Noile reguli pentru organizarea olimpiadelor școlare 2025, finanțarea lor și acordarea de premii elevilor și profesorilor ar fi trebuit să fie în vigoare la 1 august, dar Ministerul Educației încalcă propriul termen din nou – Guvernul modifică planul actelor normative și estimează finalul lunii august pentru această HG

7.355 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Noile reguli pentru organizarea olimpiadelor și altor competiții școlare 2025, finanțarea lor și acordarea de premii elevilor, profesorilor și școlilor, sunt încă neaprobate. Ministerul Educației și-a stabilit termenul de 1 august, dar pe care îl încalcă. Guvernul a inclus hotărârea de guvern (HG) pentru aceste norme în calendarul actualizat de acte normative pe care să le aprobe până la finalul lunii.

Mai exact, întârzie cu o săptămână Hotărârea de Guvern privind aprobarea Normelor metodologice privind organizarea și desfășurarea olimpiadelor, a competițiilor școlare, extrașcolare și extracurriculare, a taberelor de profil, a simpozioanelor și a altor activități specifice, cuantumul stimulentelor financiare acordate profesorilor care i-au pregătit și unităților școlare de proveniență a premianților.

Hotărârea de Guvern, așa cum este denumită, ar urma să preia și regulile de organizare a competițiilor școlare, pe lângă reglementarea modului în care sunt alocate fondurile de organizare a acestora și pentru premierea elevilor, profesorilor și școlilor de proveniență ale lor.

Noile reguli pentru olimpiadele școlare, alte competiții dedicate elevilor, simpozioane și tabere de profil sunt prevăzute de legea învățământului preuniversitar 198/2023. Iată ce scrie la alineatul 1 de la articolul 113:

  • Pentru sprijinirea elevilor capabili de performanţe înalte, Ministerul Educaţiei organizează olimpiade, competiţii şcolare, extraşcolare şi extracurriculare, tabere de profil, simpozioane şi alte activităţi specifice şi poate acorda burse şi alte forme de sprijin material şi financiar. Normele metodologice (..) se aprobă prin hotărâre a Guvernului”.

Deși primul termen de aprobare a HG era stabilit pentru 1 aprilie 2024, după cum se arată în primul calendar de implementare a legislației subsecvente legilor educației, Ministerul Educației l-a amânat pentru 1 august, termen pe care îl încalcă cu cel puțin deja o săptămână.

Termenul inițial HG Olimpiade / Captură OME 6072
Noul termen HG Olimpiade / Captură OME 3069

Guvernul estimează că în august această HG va fi aprobată, deși nu a fost pusă în consultare publică până acum. Iată estimarea din Planul Anual de Lucru al Guvernului (PALG) 2024, actualizat recent de Executiv:

Foto: captură Planul Anual de Lucru al Guvernului 2024

Nu este prima dată când Ministerul Educației își încalcă propriile termene. Amintim că instituția a încălcat ordine de ministru semnate de Ligia Deca, a uitat că are o nouă lege a educației, fundamentând un proiect de HG pe baza unei legi abrogate, plus inventarea reglementării prin „erată” sau cu scuza că s-a produs „o eroare materială”.

Amintim că, în prezent, există HG 536/2016 care aprobă normele metodologice privind cheltuielile cu organizarea și desfășurarea competițiilor școlare, extrașcolare și extracurriculare, cuantumul stimulentelor financiare acordate elevilor premiați și unităților școlare de proveniență a premianților.

În prezent, organizarea și desfășurarea olimpiadelor sunt reglementate de metodologia-cadru aprobată prin ordinul de ministru al educației nr. 3.035/2012, modificat și completat în mai multe rânduri.

DOCUMENT DESCARCĂ Planul de lucru anual al Guvernului 2024:

DOCUMENT DESCARCĂ Calendarul de implementare a legislației subsecvente legile 198/2023 și 199/2023:

Citește și:
Martie 2024 – Ministerul educației după ureche: Din 27 de proiecte propuse de echipa Ligiei Deca în actualul Plan de lucru al Guvernului, toate sunt prioritare, dar niciunul nu are studii de impact
Studenții și cercetătorii care pregătesc elevi olimpici internațional vor putea primi și ei premii în bani, în funcție de medaliile câștigate – proiect de Hotărâre de Guvern / În prezent primesc stimulente doar profesorii, pentru cea mai mare din distincțiile obținute
OFICIAL Noul calendar pentru aproape 300 de acte normative care pun în aplicare legile educației. Pentru învățământul superior, ultimul termen este septembrie 2024, în timp ce metodologia pentru Definitivat din învățământul preuniversitar este prevăzută pentru 2027

2 comments
  1. aici ar trebui stabilit clar cine plătește profesorii supraveghetori și pe cei evaluatori la astfel de olimpiade

  2. Eeee, lasati,…..nu va trebuie alte regulamente,cele vechi functioneaza impecabil!!!!😡
    Mai ales cand ,,corectam ” si aranjam din pix ca sa se califice cine trebuie,cand cei din coada ajung pe primele locuri sau la contestatii cand acordam puncte pe spranceana si cu dedicatie si ii furam pe cei buni .
    Olimpiadele din 2024 au fost o mare bataie de joc.
    Sila si scarba!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Un sediu al ARACIP a fost spart luna trecută. Poliția și procuratura investighează o tentativă de furt calificat la agenția care acreditează și autorizează școlile și grădinițele / Șefa ARACIP, Mariana Dogaru, sfidătoare la adresa presei: Considerăm că nu reprezintă un interes pentru colegii din sistemul de învățământ

Un sediu din București al Agenției care acreditează, autorizează și evaluează școlile și grădinițele din sistemul public sau privat de învățământ, ARACIP, a fost spart pe 8 aprilie, potrivit unui…
Vezi articolul

OFICIAL Listele profesorilor care iau prime de 1.500 de lei vor fi realizate de inspectoratele școlare până pe 15 iulie, prevede ordonanța de urgență adoptată de Guvern / Cei care intră în sistem, în urma concursului de Titularizare 2023, nu beneficiază de prime anul acesta

Până la data de 15 iulie, inspectoratele școlare vor elabora listele finale ale profesorilor care iau prime de 1.500 de lei, potrivit ordonanței de urgență publicate în Monitorul Oficial. Este…
Vezi articolul

Regulile pentru organizarea rețelei școlare și calendarul activităților, publicate în Monitorul Oficial / Transferul personalului din creșele cu cel puțin 120 de copii se face cu menținerea acelorași drepturi salariale

Regulile pentru organizarea rețelei școlare și calendarul activităților au fost publicate în Monitorul Oficial. Transferul personalului din creșele cu cel puțin 120 de copii se realizează menținerea acelorași drepturi salariale…
Vezi articolul