Noile grile de salarii, trimise de Ministerul Educației în școli, pe fiecare gradație de vechime, funcție și grade didactice. Instituția arată exemple majorări ce ar urma să fie aplicate după ordonanța de urgență aprobată forțat de Guvern, fără acceptul celor aflați în grevă generală

50.228 de vizualizări
Foto: © Lovelyday12 | Dreamstime.com
Ministerul Educației a trimis școlilor noile grile de salarii, după funcție, vechime, grad didactic pentru luna iunie 2023, comparativ cu luna mai 2023, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Ieri, Guvernul a aprobat prin Ordonanță de Urgență majorarea salarială pe care profesorii au respins-o. Documentul trimis inspectoratelor și școlilor este semnat de Ligia Deca, ministrul Educației.

Ordonanța „prevede o creștere salarială de 1.000 de lei brut pentru întreg personalul didactic și didactic auxiliar, respectiv 400 lei brut pentru tot personalul nedidactic. Creșterile se vor reflecta în salariul de bază începând cu 1 iunie 2023”, conform Ministerului Educației.

Potrivit documentului consultat de Edupedu.ro, Ministerul Educației face următoarele precizări:

„1. Toate salariile personalului din învăţământ cresc cu procente cuprinse, aproximativ, între 18-25%.

2. Ordonanța de Urgenţă nr. 53/2023 a fost adoptată cu respectarea cadrului legal, beneficiind de aviz favorabil din partea Consiliului Legislativ;

3. La salariile din grilă se aplică gradațiile corespunzătoare tranșelor de vechime în muncă, astfel încât sumele brute de care va beneficia personalul didactic și didactic auxiliar din învățământul preuniversitar variază între 1.000 lei și 1.247 lei, conform machetei anexate la prezenta.

4. Noile grile de salarizare constituie bază de calcul și pentru următoarele categorii de creșteri salariale:

  • a. Dirigenție (10%), pentru aproximativ 70% dintre cadrele didactice.
  • b. Gradația de merit (25%), pentru 16% din personalul didactic și didactic auxiliar. 
  • c. Învățămant special (15%), pentru circa 6% din totalul personalului didactic de predare.
  • d. Învățământ simultan (7% – 20%), pentru 7,5% din personalul didactic.
  • e. Sporul de zonă (3% – 20%), acordat personalului didactic de predare din mediul rural, în funcție de zona.
  • f. Spor de penitenciar (până la 15%), acordat personalului didactic care desfășoară activitate în sistemul penitenciar.
  • g. Controlul financiar preventiv, pentru mai multe categorii de personal didactic auxiliar (10%).”
Evoluția salariilor grilă după funcție, vechime, grad didactic pentru iunie 2023, comparativ cu luna mai 2023

Documentul poate fi consultat mai jos:

Informații de context

“Garanția” prezentată de guvern pentru creșterea salariilor profesorilor debutanți, cerință-cheie a greviștilor ignorată acum: a adăugat o referință la “Alte informații” în Nota de fundamentare a ordonanței adoptate joi

Simion Hăncescu, lider sindical FSLI: Oamenii au semnat pentru grevă generală, oamenii nu cedează

Profesorii au cerut aplicarea de luna aceasta a grilei de salarizare aprobată cu Ministerul Educației. „Sub această limită nu avem ce discuta” – anunță liderul sindical Marius Nistor, la intrarea la discuții cu premierul care tocmai a adoptat OUG-ul cu majorări salariale respinse de profesori

Consiliul Legislativ desființează proiectul de Ordonanță de Urgență prin care Guvernul îi forțează pe profesori să accepte majorări salariale cu 585 de lei, constantând că OUG-ul Guvernului Ciucă este neconstituțional.

Foto: © Lovelyday12 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


40 comments
  1. Stie cineva oare de ce se aplica ani de zile indemnizatia de conducere la salariul de grila, care este 1.800 lei, în locul salariului de baza, care este conform ordonantei 6350, pentru un director cu 24 de ani vechinne si grad.I.

