Noi date despre Mont Blanc: Vârful atinge 4.805 metri, cu 2 metri mai puțin decât la ultima măsurătoare / Topograf francez: Lăsăm rezultatele să fie interpretate de oamenii de știință

918 vizualizări
Foto: © Thecriss | Dreamstime.com
Mont Blanc, cel mai înalt vârf montan din Europa Occidentală, a fost măsurat în septembrie 2023 şi are înălţimea de 4.805,59 metri, cu 2,22 metri mai puţin decât în urma precedentei măsurători din 2021, au anunţat recent topografii francezi, informează AFP, conform Agerpres.

Această diferenţă poate reflecta variaţiile pluviometrice din timpul verii şi a fost deja remarcată în trecut, a precizat Jean des Garets, topograf din departamentul francez Haute-Savoie, într-o conferinţă de presă organizată în oraşul Chamonix.

Acest vârf muntos, situat la graniţa franco-italiană, între regiunea franceză Haute-Savoie şi regiunea italiană Valle d’Aosta, “ar putea fi mult mai înalt peste doi ani” în timpul următoarei măsurători, a subliniat preşedintele Camerei de topografie din acelaşi departament din Franţa.

“Acumulăm date pentru generaţiile viitoare, nu suntem aici pentru a le interpreta, lăsăm acest lucru în seama oamenilor de ştiinţă”, a adăugat el, îndemnându-i pe jurnalişti “să nu utilizeze rezultatul (măsurătorii – n.red.) pentru a spune tot felul de aiureli”, potrivit sursei citate.

Echipaţi cu instrumente de ultimă generaţie şi, pentru prima dată, cu o dronă, aproximativ 20 de persoane repartizate în opt echipe au escaladat vârful Mont Blanc cu ajutorul unor frânghii, la jumătatea lunii septembrie, pentru a efectua timp de câteva zile mai multe măsurători în diverse puncte ale piscului.

A fost cea de-a 12-a ediţie a acestei operaţiuni, ce vizează în special cartografierea calotei glaciare şi colectarea de date ştiinţifice despre impactul evoluţiilor climatice asupra munţilor alpini, o iniţiativă lansată în 2001.

“După aceste campanii de măsurători, am aflat deja multe lucruri: ştim că vârful Mont Blanc este într-o perpetuă mişcare, atât prin prisma altitudinii, cu variaţii de aproape cinci metri, cât şi a poziţionării”, a subliniat Jean des Garets, notează Agerpres. 

Foto: © Thecriss | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cîțu, despre redeschiderea școlilor: Încurajator este faptul că mulți angajați din învățământ și-au exprimat disponibilitatea pentru vaccinare – 193.573, din care 117.245 sunt programați pentru vaccinare și 27.033 s-au vaccinat deja

Încurajator este faptul că mulți angajați din învățământ și-au exprimat disponibilitatea pentru vaccinare, susține premierul Florin Cîțu într-un mesaj publicat pe Facebook. Șeful Executivului prezintă cea mai recentă statistică potrivit…
Vezi articolul

Angajări de experți la Agenția care acordă acreditările școlilor și grădinițelor. Salarii de bază între 5.100 și 6.500 de lei, plus spor de condiții vătămătoare. Candidații trebuie să știe și Internet Explorer, un program folosit pe doar 0,5% din dispozitivele din România

Agenția de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP) a scos la concurs săptămâna trecută mai multe posturi vacante. Este vorba despre 3 posturi de expert IA în cadrul Departamentului…
Vezi articolul