Norma de predare pentru profesori a rămas la 18 ore pe săptămână în anul școlar 2022-2023, potrivit unei precizări a Ministerului Educației 

31.942 de vizualizări
Angajările în sistemul bugetar
Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com
Profesorii au norma didactică de predare de 18 ore pe săptămână în anul școlar 2022-2023, potrivit unei precizări a Ministerului Educației. Documentul este semnat de secretarul de stat Florian Lixandru. „Norma didactică de predare pentru anul școlar 2022-2023 se calculează pentru numărul de săptămâni ale anului școlar, respectiv 36 de săptămâni”, se arată în document.

Pentru anul școlar 2022-2023, indiferent de numărul de săptămâni prevăzute în planurile cadru de învățământ și de structura săptămânilor de curs, calculul normei didactice de predare anuale pentru cadrele didactice se face astfel:

  • pentru profesori: 36 săptămâni x 18 ore/săptămână;
  • pentru maiștri instructori/profesori de pregătire practică: 36 săptămâni x 24 ore/săptămână;

Norma didactică de predare anuală pentru cadrele didactice din învățământul special se stabilește astfel, potrivit precizării Ministerului Educației:

  • pentru profesori la predare: 36 săptămâni x 16 ore/săptămână;
  • pentru profesori-educatori și profesor pentru instruire practică: 36 săptămâni x 20 ore/săptămână;

„Personalul didactic de predare din învățământul secundar și terțiar nonuniversitar, din învățământul special și personalul de instruire practică cu o vechime în învățământ de peste 25 de ani și gradul întâi a căror solicitare de reducere a normei didactice de predare a fost aprobată de către consiliile de administrație va fi încadrat prin reducerea norme didactice cu două ore săptămânal, fără diminuarea salariului”, conform sursei menționate.

Profesorii care predau claselor din anii terminali

Cursurile pentru elevii din clasele a VIII-a se încheie la data de 9 iunie 2023, iar profesorii vor planifica activitatea astfel încât să se realizeze parcurgerea integrală a programelor școlare.

În perioada 12-16 iunie, conducerile unităților de învățământ vor atribui cadrelor didactice care predau la clasa a VIII-a sarcini de lucru specifice sfârșitului de an școlar, pregătirii evaluării naționale, precum și admiterii în clasa a IX-a.

Elevii claselor a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă vor încheia cursurile la data de 2 iunie 2023. În perioada 6-16 iunie, cadrele didactice care predau acestor elevi vor avea sarcini de lucru specifice sfârșitului de an școlar, pregătirii examenului de bacalaureat, după cum apare în documentul menționat.

Documentul cu precizările poate fi consultat mai jos:

Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


6 comments
  1. Ma poate ajuta cineva in urmatoarea problema?
    Cadru didactic care preda 1 zi /saptamana = 5 ore
    Deci norma didactica de predare este de 5 ore
    Cum se calculeaza norma de lucru daca norma didactica de predare este de 5 ore?

  2. Cum putem vorbi de o nouă lege a educației dacă cei care au drept
    la 16 ore,fac două ore degeaba,in cazul in care ar mai avea câteva ore suplimentare la plata cu ora???E o concepție rudimentară care face economie la bani,deși dacă vrei educație,nu trebuie sate mai zgârcești la bani.

    1. Trecerea la 16 ore se face pe baza unei cereri (cadrul didactic cere reducerea normei cu 2 ore/ după 25 de ani de predare are acest drept)
      Este normal să ceri reducerea normei cu 2 ore și apoi să ceri ore la “plata cu ora”?
      La fel e si la director, director adjunct, lider de sindicat. Ei sunt degrevați de ore, pentru a se putea ocupa de anumite probleme și își iau ore la “plata cu ora ” (că suntem în România și legea le permite)
      In concluzie, domnule Mihai: vrei “plata cu ora” , fă-ți întreaga normă didactică de 18 ore și ia peste normă câte ore poți duce (toate îți sunt plătite)

      1. Domnule “Gigel”
        Nu cred ca esti in invatamant sau nu esti interesat de ore luate in regim de plata cu ora!
        O femeie care a nascut si care face cerere de reluare a activitatii inainte de finalizarea celor 2 ani in care are dreptul la concediu de ingrijire copil beneficiaza de un program redus. Dupa judecata ta nu ar trebui sa i se plateasca suplimentar decat orele lucrate peste cele 8 ore/zi!
        Profesorii au dreptul la reducerea normei cu 2 ore, de la 18 la 16 ore/saptamana dupa 25 ani si daca au gradul didactic 1. De ce sa nu li se plateasca 2 ore din cele luate la plata cu ora? Daca sunt exact 2 ore de luat intr-o scoala care are un profesor cu norma didactica de 16 ore e mai bine sa aduca un alt profesor? Pentru ca asa cum e legislatia acum, de ce ar lua cele 2 ore profesorul titular?

        1. Când se rezervă postul dumneavoastră, câte ore sunt luate în calcul? Eu știu că 18. Atât e normă didactică.:18 ore
          De ce ar cere cineva degrevare de ore și apoi să ia la plata cu ora?
          Care e logica? (după judecata matale).

  3. Pai,cei care au norma intrega si sunt pe post de director este nornal!?
    Cei care au ore suplimentare…este normal…iar altii mai au nevoie de 2 ore…ce se intampla!?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Etica, anticorupția în școli, recuperarea pierderilor cauzate de pandemie și sprijin pentru formarea profesorilor – priorități ale Republicii Moldova, descrise de președintele Maia Sandu la summit-ul ONU dedicat educației

Probleme imediate, precum accesul la educație al copiilor refugiați din Ucraina, probleme de fond, precum nevoia întării formării profesorilor, dezvoltarea opțiunii de școală online și recuperarea pierderilor de învățare cauzate…
Vezi articolul