Pandemia mută Noaptea Cercetătorilor Europeni în online, iar cele mai strălucite idei ale cercetătorilor români, cele mai atractive experimente și cele mai interesante institute științifice din țară vor fi accesibile publicului în mediul virtual, vineri, 27 noiembrie 2020 (între orele 09:00 și 23:00), anunță Universitatea din București într-un comunicat de presă.
Evenimentul va include webinarii pentru școlile de gimnaziu și liceu, tururi virtuale ale institutelor științifice partenere, emisiuni live cu invitați în studio care vor aborda cele mai noi dezvoltări tehnologice și misterele științei moderne, concursuri, videoclipuri de tip portret care vor dezvălui oamenii din spatele instrumentelor științifice, precum și multe alte surprize.
Pe parcursul celor aproape 16 ore de transmisiune, participanții se vor putea conecta la experimente interactive și demonstrații oferite de institutele de cercetare și de către invitați, vor afla lucruri inedite despre misterele naturii și vor înțelege mai multe despre modul de funcționare a lucrurilor ce ne înconjoară, fie ele din domeniul tehnologiei sau nu.
Experiența este dedicată atât elevilor, cât și profesorilor, care au nevoie să aducă puțină bucurie școlii online în această perioadă dificilă, dar vizează și publicul larg care dorește să afle mai multe despre secretele științei.
Cercetătorii își vor pune creativitatea la bătaie și vor demonstra că știința este accesibilă oricui, prin experimente amuzante și inedite ce vor aduce mai aproape de inimile vizitatorilor științe complexe precum chimia, fizica, matematica, astronomia și nu numai. Un accent important este pus anul acesta și pe IT&C, cu aplicații dedicate programării pentru copii, dar și pe atât de importantul domeniu al ecologiei, prin concursuri și discuții dedicate protecției mediului și încercării de a restabili echilibrul om-natură din ecosistemul urban, într- o perioadă în care tehnologia pare să ne acapareze viețile și să ne îndepărteze de natură tot mai mult.
Mai multe informații despre program și modalitățile de înscriere găsiți aici, iar dacă vreți să participați la anumite acțiuni sau momente ale zilei, vă rugăm să urmăriți pagina de FB a evenimentului pentru toate informațiile despre desfășurarea sa. Despre eveniment Noaptea Cercetătorilor Europeni se înscrie în seria acțiunilor Marie Skłodowska-Curie și este un eveniment organizat în fiecare an începând din 2005 ce a atras până acum peste 1.5 milioane de vizitatori.
Noaptea cercetătorilor la Iași
Evenimentul Noaptea cercetătorilor de la Iași este organizat de Facultatea de Fizică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și se va desfășura online pe www.noapteacercetatorilor.ro, contul de Facebook și cel de YouTube.
Tot sub umbrela evenimentului Noaptea cercetătorilor, dar pe data de 2 decembrie, va avea loc un panel online pe tema „Cum și de ce promovăm cercetarea”, avându-i ca invitați pe Tudor Oprea, cercetător la Universitatea New Mexico (SUA) și Andrada Fiscutean, jurnalist freelance care colaborează cu publicații precum Nature, Wired, Ars Technica și Motherboard.
Intitulat sugestiv DOREMI-RO, evenimentul face parte din seria de activități dedicate Anului Internațional al Sunetului, o inițiativă globală gândită în scopul stimulării înțelegerii rolului important pe care îl joacă sunetul în toate aspectele societății, de la știința sunetului și tehnologiile conexe, până la vorbire, muzică și sunete creative.
Noaptea Cercetătorilor la Cluj
Evenimentul Noaptea cercetătorilor la Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, este organizat de Facultatea de Știința și Imgineria Mediului, în colaborare cu partenerii locali/regionali, Institutul pentru Cercetări în Economie Circulară și Mediu ”Ernest Lupan” Cluj-Napoca, respectiv Muzeul Județean de Mineralogie ”Victor Gorduza” Baia Mare, cu sprijinul Decathlon România.
Activitățile pregătite de cercetători și cadre didactice ale UBB-FȘIM sunt diverse și vor fi derulate online în ziua de 27 noiembrie 2020, interval orar 9.00 – 22.00 pe platforma ZOOM, după un program care va fi publicat pe: https://enviro.ubbcluj.ro/noaptea-cercetatorilor/ și https://www.facebook.com/events/1518093511707171/?active_tab=discussion.
În România, Noaptea Cercetătorilor se desfășoară simultan în peste 30 de orașe, dintre care amintim orașele partenere: Baia Mare, Brașov, București, Călărași, Cluj, Constanța, Craiova, Eforie Sud, Miercurea Ciuc, Iași, Oradea, Pitești, Piatra Neamț, Ploiești, Roșiorii de Vede, Timișoara, Sibiu și Suceava.
Sursă foto: Pexels.com