  2. Cu meditațiile….prostia se plătește…sunt copii care iau 9, 10 fără meditații…dar f mulți cred ca sunt la moda dacă fac meditații….că așa se poarta, e un trend.

  3. Pentru alea ,,4h” trebuie sa te pregătești acasă 2h. Apoi sa corectezi teste …tot 2h îți ia, apoi articole pt revista scolii, reviste de specialitate , alte activități extracurriculare, sa te mai documentezi în domeniul tău…nu mai zic …gradele se dau cu universitari …dar unii vorbesc în necunostiinta de cauza. Sunt printre profesori din aia care au terminat facultăți de la universități fantomă….dar ce s de vină ceilalți???

  4. In numele unor probleme salariale, actiunea sindicatelor din invatamant este de un santaj grobian evident. Victime copiii.
    1. Cum explicati miliardele de lei platite anual de parinti pe meditatii(venit neimpozitat) -principalul motiv fiind lipsa predarii la clasa.
    2. E socant cum un profesor din Arad intr-o clipa de sinceritate a declarat ANAF-ului 60000 euro pe anul 2022 din meditatii.
    3. Cum explicati orele nefacute fizic la clasa. La un sondaj simplu in randul parintilor veti avla ceea ce se stie. Nu gasesti 3-4 profesori pe an de studiu la o clasa ce isi fac orele. Despre calitatea orelor fiind alta poveste.
    4. Prin absurd primiti 10000 pe luna, aveti un sistem intern de eliminare a profesorilor cu probleme psihice, nu isi fac meseria sau o fac foarte prost?

  5. Cred că nu știți ce înseamnă să fii profesor ! Pentru cat primim, muncim prea mult !!! De. ce nu v – ați făcut profesor, sa lucrați 4 ore ??? .
    ( R: Examenele sunt foarte dificile, iar materia cenușie, e scumpă !!! )

  6. Asta mă înfurie cel mai mult!
    Se comportă guvernanții ca atunci cand ii spui directorului că e absurd ce face, ce zice etc., iar el ridică din umeri, folosind limbajul nonverbal ,,Asta e, nu-ți convine, pleacă !”, de parcă școala ar fi a mă-sii! Iar el e pus acolo doar să tragă sfori, să semneze de primire marfa care vine de la firme agreate și adeverințele alor săi pentru gradații!
    Așa acum: ori ne convine așa, ori să părăsim sistemul (,,să vedem noi cine ne mai angajează, sâc!”)
    Și mai e o expresie, spusă mie și de oameni din minister (!!!!):
    ,,Ce să facem, asta e România!”
    Obs.Am întâlnit, recunosc, în minister și oameni principiali, care și-au făcut treaba!

  7. Am fost mințiți și luați de fraieri,deci NU CEDĂM!!! Marți 6 Iunie,Greva Generală Continuă!!!

    1. nu vă gândiți puțin și la elevi, macar o săptămână să mai predați pentru încheierea mediilor, va bateți joc de noi, nu vă gândiți la copii care stau degeaba acasă în timp ce ei ar trebui sa fie la școală, unii se duc la școală ca să scape de acasă

  8. De ce in ordonanță nu se mai spune nimic despre acele vauchere de dezvoltare în carieră didactică?Dacă se mai dădeau și acelea,care oricum s-ar fi dat prin fonduri europene,poate că mai stăteam de vorbă,dar așa,e destul de puțin…

    1. Pai nu ați zis ca nu sunteți,, asistați sociali ”? Acum le vreți? Cred că vi s-a oferit suficient pentru 4 ore /zi lucrate și vacanțe cât cuprinde. Un om normal lucrează 8ore/zi și doar 21 de zile de concediu de odihna. Dacă nu vă ajung banii mai găsiți un alt loc de muncă cu încă 4 ore/zi.O să vedeți că atunci o să aveți suficienți bani.

  9. Personalul nedidactic din gradinita nu are spor de vechime ,Dupa parerea mea ar trebui si spor de stres dam masa si participam la masa copiilor ,la grupa mica vin copiii cu pempars care trebuiesc schimbati si ajutati la masa la baie ..Si avem grija de curatenie si igiena cladiri. Deci este o mare bataie de joc .Ministerul educatiei trece cu vederea o lege care spune ca copiii de 0-5 ani au nevoie de ingrijire permanenta.Deci grila de salarizare ar trebui sa arate altfel.

