Noile examene de admitere la liceu vor fi susținute de elevii care intră clasa a V-a în anul școlar 2023-2024, “dacă legea educației va fi adoptată de Parlament până la finele acestui an”. Ministrul Deca anunță că examenul de admitere la Colegii este în continuare “luat în calcul”

8.801 de vizualizări
Foto: Grigore Popescu – Agerpres Foto
“Pentru admiterea la liceu ne dorim o soluție care să dea liceelor și o autonomie în a selecta în funcție de profil, dar să țină cont de nevoile de echitate”, a declarat noul ministru al Educației, Ligia Deca, întrebată dacă va menține examenele separate la colegii pentru admiterea la liceu, așa cum prevede proiectul legii educației lansat în dezbatere de predecesorul său, Sorin Cîmpeanu.

Noul ministru al Educației a declarat că dacă proiectele legii vor fi adoptate în 2023, atunci noul examen de la finalul clasei a VIII-a și de admitere la liceu vor fi susținute de elevii care încep clasa a V-a în anul școlar 2023-2024.

Este în continuare luată în calcul [introducerea unui examen separat pentru admiterea la Colegii – N.Red.], dar forma finală este încă în discuție”, a afirmat ministrul.

“Dacă legea educației va fi adoptată de Parlament până la finele acestui an, cei care intră în clasa a V-a în 2023-2024 vor da evaluarea pe noul sistem. Poate vom avea timp să și pilotăm dintre soluții“, a spus Deca.

“Pentru admiterea la liceu ne dorim o soluție care să dea liceelor și o autonomie în a selecta în funcție de profil, dar să țină cont de nevoile de echitate. De aceea am spus că vom regândi în consultare cu specialiștii. Vom reanaliza tot ce înseamnă constructul nou de Bacalaureat și vom vedea în ce măsură ideile inițiale pot fi susținute. (…) Vom anunța soluțiile atunci când vor fi agreate și gata să fie puse pe masa guvernului”, a anunțat astăzi, în prima conferință de presă ca ministru al Educației, Ligia Deca.

“Există dezideratul să avem legile transmise pe circuit până la sfârșitul lunii octombrie”, spune oficialul, care precizează că “noile legi trebuie să fie adoptate și în vigoare la începutul anului școlar viitor“.

Citește și:
LIVE VIDEO TEXT Declarațiile făcute de Ligia Deca în prima conferință după preluarea funcției de ministru al Educației – 13 octombrie 2022
Proiectul legii Cîmpeanu va fi schimbat de noul ministru al Educației. Deca: Pe legile educației, am început discuții cu specialiști pe zonele în lucru – evaluările, echitatea, internaționalizarea
Organizarea pe module a anului școlar va fi păstrată de ministra Ligia Deca și va fi analizată după un an, după cum a anunțat aceasta
“Școlile să rămână deschise indiferent de evoluția crizei energetice. Există discuții guvernamentale privind sprijinul acordat școlilor” – a anunțat noul ministru al Educației, Ligia Deca

5 comments
  1. Toate mizeriile si prostiile incluse de Campeanu & Co. in legile noi aveau acordul dulapului si ale dnei. Doctor de Grand-Duché de Luxembourg, doctor cu 14 interviuri semi-structurate, expert european in comparatia documentelor. Nu mai am nici un dubiu.

    Cu greu va rezista sistemul in fata asaltului incompetentei si prostiei si mai greu va reusi sa revina pe linia de plutire.

  2. Răspunde la fel ca Tâmpeanu doamna Seca.

    Mult și fără rost și cu noua modalitate de îmbrobodire…
    Ar putea, este posibil, luam in calcul, analizăm…
    Poate vom pilota…
    Mai vedem…
    Cu alte cuvinte ne ia de proști

  3. Deci povestea cu admiterea separata la colegii continua! Incredibil cat de putin invata acesti politicieni din greseli si scandaluri!

    1. Examen național la toți elevii pentru a intra la liceu . Fără a lua și media claselor 5-8 în considerare este echitabil. Și repartizare în funcție de această notă,care să reflecte cunoștințele lor. Nu mediile umflate artificial. Un examen pentru toată lumea cu același subiecte. Asta este echitabil. Mai simplificați din materiile inutile,și din programă. O programă mult prea încărcată într-un timp prea scurt. Copiii nu pot asimila atâtea informații noi deodată și rămân oricum cu prea puțin din această cauză. Vă
      plângeți ca sunt analfabeți funcționali. Nu ai cum sa te pregătești zilnic cu teme și să înveți la 5-6 materi diferite.Trebuie să vă gândiți la toți copii nu doar la genii. Copii să iasă din școală cu ce le este necesar,apoi să se specializeze în facultăți la ce vor să facă în continuare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Repartizarea copiilor în clasa pregătitoare - costul standard pe elev

Evaluare Națională – clasa a II-a. Durata de rezolvare a testului să fie prelungită, propune Inspectoratul Școlar Sibiu / Pentru elevii de clasa a IV-a, testele să fie date pe platforme pentru reducerea consumului de hârtie

În privința Evaluării Naționale de la clasa a II-a, o propunere a Inspectoratului Școlar Județean Sibiu vizează prelungirea duratei de rezolvare a itemilor, după cum apare în raportul inspectoratului. Este…
Vezi articolul

Elevii se întorc la școală luni, 4 decembrie, pentru ultimele trei săptămâni de cursuri din modulul 2. Vor avea câte două sau trei note la fiecare disciplină până la vacanța de iarnă, transmite Ministerul Educației

Elevii se întorc la școală luni, 4 decembrie, pentru ultimele trei săptămâni de cursuri din modulul 2, potrivit calendarului anului școlar, după zilele libere de joi, de Sfântul Andrei și…
Vezi articolul