VIDEO Nobelul pentru Chimie 2018, explicat la masa de experimente: cum au manipulat cercetătorii ADN-ul virusurilor pentru a produce proteine modificate

1.282 de vizualizări
Premiul Nobel pentru Chimie 2018 a fost acordat pentru crearea unei noi familii de proteine, care pot fi utile în orice domeniu. Ce înseamnă asta și cum au reușit? Chimist cu doctoratul obținut sub îndrumarea unui nobelist și fost cercetător în Japonia și SUA, Daniel Funeriu explică pe înțelesul tuturor, la masa de experimente, cum au reușit cei trei laureați să producă în laborator “ceea ce natura a reușit în 4 miliarde de ani de evoluție a speciilor de plante și de animale”.

Vom vedea la masa de experimente cum cercetătorii Frances Arnold, George Smith şi Gregory Winter – nobeliștii din acest an – au folosit proprietatea ADN-ului de a coda proteine, cum au manipulat ADN-ul virusurilor, cum au folosit înmulțirea rapidă a virusurilor pentru a produce colecția de zeci de milioane de proteine modificate și cum au reușit să o selecteze pe cea mai bună pentru a produce enzime și proteine utile nouă, explică fostul ministru al Educației, într-o nouă înregistrare numită “Minutul de inteligență”.

Explicația la masa de experimente, de la minutul 6:00 al înregistrării de mai jos:

Într-o înregistrare anterioară, Daniel Funeriu a explicat că cercetătorii Frances Arnold, George Smith şi Gregory Winter, nobeliștii din acest an, “au luat proteine și enzime naturale, dar perfect inutile omului, și prin evoluția moleculară dirijată le-au dat proprietăți noi, cu uriașe aplicații practice”.

Citește și:

 


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Grupul de Comunicare Strategică “explică” modul de calcul al ratei de infectare la 14 zile și de ce nu coincid cifrele anunțate zilnic cu cele folosite pentru stabilirea scenariului / Instituțiile specializate nu mai comunică nicio cifră fără girul GCS

Printr-o precizare de presă emisă de Grupul de Comunicare Strategică, autoritățile explică diferențele sesizate de Edupedu.ro în calculul ratei de infectare la 14 zile. Astfel, instituția care a scris această…
Vezi articolul

România raportează o rată de 5 ori mai mare decât cea înregistrată până acum în privința participării adulților la educație și formare, țintă-cheie pentru educație la nivel UE / A crescut perioada pentru raportarea studiilor recente, iar la nivel local e folosită altă referință pentru vârsta populației adulte

Peste un sfert dintre adulții din România (27,7%) au participat, în 2022, la programe de educație formală sau non-formală, potrivit datelor raportate vineri de Institutul Național de Statistică. Procentul este…
Vezi articolul

Înscrierea în clasa pregătitoare 2020: Unde se fac programările pentru evaluarea psihosomatică a copiilor. Jumătate dintre Centrele județene nu au publicat datele necesare părinților

Prima fază a înscrierilor la clasa pregătitoare a intrat, teoretic, în linie dreaptă chiar de luni, prin publicarea informațiilor necesare pentru programarea evaluărilor psihosomatice a copiilor născuți după 1 septembrie…
Vezi articolul