Noile auxiliare școlare pentru elevi, reanalizate de Ministerul Educației cu o lună înainte să înceapă școala

4.001 de vizualizări
Foto: © Petr Necas | Dreamstime.com
Mai multe noi auxiliare școlare pentru elevi vor putea fi folosite de profesori la clasă după ce Ministerul Educației le va evalua pentru aprobare/avizare, potrivit unui anunț al Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE). Este vorba de o nouă sesiune de analizare a auxiliarelor respinse în prima sesiune de evaluare și se desfășoară de pe 7 august până pe 18 august. Cursurile anului școlar 2023-2024 încep pe 11 septembrie, iar auxiliarele ar putea ajunge în școli cu cel puțin două săptămâni mai târziu.

Pentru ca auxiliarele să fie reanalizate, solicitanții, adică editorii sau autorii de manuale, trebuie să depună, personal sau prin curier, la sediul Ministerului, pe un stick, auxiliarul școlar în formă electronică și rapoartele făcute în urma neaprobării în primă etapă, potrivit procedurii.

„Orice auxiliar didactic declarat neacceptat pentru aprobare/avizare în sesiunea anterioară etapei curente de depunere a auxiliarelor didactice pentru aprobare prin ordin de ministru poate fi supus activităților specifice reluării procesului de aprobare-avizare, care se desfășoară în conformitate cu acest proces, numai o singură dată, numai în sesiunea curentă și nu este necesară plata niciunui tarif”, se arată în documentul cu instrucțiuni pentru participanții la reevaluare.

Depunerea auxiliarelor se face în perioada 07.08.2023 – 18.08.2023. „Durata unei sesiuni de aprobare/avizare a auxiliarelor didactice este de 30 de zile lucrătoare de la încheierea perioadei prevăzute pentru depunerea solicitărilor”, se arată în instrucțiune. Acest lucru înseamnă că sesiunea de aprobare/avizare a auxiliarelor se termină după 25 septembrie, iar abia de la acea dată auxiliarele vor putea fi folosite în mod oficial de profesori.

  • Diferența dintre aprobat sau avizat este explicată în metodologia aprobată prin ordin de ministru în 2017: „(2) Auxiliarele didactice care au fost realizate în cadrul proiectelor cu finanțare europeană, al celor cu finanțare internațională sau în cadrul altor proiecte strategice se supun unei proceduri de avizare prin decizie a secretarului de stat cu atribuții în domeniu”.
Ce au de făcut editorii de auxiliare didactice

„Fiecare solicitant, care dorește reluarea procesului de aprobare/avizare a auxiliarelor didactice declarate neacceptate pentru aprobare/avizare în sesiunea anterioară etapei curente de depunere a auxiliarelor didactice pentru aprobare prin ordin de ministru, depune personal sau prin curier la sediul CNPEE, un dosar separat cu Rapoarte însoțite, dacă este cazul, de auxiliarele didactice în format .pdf pe stick cu modificări de conținut.

Solicitantul întocmește, pentru fiecare auxiliar declarat neacceptat pentru aprobare/avizare în sesiunea anterioară etapei curente de depunere a auxiliarelor didactice pentru aprobare prin ordin de ministru, respectiv, pentru fiecare auxiliar didactic respins, câte un Raport, în care prezintă argumente care susțin necesitatea reluării procesului de aprobare/avizare pentru auxiliarul în cauză.

Raportul precizează dacă și în ce măsură solicitantul a efectuat modificări de conținut în auxiliarul în cauză, în conformitate cu argumentele prezentate de către cei trei membri ai Comisiei de aprobare/avizare, în fișele privind respectarea criteriilor de conformitate, la criteriile menționate în procesul verbal de stabilire a neconformităților în urma căruia auxiliarul didactic a fost declarat neacceptat pentru aprobare/avizare”, se arată în instrucțiunile publicate de CNPEE și care pot fi descărcate de aici.

DOCUMENT Auxiliarele aprobate în sesiunea de evaluare din noiembrie-decembrie 2022 sunt aprobate printr-un ordin din 4 ianuarie 2023 care poate fi consultat mai jos:

Ordinele de ministru privind aprobarea auxiliarelor didactice din învățământul preuniversitar în perioada 2018-2021 pot fi descărcate de aici.

Foto: © Petr Necas | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Uniunea Editorilor din România, protest public față de modul în care se organizează licitaţiile pentru manualele școlare: etapa în care profesorii ar trebui să opteze pentru manuale este programată de zece ani în vacanţa de vară
LISTĂ Manualele școlare pentru clasele I-VIII din care pot alege învățătorii și profesorii pentru noul an școlar, trimisă de CNPEE în teritoriu. Inspectoratele pot comanda cărțile până pe 25 iulie
Retipărirea manualelor școlare, tratată cu „superficialitate” de către Ministerul Educației, acuză Federația Națională a Părinților și Uniunea Editorilor din România: Pentru al doilea an, consecutiv, elevii claselor IX–X nu vor avea manuale
Licitație pentru manualele de clasa I, a II-a și a VI-a, lansată de Ministerul Educației. Instituția vrea să cumpere 7 milioane de manuale cu 10 lei bucata, în medie
(2022) Lista cu manualele școlare de la clasa I până la clasa a XII-a, aprobate de Ministerul Educației pentru a fi folosite la școală în anul 2022-2023, a fost publicată de către Centrul de Politici și Evaluare în Educație

1 comment
  1. Mizerabil! Cum sa se încheie pe 25 septembrie?! Ce au făcut toată vara acești incompetenți?! Rușine sa le fie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like