Noi modificări la Olimpiada Națională de Dezbateri pentru liceu. Faza pe țară a fost amânată cu 2 luni și cea mai mare parte din ea are loc în anul școlar următor

1.091 de vizualizări
Foto: © ​Mooshny | Dreamstime.com
Olimpiada Națională de Dezbateri pentru elevii de liceu este modificată din nou. Etapa națională a acesteia este decalată cu aproape 2 luni, iar din 10 zile cât se ține naționala, 8 zile sunt în perioada anului școlar următor care începe la 1 septembrie. Este o premieră, având în vedere faptul că fazele naționale se țin de regulă în vacanțele din jurul Paștelui sau, în puține cazuri, în lunile mai-iunie cel târziu, conform calendarelor anuale. Secretarul de stat Florian Lixandru din Ministerul Educației (ME) spune că sunt probleme la căminul din Piatra Neamț unde urma ca elevii participanți să fie cazați – detalii, mai jos în articol.

Mai mulți elevi au semnalat Edupedu.ro că nu au primit de la inspectoratele școlare declarațiile care să fie semnate de părinți și alte documente pentru deplasarea la Piatra Neamț în perioada 3-12 iulie, unde ar fi trebuit să se țină etapa națională, adică în patru zile.

„Nu este firesc să se modifice într-un astfel de mod data unei competiții atât de aproape de desfășurare. De asemenea, știm cu toții că vara este o perioadă cu multe evenimente planificate anterior (vacanțe, tabere, școli de vară etc.) atât pentru elevi, cât și pentru profesori, motiv pentru care nu este normal să se modifice datele olimpiadei fără nicio justificare”, spune un elev pentru Edupedu.ro sub protecția anonimatului, despre Olimpiada „Tinerii dezbat”, care a mai fost sub semnul incertitudinii, atunci când a fost vorba de desfășurarea fazelor județene, în zilele de 26 mai – 10 iunie.

Pe 20 iunie, cu aproape două săptămâni înainte de prima zi pentru națională (3 iulie), Ministerul Educației a publicat pe site-ul său o erată prin care Calendarul competițiilor școlare 2022-2023 este modificat.

Etapa națională a acestei competiții „restante” din anul școlar 2022-2023 ar urma să se țină în București, între 30 august și 8 septembrie, adică din 10 zile cât se ține naționala, 8 sunt în anul școlar următor, 2023-2024, care începe (pentru profesori) la 1 septembrie. Cursurile pentru elevi încep la 11 septembrie.

FOTO DOCUMENT Erata ME din 20.06.2023 (sursa):

Secretarul de stat Florian Lixandru din Ministerul Educației, responsabil cu Învățământul preuniversitar și în atribuțiile căruia sunt concursurile și olimpiadele naționale școlare în acest an școlar, a declarat pentru Edupedu.ro că „județul desemnat ca organizator inițial ne-a anunțat că nu mai are posibilitatea de a caza elevii deoarece căminul unde urma să fie asigurată cazarea a fost inundat și nu sunt condiții de igienă corespunzătoare”.

Despre cazarea la București, din 30 august 2023, se va ocupa Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB), „care a fost desemnat organizator”, mai spune Florian Lixandru. Elevilor li se vor transmite informații prin profesorii care îi coordonează.

Amintim că olimpiada Națională de Dezbateri pentru elevii de gimnaziu, competiția „mai mică” de dezbateri din școlile din România, așa cum este cunoscută, nu se mai susține în acest an școlar, a confirmat secretarul de stat din Ministerul Educației Florin Lixandru pentru Edupedu.ro pe 15 mai. Mai mulți profesori semnalaseră redacției că nu au primit până atunci precizări despre desfășurarea acestei competiții programate în luna mai, o noutate pe calendarul de olimpiade, dar care are, însă, șanse să se desfășoare anul școlar viitor. Detalii aici.

Foto: © ​Mooshny | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Faza județeană a olimpiadei de dezbateri pentru liceu, anunțată de Ministerul Educației cu 9 zile înainte de organizare printr-o erată / Competiția pentru elevii gimnaziu nu se susține în acest an
EXCLUSIV Olimpiada Națională de Dezbateri pentru elevii de gimnaziu va fi anulată. Secretarul de stat Florian Lixandru: Este foarte târziu și elevii de clasa a VIII-a intră în examene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Blocaj în discuțiile de fuziune între Universitatea Maritimă și Politehnica București / Presa locală anunță că fuziunea nu va avea loc, rectorul Costoiu spune doar că “a luat act de poziția” celor din Constanța

Universitatea Maritimă Constanța nu s-ar desființa și nu ar urma să fuzioneze cu Universitatea Politehnica din București, este anunțul făcut studenților astăzi, de președintele Senatului UMC Cornel Panait, la finalul…
Vezi articolul

VIDEO “Nu te poți aștepta să învețe cu drag la matematică, dacă tu povestești în prezența lui cât de nenorocit e respectivul profesor”. Zece moduri de a determina copilul să placă școala, chiar dacă e pandemie, recomandate părinților de învățătoarea Camelia Florea

Nu fiți descurajați, pentru că veți transmite asta și copilului vostru, spune în clipul cu cele “zece moduri de a determina copilul să-i placă școala, chiar dacă e pandemie”, învățătoarea…
Vezi articolul

Ludovic Orban, după ce lockdown-ul anunțat de alte state a lăsat școlile neatinse: Nu există un model european. Facem evaluări permanente cu privire la închiderea școlilor când se atinge incidența de 3 la mie

Premierul Ludovic Orban susține că “nu există un model european” de gestionare a școlilor și a educației, în pandemia COVID-19. Întrebat de ce România închide școlile și grădinițele atunci când…
Vezi articolul

Câștigătoarea premiului Nobel pentru literatură 2024, scriitoarea sud-coreeană Han Kang: Sunt atât de surprinsă și de onorată / Ea îndeamnă publicul să-i citească cel mai recent roman – „I Do Not Bid Farewell”

Scriitoarea sud-coreeană Han Kang, recompensată joi cu premiul Nobel pentru literatură pe anul 2024, a declarat că este “surprinsă şi onorată” de câştigarea acestei distincţii şi i-a îndemnat pe cei…
Vezi articolul