    1. Exact! Ca si pedagog școlar lucram zilnic cu copiii dupa orele de curs, cel putin 6 ore, prin ajutor la efectuarea temelor, diferite activitati scolare, jocuri, lucru suplimentar etc. Noi de ce nu primim acest spor?! Nu stăm in birouri, suntem zilnic alaturi de elevi! ( asa a fost interpretat , ca personalul auxiliar sta in birouri si nu necesita acest spor! )
      Sunt copii din toata scoală de diferite vârste si comportamente, nu doar dintr-o clasa!

  10. Sunt multe alte nemulțumiri în sistem adunate de peste 30 de ani…Spre exemplu,un profesor cu peste 25 ani vechime și grad 1 are dreptul la 16 ore pe săptămână.Daca la rugămintea inspectorului dau directorului,ar face 18 ore pe săptămână,diferența de la 16 la 18 nu îi este remunerată,că așa e în lege.

  11. Personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic au fost sacrificați întotdeauna.Nu au spor neuro,spor de toxicitate,spor de praf,ciuperci din hârtiile arhivate,spor de radiații pt ca se lucrează non stop la calculator etc .Nici concedii de odihna respectate, cate și.mai câte nereguli.Ministerul, guvernul au habar câte pericole intampina aceste categorii asa zise neimportante?Va iubim dragi dascăli fără de care nici ei și nimeni dintre noi n am fi ajuns atat de ,,mari,,.Rușine sa le fie celor care ne guverneaza!Fără personalul din invatamant(didactic,didactic auxiliar și nedidactic) viitorul națiunii este la pământ.Rezistam ?Luptăm?Haideți, cu toții sa nu I lăsăm sa ne calce încă o data în picioare!

  12. Este o mare batjocora ! Guvernul anunță scutiri de impozite la instituțiile locale , in timp ce profesorii au ajuns cerșetorii guvernului, iar elevilor le este încălcat dreptul la educație !

  13. Nu apare, între sporuri (notate aci, în final, de la a la g) sporul de suprasolicitare neuropsihică de 15%!!!
    De ce!?
    1.Nu ni-l mai dă?
    2. L-au inclus deja în bază ?
    3. O să fie calculat la baza veche?
    În toate cele 3 situații, înseamnă că guvernul/ministerul ne mai trage o mârsavă păcăleală, să nu zic înșelătorie(=infracțiune)!

  14. Noua ordonanţă nu spune nimic despre grilele de salarizare pentru cadrele didactice.
    Acolo nu este necesară nici o majorare?

