„Noi nu punem valoare pe învățare. Noi, ca societate, nu valorizăm învățarea și cunoștințele. Dacă ne uităm în jurul nostru, foarte ușor remarcăm acest lucru: de la oamenii pe care îi vedem scoși în față de media, până la clasa politică”, a declarat pentru Edupedu.ro profesorul Cătălin Ciupală. Cătălin Ciupală predă matematica la Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov.
- Primul modul de cursuri pentru elevi se încheie vineri, 27 octombrie, potrivit structurii anului școlar 2023-2024. În perioada 28 octombrie – 5 noiembrie, elevii sunt în vacanță. Al doilea modul de cursuri începe luni, 6 noiembrie, și durează până vineri, 22 decembrie, adică ține 7 săptămâni.
Acesta a mai spus că „o societate care nu valorizează învățarea are și vacanțe multe. Noi valorizăm vacanța, noi valorizăm, de multe ori, lenea.”
Edupedu.ro: Au profesorii trei luni de vacanță?
Cătălin Ciupală: „În principiu, nu sunt trei luni de vacanță. Practic, nu am acele trei luni de vacanță, pentru că eu, personal, învăț și citesc mult pentru școală. Da, sunt lucruri pe care le punem în categoria de autoperfecționare. Ori un profesor, dacă este și își dorește să fie un profesor eficient, atunci chiar trebuie să se autoperfecționeze și să se pună la punct cu toate noutățile care apar. (…)
Un profesor ar trebui să citească foarte mult și să se documenteze. Faptul că noi avem vacanță atât de lungă este un lucru care ne ajută pentru a ne pregăti mental și a ne relaxa pentru anul școlar, pentru că consumul intelectual în timpul școlii este imens. (…). Eu am avut oameni care nu au rezistat. (…)
În timpul unei orei, nu ai timp de pauză. Noi, ca oameni, avem pauzele noastre mici în care ne zboară mintea, dar tu la școală n-ai voie să ai pauze dese, pentru că, dacă ai pauze de tipul acesta, poate fi destul de neplăcut. Pur și simplu spui prostii. Dacă ești un om care lucrează la birou, poți să ai o pauză de gândire de 30 de secunde, fără să fii atent. Aici nu ai cum. Și consumul e foarte mare.”
Edupedu.ro: De ce credeți că s-a perpetuat această idee în legătură cu vacanțele dese ale profesorilor?
Cătălin Ciupală: „Noi nu punem valoare pe învățare. Noi, ca societate, nu valorizăm învățarea și cunoștințele. Dacă ne uităm în jurul nostru, foarte ușor remarcăm acest lucru: de la oamenii pe care îi vedem scoși în față de media, până la clasa politică, vedem clar că nu se pune accentul pe învățare. O societate care nu valorizează învățarea are și vacanțe multe. Noi valorizăm vacanța, noi valorizăm, de multe ori, lenea. Ne gândim că, știți cum se și zice, lunea nici iarba nu crește, deci ideea asta de pauză permanentă o avem oarecum în ADN-ul nostru, ceea ce nu e în regulă. Se vede clar că noi nu valorizăm învățarea și, ca societate, ne degradăm. (…)
Mă uitam la anul școlar în Anglia, el începe pe 1 septembrie, au vacanțe cam câte avem și noi, numai că se termină pe la mijlocul lui iulie, deci ei au mai multe zile de învățare. Dacă au mai multe zile de învățare, cam aproape cu 10-15% în plus, în 10 ani de zile, practic, un elev din Germania sau Anglia învață cu cel puțin 1 an în plus față de un elev de-al nostru. Deci cu asta am spus tot. (…)”
Informații de context
Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 prevede că profesorii au 62 de zile de concediu:
Articolul 220 – (1) Cadrele didactice din unitățile de învățământ de stat beneficiază de concediu de odihnă, anual, cu plată, în perioada vacanțelor școlare, cu o durată de 62 de zile lucrătoare. În cazuri bine justificate, conducerea unității de învățământ poate întrerupe concediul legal, persoanele în cauză urmând a fi remunerate pentru munca depusă.
(2) Perioadele de efectuare a concediului de odihnă pentru fiecare cadru didactic se stabilesc de consiliul de administrație, prin raportare la interesul superior al beneficiarului primar, cu asigurarea personalului didactic necesar pentru desfășurarea examenelor naționale și a concursurilor finanțate de Ministerul Educației.
(3) În cazul în care, din motive justificate, concediul de odihnă anual nu este efectuat, integral sau parțial, în anul calendaristic respectiv, cu acordul cadrului didactic îndreptățit, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat în vacanțele anului școlar următor.
(4) Personalul de conducere, de îndrumare și control din învățământul preuniversitar beneficiază de concediu de odihnă conform Legii nr. 53/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și contractului colectiv de muncă unic la nivel de sector de negociere colectivă învățământ preuniversitar.”
Pentru anul școlar 2023-2024, profesorii au avea câteva zile libere care pică în timpul săptămânii, zile care sunt fie sărbători legale și sunt aceleași ca pentru toți angajații, conform Codului Muncii, fie zile prevăzute în contractul colectiv de muncă la nivelul învățământului.
Anul școlar 2023—2024 este structurat astfel:
Modulul 1 – de luni, 11 septembrie 2023, până vineri, 27 octombrie 2023;
- Vacanță de toamnă: 28 octombrie 2023 – 5 noiembrie 2023
Modulul 2 – de luni, 6 noiembrie 2023, până vineri, 22 decembrie 2023;
- Vacanță de iarnă: 23 decembrie 2023 – 7 ianuarie 2024
Modulul 3 – de luni, 8 ianuarie 2024, până vineri, 9 februarie 2024, respectiv vineri, 16 februarie 2024, sau vineri, 23 februarie 2024, după caz, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în urma consultărilor cu beneficiarii primari ai educației, cu părinții/reprezentanții legali ai acestora și cu cadrele didactice, realizate la nivelul unităților de învățământ;
- Vacanță de schi: o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 12 februarie – 3 martie 2024
Modulul 4 – de luni, 19 februarie 2024, respectiv luni, 26 februarie 2024, sau luni, 4 martie 2024, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz, până vineri, 26 aprilie 2024;
- Vacanță de primăvară: 27 aprilie 2024 – 7 mai 2024
Modulul 5 – de miercuri, 8 mai 2024, până vineri, 21 iunie 2024;
- Vacanța de vară: 22 iunie 2024 – 8 septembrie 2024.
Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 7 iunie 2024;
Pentru clasa a VIII-a, anul școlar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 14 iunie 2024;
Pentru clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică, cu excepția claselor terminale, și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 28 iunie 2024;
Pentru clasele din învățământul postliceal, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învățământ în vigoare.
Foto: © Media Whalestock | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.