficient prin lege, pentru că fiecare universitate poate să facă exces de zel și să treacă acolo și vrute și nevrute. Deci nu putem avea în diverse locuri alte criterii, alte aspecte luate în seamă în acele coduri locale”. 

Norma didactică alcatuită din trei părți: norma de cercetare și activități în interesul învățământului

Anton Hadăr: „Să susținem în continuare o bună caracterizare și definire a normei didactice, a normei universitare, în care noi vedem trei părți norma didactică, norma de cercetare și activități în interesul învățământului. Vă rog să vă uitați pe ele, pentru că poate știu și eu, peste ani vom reuși să le introducem pe altă cale, prin alte intervenții asupra legii. Mie, ca lucrător, timp de 7- 8 ani de când a început România educată cu cei 12 membri ai mei din federație, mi se pare normal să fie luate aceste aspecte în seama, atâta vreme cât am contribuit și noi la materialul acela pe care l-ați luat în seamă la alcătuirea legii educației, rezultatul procesului de discuții de la noi, din comisiile respective”.

Acordarea de două salarii, ca la învățământul preuniversitar, la ieșirea la pensie

Anton Hadăr: „Mai avem un aspect care ne interesează, o discriminare. Nu este normal să avem și noi, profesorii din învățământul universitar, asistenți, lectori sau șefi de lucrări, conferențiari și profesori, un articol la ieșirea la pensie potrivit căruia să beneficiem și noi de două salarii ca învățământul preuniversitar. De ce spun asta? Pentru că poți ieși la pensie și lector. Nu se iese la pensie numai din postura de profesor universitar, cei mai mulți ies la pensie conferențiari și lectori și salariile acestora sunt aproape egale. Conferențiarul de 15-20 de ani este egal cu profesorul didactic. Vă rog foarte mult eliminați această posibilă discriminare introducând la noi în lege un articol similar, pentru că ar fi anormal să funcționeze doar pentru învățământul preuniversitar. Chiar este cel mai important aspect de natură financiară, ce-i drept, și nu cred că va fi o împovărare pentru bugetul nostru, câtă vreme ieșim câteva sute de oameni pe an la pensie”. 

Principiul dialogului social trecut în legea învățământului universitar

Anton Hadăr: „Am vrut să scriem in lege un principiu, al dialogului social, nu s-a acceptat. Eu știu că faceți dialog social și de cele mai multe ori faceți bine. Cu ce vă deranjează că treceți în această lege și acest aspect?”


1 comment
  1. Domnul Hadar, daca decanii, prodecanii, directorii de departamente, directorul Scolii Doctorale, diverse consilii/comisii etc. au “făcut niște prostii pe-acolo sau ceva” cine va raspunde?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ligia Deca, în contradicție cu ea însăși. A scos salariile profesorilor din proiectul legii Educației, la 20 de zile după ce a anunțat public că salarizarea profesorilor va fi în legea Educației – video

Misiunea de a aproba cu orice preț și cât mai repede legile Educației aduce ministrei Educației, Ligia Deca, una dintre cele mai vizibile serii de contradicții ministeriale din mandatul acesteia…
Vezi articolul

Fond bugetar de 100 de milioane de lei pentru finanțarea cercetării în universități și în 2022 / 45% din bani – alocați pe baza metarankingului universităților, care trebuie finalizat până pe 31 martie

Fondul bugetar pentru finanțarea cercetării științifice în universități, în 2022, este de 100.000.000 de lei, potrivit Metodologiei privind finanțarea cercetării în instituțiile de învățământ superior de stat, publicată miercuri. 45%…
Vezi articolul

E un trend național să avem deficit de profesori de fizică, chimie, biologie. Anul acesta am semnalat și pe matematică, unde problema este că nu vin neapărat cei mai buni și nu e motivant salariul, susține Ovidiu Tripșa, inspector general în Brașov

„E un trend național să avem un deficit de profesori de fizică, chimie, biologie și de anul acesta am semnalat deficit și pe matematică, dar aceste ore vor fi acoperite…
Vezi articolul

Rezultatul discuțiilor de câteva ore, de la Guvern, pe măririle salariale ale profesorilor – Hăncescu, FSLI: A rămas ca domnul ministru de Finanțe să-și mai facă noi calcule / Cîmpeanu: Discuțiile au fost constructive

Discuțiile dintre reprezentanții guvernului și sindicatele din Educație privind măririle salariale ale profesorilor, care trebuiau să ducă la un acord semnat încă de vineri, au rămas în impas momentan. În…
Vezi articolul

Norma didactică pentru profesorii cu vechime de peste 15 ani și grad didactic I se poate reduce cu două ore săptămânal din anul școlar 2024-2025. Cererile se depun în perioada constituirii normei didactice și la începutul lunii septembrie –  proiect

Reducerea normei didactice de la 18 la 16 ore pentru profesorii cu peste 15 ani vechime în învățământ și cu gradul didactic I se va aplica din anul școlar 2024-2025,…
Vezi articolul