  15. Grila pentru nedidactic unde este ? Sau nedidacticul nu-și desfășoară activitatea în scoli ????

  16. Un profesor tânăr are nevoi!
    Multe!
    Un profesor cu vechime mare, după ce că i-ați luat tranșele de la douazeci și cinci la patruzeci, nu are măcar aceleași nevoi????
    Poate mai mari!
    Că a avut și un trecut salarial prost, și are și un viitor nu așa luminos: ,,perspectiva” bolilor cronice, a ochelarilor de n tipuri, a protezelor, a neputinței trupești firești (că l-ați dus cu pensia până-n buza sfârșitului de viață (mediu calculată!)!
    Am stat zilele acestea cu inima în gât, ne-am îmbolnăvit de grija prezentului, a viitorului și a celor care ne fac inconștienți! Cărora noi le întindem mâna ștampilată a sărăciei, nu a unui om demn!
    Tocmai, că suntem conștienți, ne întrebăm cu ce-am greșit de nouă ne dați 18% și ne spuneți că sunt 25%, apoi că noi suntem obligați să nu cerem mai mult! Nici reala inflație nu e acoperită! Asmuțiți cu acest comportament, aleși ai noștri, fel de fel de câini cu trup de om să spună la TV ,,priviți cât vor lua profesorii!”-punând acolo sporuri peste sporuri, pe care le au cumulat doar oamenii directorilor! Eu nici dirigenție nu am, ,,că nu merit”- în viziunea dumneaei, iar când e vorba de echipe de lucru ptr.gradație, pune doamna doar pe cine vrea ea! Și cei din ISJ (cei care văd că în viziunea d-voastră de salarizare au altfel de salarii) se fac și ei că nu văd atitudinea de vătaf a doamnei! Cu ce răspund toți măcar în legea nouă? Cu nimic!
    In continuare!
    Despre asta e prezentul!
    V-am înțeles in pandemie!
    Am tot înțeles când ne-am rupt hainele in cuie din scaune și catedre cumpărate cu bani mulți, dar proaste, cu calculatoare depășite și directori înfundați în manipulări, fără cuiere in care să ne atârnăm ponositele haine!
    Am tot zis că nu sunt bani, chiar dacă îi intuiam cheltuiți aiurea!
    Dar acum, vedem că unuia care mai are muuuult să ajungă ceea ce suntem noi (și se poate discuta infinit pe subiect), îi dați 25%, iar nouă 18%! Iar am greșit cu ceva!
    Da, am greșit! Dar prea mare e prețul!
    Vă bateți joc de generații de profesori!Asta după ce ii făcuserăți pe toți egali între ei prin hârtii, cu câțiva ani în urmă (profesorii știu ce spun eu – altă palmă a sistemului)!
    Vă comportați cu noi de parcă nu am ști nimic despre calitate (măcar cea umană)!

    1. Ca si personal didactic auxiliar ( pedagog școlar ), nu beneficiem de sporul neuropsihic, cu toate ca si un pedagog scolar lucrează zilnic cu copiii!
      Se ia mereu ” la pachet ” auxiliarul, ca sta in birouri si nu necesita acest spor ( secretare, administratori etc ) nelucrând cu copiii, însă un pedagog sta zilnic cu elevii!!!

      1. Pentru personalul nedidactic 400 de lei la brut este foarte puțin în condițiile în care noi avem cele mai mici salari din sistemul de invatamint mai exact 2200 Ron net.Pai la preturile care sunt acum și care după aceste măriri vor exploda din nou sigur ,noi chiar suntem bătaia de joc din invatamint. Și că sa mai dau un exemplu ,anul trecut pe toată perioada vacantei de vara am cărat doua etaje de bănci scaune catedre mobilier etc..basca cele noi care s-au băgat în clase…..deși fisa postului spune că am alte atribuțiuni…Deci concluzia de acum încolo voi presta în școală după fisa postului.

  17. Unii lideri sindicali ai scolilor despre care am stiut dintotdeauna ca pupa inelul de partid, incearca din rasputeri sa sparga greva.
    Mai intai au tras cei 60% la 25% fara sa ne intrebe nimeni nimic, iar acum insista ca nu se poate mai mult.
    NU CEDAȚI!
    CEREM 60% NET, NU BRUT!
    TĂIAȚI PENSIILE SPECIALE!

    1. Soro…ca nu pot sa iti spun altfel!!!
      Gandesti ceva in genul Kim din Coreea de Nord(numai ca daca erai acolo nu faceai matale nici o greva- cunosc personal situatia)
      Cum adica??? Eu vreau 60% net si cu asta basta!
      Unde e negocierea. Eu la inceputul anului am discutat cu HR si cu CEO si am primit 10%. Atat!!! Muncesc cel putin 10 ore pe zi, nu cer de la nimeni nimic si sunt cu taxele la zi.
      Mai usor cu textele astea de copii rasfatati ca o sa vina parintii peste voi.
      Am baiat de cls a VIII-a si profii refuza sa vina la banchet. Le e rusine sa dea ochii cu parintii.
      Atentie!!! Profele de mate si romana sunt in greva la scoala(cu tot tacamul, pichetare la prefectura etc) in schimb meditatiile curg. Chiar azi am bagat 180 lei la mate.
      Ce vorbim aici????

