VIDEO Nobelul pentru Chimie 2018, explicat la masa de experimente: cum au manipulat cercetătorii ADN-ul virusurilor pentru a produce proteine modificate

1.282 de vizualizări
Premiul Nobel pentru Chimie 2018 a fost acordat pentru crearea unei noi familii de proteine, care pot fi utile în orice domeniu. Ce înseamnă asta și cum au reușit? Chimist cu doctoratul obținut sub îndrumarea unui nobelist și fost cercetător în Japonia și SUA, Daniel Funeriu explică pe înțelesul tuturor, la masa de experimente, cum au reușit cei trei laureați să producă în laborator “ceea ce natura a reușit în 4 miliarde de ani de evoluție a speciilor de plante și de animale”.

Vom vedea la masa de experimente cum cercetătorii Frances Arnold, George Smith şi Gregory Winter – nobeliștii din acest an – au folosit proprietatea ADN-ului de a coda proteine, cum au manipulat ADN-ul virusurilor, cum au folosit înmulțirea rapidă a virusurilor pentru a produce colecția de zeci de milioane de proteine modificate și cum au reușit să o selecteze pe cea mai bună pentru a produce enzime și proteine utile nouă, explică fostul ministru al Educației, într-o nouă înregistrare numită “Minutul de inteligență”.

Explicația la masa de experimente, de la minutul 6:00 al înregistrării de mai jos:

Într-o înregistrare anterioară, Daniel Funeriu a explicat că cercetătorii Frances Arnold, George Smith şi Gregory Winter, nobeliștii din acest an, “au luat proteine și enzime naturale, dar perfect inutile omului, și prin evoluția moleculară dirijată le-au dat proprietăți noi, cu uriașe aplicații practice”.

Citește și:

 


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Monica Anisie: After school-urile nu sunt în subordinea Ministerului Educației, nu putem să le suspendăm activitatea. Profesorii vor fi solicitați de Minister, dacă luăm măsura realizării de cursuri online / Analizăm amânarea simulărilor de Evaluare Națională și Bacalaureat

After school-urile nu sunt în subordinea Ministerului Educației, “nu putem noi să luăm măsura de a suspenda și activitatea din cadrul after school-urilor”, a declarat ministrul Educației, Monica Anisie, la…
Vezi articolul

Răzvan Cherecheș, profesor în sănătate publică: Școlile trebuie să poată funcționa on-site cât mai mult. Ministerul Educației să reducă la 15 numărul de elevi din clasă și să introducă sisteme de ventilație cu schimb mare de aer

Școlile vor funcționa tot anul viitor intermitent când în sistem hibrid, când complet online, pentru că și dacă vaccinul va fi disponibil în primăvară, el va fi distribuit și administrat…
Vezi articolul