Noaptea cercetătorilor europeni. Campusuri universitare deschise, experimente și întâlniri cu oameni de știință în peste 25 de orașe din țară, vineri, 29 septembrie

360 de vizualizări
Foto: © Piyapong Thongcharoen | Dreamstime.com
Noaptea cercetărilor europeni 2023 se desfășoară vineri, 29 septembrie, în peste 25 de orașe din țară, după cum se arată pe harta site-ului oficial al evenimentului. Evenimentul cuprinde de la experimente la întâlniri și discuții cu cercetători, potrivit mai multor comunicate de presă de la instituțiile care participă la organizare.

„Anual, în ultima zi de vineri a lunii Septembrie, Noaptea Cercetătorilor Europeni (eveniment organizat în majoritatea statelor Uniunii Europene) face știința accesibilă tuturor, prin activități științifice ce combină educația cu divertismentul, organizându-se expoziții, experimente în care publicul este implicat activ, conferințe, jocuri, concursuri și multe altele.

De la prima ediție a Nopții Cercetătorilor Europeni în 2005 și până acum, milioane de vizitatori au intrat în legătură cu oameni de știință de pe întreg continentul și nu numai. Evenimentul atrage anual peste 1.5 milioane vizitatori din Europa și nu numai”, scrie pe noapteacercetatorilor.eu.

Anul acesta, evenimentul Noaptea Cercetătorilor Europeni va fi organizat în 26 țări, pe 29 septembrie 2023, potrivit sursei citate. Peste 400 orașe europene și nu numai vor găzdui întâlniri cu cercetători și oameni de știință, iar publicul va avea ocazia să-i cunoască și să înțeleagă mai bine impactul pe care munca lor îl are asupra vieții cotidiene, transmit organizatorii.

Iată harta orașelor unde vor fi activități vineri, 29 septembrie (sursa):

Foto: noapteacercetatorilor.eu/orase
La Universitatea de Vest (UVT)

„Pe lângă experimentele adresate tuturor vârstelor, organizatorii evenimentului au pregătit și un program ce include activități precum:

  • dezbateri ale cercetătorilor pe teme de importanță majoră privind economia circulară, schimbările climatice, orașe inteligente, cancer, energiile regenerabile, patrimoniul cultural;
  • acordarea premiilor câștigătorilor concursurilor de grafică și desen cu tematica “Energii regenerabile” și a concursului cu titlul „Laboratorul interactiv de creștere a cristalelor”
  • science-cafe în Grădina Urbană a Universității de Vest din Timișoara pe tematica „Economie circulară”,
  • experimente interactive, realizate la ExperimentariumTM și în holul mare al UVT”, potrivit comunicatului.

Programul activităților din București și din alte orașe poate fi consultat pe această pagină.

La Universitatea Transilvania din Brașov (UniTBv)

„La fel ca în fiecare an, şi de această dată Evenimentul Noaptea Cercetătorilor va avea loc la Institutul de Cercetare-Dezvoltare al Universităţii Transilvania din Braşov, în ultima vineri din luna septembrie, mai exact, în 29 septembrie, între orele 17-21. Evenimentul îşi propune să aducă ştiinţa şi tehnologia mai aproape de elevi şi să explice pe înţelesul tuturor rezultatele cercetărilor ştiinţifice şi necesitatea acestora în viaţa de zi cu zi.

Zeci de standuri atât ale Institutului de cercetare cât şi ale partenerilor vor fi pregătite cu numeroase experimente, demonstraţii şi jocuri interactive. În cadrul evenimentului vor fi abordate subiecte din domenii precum: informatică, robotică, electronică, chimie, neuromarketing, biologie, matematică, arte, psihologie ori comunicare”, potrivit unui comunicat transmis Agerpres.

„Vizitatorii de toate vârstele vor putea face cunoştinţă cu roboţi antrenaţi, şi vor putea experimenta echipamente şi tehnologii din medicină, mecanică sau ştiinţa materialelor. De asemenea vor putea participa la demonstraţii de printări 3D, la ateliere de Arduino sau de inteligenţă artificială, ori vor putea învăţa cum să identifice mijloacele de manipulare mediatică. Nu în ultimul rând, în curtea institutului, vizitatorii pot asista la demonstraţii cu maşinile de curse realizate de studenţii UNITBV. Anul acesta am dedicat o zonă specială celor cinci licee participante la eveniment: Colegiul Naţional ‘Dr. Ioan Meşotă’, Colegiul Naţional ‘Andrei Şaguna’, Colegiul Naţional de Informatică ‘Grigore Moisil’, Colegiul Tehnic ‘Mircea Cristea’ şi Liceul ‘Andrei Mureşanu’”, conform sursei citate.

(UPDATE) La Universitatea Lucian Blaga din Sibiu (ULBS)

„Pe 29 septembrie, Sibiul se alătură pentru al zecelea an consecutiv celor peste 300 de orașe europene care au ales să dedice o zi conectării publicului cu activitatea științifică, într-o manieră cât mai atractivă. Este acel moment din an când sibienii au ocazia să intre în laboratoarele și sălile de cercetare ale Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, pentru a lua parte la workshop-uri, demonstrații cu roboți, ateliere de creație, prezentări de oferte educaționale, experimente sau expoziții, pe teme dintre cele mai diverse.

De la o incursiune în istoria pedepselor corporale la Facultatea de Drept, informații despre rolul unui tracker solar în optimizarea orietării panourilor fotovoltaice, la Facultatea de Inginerie, ateliere de scriere creativă și comunicare la Facultatea de Litere și Arte, folosirea inteligenței artificiale la Facultatea de Științe, arta de a face ciocolată la Facultatea de ȘAIAPM, concursuri despre prețul corect la Facultatea de Științe Economice, o discuție despre ecumenism la Facultatea de Științe Socio-Umane și până la o dezbatere despre sensul cuvântului „împreună” la Facultatea de Teologie, sau activități de educație stomatologică, la Facultatea de Medicină, iată doar câteva exemple din programul propus de facultăți”, se arată într-un comunicat primit la redacție. Programul evenimentului este disponibil aici.

Foto: © Piyapong Thongcharoen | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Alexandru Rafila, despre redeschiderea școlilor: Am propus să înceapă întâi cu studenții și elevii de liceu / E bine să nu depășim grupuri de 15 elevi într-o clasă, să fie decalate pauzele

Şeful Societăţii Române de Microbiologie, medicul Alexandru Rafila, spune că reluarea cursurilor în unităţile de învăţământ ar putea fi făcută “gradual”, potrivit G4Media.ro. Acesta a declarat că a propus, împreună…
Vezi articolul