      1. Și ce treaba ai tu cu cererile noastre?Nu îți convine muta-l la particulară!
        Și profesorii nu vin la banchet ca nu au nicio plăcere să dea peste asa invidioși și încuiați ca tine.Unul singur este de ajuns sa te scârbească.
        Ideile astea de stăpân pe munca și banii mei tot Johannis și clica lui vi le-au băgat în cap și asta trebuie sa dispară pentru ca incalaca dreptul la libertate al oricărui om normal.

      2. Păi cum așa, domnule Taliban, de ce ați băgat 180 de lei la mate? Hrăniți corupția din sistem, deci. Ați cerut bon de la meditator?
        Domnule Taliban, eu mă feresc cât pot de banchetele astea în care copiii îmi plătesc masa. De asta mi-e rușine să merg, că știu că mulți nu au bani de dat, iar invitația pe care o primesc este mai mult o obligație și mai puțin o plăcere. Cine vă pune să invitați profesorii? Sunteți printre organizatori, nu-i mai invitați pe nenorociții ăia!
        Sună impresionant CEO, HR….CE să spun, sunt doar un bugetar care suge sângele poporului, ce știu eu cum e să muncești la privat. À propos, aveți idee dacă patronul dvs face evaziune fiscală? Că dacă face, sunteți vinovat. În aceeași măsură în care sunt și eu vinovată pentru ceea ce face angajatorul meu, ministerul.

      3. Talibanilor, serios te a întrebat cineva pe tine de sănătate sau ce salariu primești tu că belferul la multinațională la care lucrezi? Și eu am băiatul in clasa a VIII și nu fac gargară că tine,figurantule! Văd că ai banii destui sa dai 180 pe meditații,deci îți permiți,așa că taci din gură și joc de glezne! Alții profesorii nu au ce pune pe masă și când vom facturile e nenorocire, despre ce vorbim!? Și nu uita un lucru ,că se pare că chiar l ai uitat : Și tu ai ajuns acolo unde ești azi și datorită profesorilor care ți au dat o educație!!! Pe care însă ai cam uitat – o, Rușine!!!

  18. E putin, profesorii invata atat de mult, nivelul examenelor profesorilor sunt foarte grele, dificile, au nivel ridicat de specialitate, definitivat, gradul II si gradul I, o groaza de inspectii si bani peste bani dati numai din buzunarul lor si alti bani pentru toate documentele pentru toate inspectiile, din ce sa mai traiasca , din aer? Copii lor din ce sa traiasca si ei? tot din aer?
    realitatea este ca la pretul care este acum la apa rece, la caldura pe timpul iernii, la lumina, la apa calda , la internet si telefon, nu ajung
    Ce laptop ? nu au cu ce sa il cumpere. Cu banii care raman dupa ce platesc saracii dintr-un salariu toate utilitatile, nu mai raman cu nimic.
    Daca vrei sa ai calitate in invatamant, atunci trebuiesc platiti bine, altfel isi cauta al doilea job ca sa isi imbrace si sa isi incalte familia si uite asa raman elevii necivilizati si invatati numai de 2400 + 585, EXACT CUM SUNT ACUM

    Nu mai schimbati, manuale peste manuale si planuri si programe, nu dati bani suficienti, nu aveti profesori care vor invata si civiliza elevii mai mult decat 2400+585 lei, o parte din profesori au plecat unde sunt bani multi , altii unde se iese la pensie la 45 de ani , ca sa cumuleze pensia cu salariu, doar nu credeati ca familiile profesorilor traiesc cu aer, mai ales cele monoparentale.
    toti din tara asta stim ca guvernantii nu vor sa aibe elevi specializati si civilizati , de aceea au adus profesorii in saracie, ca adultii de maine sa nu fie profesionisti si nici educati, sa ii poata invarti guvernanti mai usor.

  19. Exista reprezentante sindicale judetene care au inceput sa-si numere grevistii. Nu cedati. Chiar unii lideri sindicali pe scoala le insinueaza colegilor sa renunte la greva. Dezinformarea este ingrozitoare in perioada asta si lucreaza exclusiv in defavoarea noastra. Fiti uniti si NU CEDAȚI!

  20. Pentru personalul nedidactic 400 de lei la brut este foarte puțin în condițiile în care noi avem cele mai mici salari din sistemul de invatamint mai exact 2200 Ron net.Pai la preturile care sunt acum și care după aceste măriri vor exploda din nou sigur ,noi chiar suntem bătaia de joc din invatamint. Și că sa mai dau un exemplu ,anul trecut pe toată perioada vacantei de vara am cărat doua etaje de bănci scaune catedre mobilier etc..basca cele noi care s-au băgat în clase…..deși fisa postului spune că am alte atribuțiuni…Deci concluzia de acum încolo voi presta în școală după fisa postului.

  21. Pentru personalul nedidactic 400 de lei la brut este foarte puțin în condițiile în care noi avem cele mai mici salari din sistemul de invatamint mai exact 2200 Ron net.Pai la preturile care sunt acum și care după aceste măriri vor exploda din nou sigur ,noi chiar suntem bătaia de joc din invatamint. Și că sa mai dau un exemplu ,anul trecut pe toată perioada vacantei de vara am cărat doua etaje de bănci scaune catedre mobilier etc..basca cele noi care s-au băgat în clase…..deși fisa postului spune că am alte atribuțiuni…Deci concluzia de acum încolo voi presta în școală după fisa postului.

    1. Iar noi, profesorii, sa nu mai acceptam nimic inafara fisei postului. S-a trrminat cu distribuitul burselor,corn si lapte,cu vopsitul bancilor si scaunelor, cu calcatul fetelor de catedra si perdelelor. Nu mai fac dosare de burse. Nu mai dau statistici de secretariat cu copii cu parinti plecati in strainatate, CS-uri si alte minuni. Pentru ce? Ma duc la catedra, imi corectez testele, nu alerg ca disperatul sa fac hartii pt.director, secretara sau contabila. Zeci de ani am facut jocul lor. Acum fac misto de noi: uite marirea, nu e marirea, ia vouchere, uite ordonanta, nu e ordonanta, uite srmnatura, nu mai e valabil semnatura, uite rotativa, nu e rotativa. Cate categorii sociale mai au trecuta in fisa de evaluare anuala VOLUNTARIATUL OBLIGATORIU? Cati angajati vin de acasa la serviciu cu tarnacop, betonera, desktop in spinare? Jigodiilor! Nu cedam. Suntem profesori, suntem oameni destepti, era o greva demult pregatita, ne am pus la adapost salariul si avem salariu si inca pe o luna de greva. Greva se face cu cap si noi nu suntem prosti, oricat v-ati dori sa dovediti asta. Nu cedati, colegi! Nu pe minciuni, pe vorbe si promisiuni desarte. Nu vom mai avea curand ocazia unei astfel de greve.

      1. @Luca Predescu
        Mereu vor fi profesori care vor face toate “hartiile”, documentele si procedurile! Asa sunt tot timpul in cabinetul directorului, pe teancul de hartii se ridică, stiu totul din interiorul scolii!
        S-a ridicat o profesoara în consiliul profesoral si a zis ca ea nu lasa comisia CEAC, nici moarta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
vârsta de pensionare, cancelarie profesori

Cîmpeanu anunță înainte de întâlnirea de la Cotroceni că școlile sunt pregătite să se deschidă pe 8 februarie: Ne dorim deschiderea școlilor pentru a putea recupera din pierderile generate de online

“Astăzi vom pune laolaltă realitățile din educație și realitățile din sănătate”, a declarat ministrul Educației cu privire la ședința convocată astăzi la Cotroceni de președintele Klaus Iohannis, pe tema deschiderii…
Vezi articolul

Vaccinarea se va face etapizat, anunță Klaus Iohannis. Pentru alte categorii, în afară de medici, va avea loc prin centrele de vaccinare fixe și mobile, echipe mobile, rețeaua de medicină de familie și centre drive-thru

Vaccinarea pentru alte categorii decât medicii se va face prin centrele de vaccinare fixe și mobile, echipe mobile, rețeaua de medicină de familie și centre drive-thru, potrivit anunțului făcut de…
Vezi articolul