Nimeni n-o să-și piardă catedra după noile planuri-cadru, spune secretarul de stat din Educație Florian Lixandru, care susține că va fi generată „o serie întreagă de temeri” din partea profesorilor: „Urmează o perioadă interesantă”

2.765 de vizualizări
Florian Lixandru / Foto: Facebook.com/ ISMB
Nimeni nu va avea de pierdut, chiar dacă planurile-cadru vor fi cumva regândite și vor apărea schimbări structurale, spune secretarul de stat din Ministerul Educației Florian Lixandru. Oficialul a vorbit despre faptul că vor fi puse în dezbatere publică în curând noile planuri-cadru, documente ce vor genera temeri din partea profesorilor, a spus el.

Avem nevoie de resursă umană, nimeni n-o să rămână pe dinafară, nimeni n-o să-și piardă catedra, nimeni nu va fi dislocat dintr-o unitate de învățământ în alta”, a spus Florian Lixandru, secretar de stat pentru învățământul preuniversitar, la DCNews.

Precizările lui vin după ce Edupedu.ro a scris că planurile-cadru sunt în analize de impact, după cum a declarat în prima zi de cursuri ministra Ligia Deca, ceea ce înseamnă că Ministerul Educației măsoară câte ore și posturi dispar sau sunt adăugate pe noile organizări ale disciplinelor în școală. 

  • Procesul de analiză este „foarte amplu” pentru că „ții legătura cu experții din domeniu, profesori, vorbești și cu ONG-urile, cu universitarul”, a spus marți, 10 septembrie, secretarul de stat Bogdan Cristescu, întrebat de reporterii Edupedu.ro la o conferință OCDE ce înseamnă analiza de impact la planurile-cadru.

Partea de salarizare este una destul de motivantă pentru cariera didactică. În ceea ce privește condițiile de lucru, ne dorim cu toții ca atât profesorii, cât și elevii să se bucure de o stare de bine în untățile de învățământ. Și această stare de bine poate fi asigurată, pe de o parte, printr-o infrastructură școlară corespunzătoare și acest lucru se întâmplă, cum vă spuneam mai devreme.

Planul național de redresare și reziliență (PNRR) este o mare oportunitate pentru sistemul de învățământ, dar și resursele alocate de către autoritățile publice locale unt sunt considerabile, dar pe de altă parte este nevoie și de o stare de bine asigurată printr-un climat de normalitate în activitatea pe care o desfășoară și cred eu că venim în sprijinul colegilor noștri și răspundem tuturor solicitărilor ori de câte ori suntem solicitați.

Urmează o perioadă foarte interesantă, pentru că va trebui să ieșim în dezbatere publică cu noile planuri-cadru pentru liceu, document care va genera o serie întreagă de temeri zic eu din partea colegilor noștri profesori, dar vă asigur că nimeni nu va avea de pierdut, chiar dacă planurile-cadru vor fi cumva regândite și vor apărea schimbări structurale. Avem nevoie de resursă umană, nimeni n-o să rămână pe dinafară, nimeni n-o să-și piardă catedra, nimeni nu va fi dislocat dintr-o unitate de învățământ în alta”, a spus Lixandru la DCNews.

Lixandru a mai precizat în aceeași emisiune și că noile planuri-cadru vor conține elemente de educație juridică, de mediu, pentru sănătate, financiară:

În gimnaziu avem în cadrul educației sociale educația economică financiară. La clasa a VIII-a se studiază cu o programă specială. Însă noua lege a învățământului preuniversitar, legea 198/2023, prevede faptul că planurile-cadru și programele pentru liceu care urmează a fi definitivate și prezentate public în cel mai scurt timp, să includă elemente care tind atât de educație financiară, educație juridică, educație pentru sănătate, educație pentru mediu. Deci toate aceste aspecte vor fi luate în considerare în noile planuri-cadru și noile programe școlare care vor fi elaborate pe baza acestor noi planuri-cadru pentru liceu”.

  • Context. Numărul de ore și posturi de profesori care vor fi tăiate sau adăugate în școli pe noile planuri-cadru sunt în analiza ministerului Educației, spune ministra Ligia Deca. Oficialul anunță că noile scheme care prevăd numărul de ore pe săptămână la fiecare disciplină, în special cele în pregătire pentru clasa a IX-a din septembrie 2025, sunt în ultima etapă de lucru.
  • Ministra Ligia Deca, care a amânat în iulie pentru luna septembrie publicarea în dezbatere a planurilor-cadru, cele actuale de liceu fiind nereformate din anii 2000, și care recent a ezitat să dea un termen pentru acestea, spune acum că până la finalul anului calendaristic „trebuie să avem planurile-cadru”. Declarațiile au fost făcute luni seară, în prima zi de cursuri din acest an școlar, la Digi24.
  • „Acolo este o datorie istorică, dacă vreți”, a spus Deca despre reforma curriculară la liceu, întrebată de Cosmin Prelipceanu când vor apărea modificări la programele școlare. Ministra a continuat: „Adică acest ciclu nu a avut planuri-cadru noi. Suntem într-o fază finală cu acestea, lucrăm la niște analize de impact, să vedem pe filozofia pe care o avem, de exemplu – trebuie să avem același trunchi comun, indiferent de filieră, ca să putem garanta accesul la învățământ superior”. Mai multe detalii, aici.
Citește și:
Ar fi trebuit întâi să începem cu planurile-cadru până să mutăm examenele de final, spune directorul Lucian Popa, despre suprapunerea cursurilor și Bacalaureatului în 2025: Este foarte ușor să spunem că facem Săptămâna Altfel sau Verde. Va fi buluceală
Noile-planuri cadru sunt în analiză și procesul este „foarte amplu” pentru că „ții legătura cu experții din domeniu, profesori, vorbești și cu ONG-urile, cu universitarul” – secretarul de stat din Ministerul Educației Bogdan Cristescu
Câte ore și posturi vor fi tăiate sau adăugate în școli pe noile planuri-cadru / Ligia Deca: Lucrăm la niște analize de impact. Până la finalul anului calendaristic trebuie să avem planurile-cadru
Ligia Deca: Noile planuri-cadru de liceu „o să le vedem în dezbatere publică în curând”
„Reducerea orelor de Limbă și literatură română” ar fi în discuții la nivelul Ministerului Educației, susține președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop / El califică educația antreprenorială drept „năzbâtie” și pledează pentru studiul Limbii latine
SURSE Sorin Cîmpeanu, demisionat de la Educație în plin scandal de plagiat, deschide lista PNL București la Senat. Este urmat de ministra Ligia Deca, candidată pentru fotoliul de senator. Monica Anisie, pe listele liberalilor la Camera Deputaților – Variante de lucru la organizația PNL București
BREAKING Planurile-cadru pentru liceu vor fi puse în dezbatere publică abia în septembrie, peste două luni, estimează ministra Ligia Deca. Este a treia amânare în acest an electoral / Data alegerilor parlamentare, discutată pentru septembrie de politicieni
Elevii care încep clasa a VIII-a pe 9 septembrie ar urma să învețe la liceu după programe școlare noi și să dea un Bacalaureat cu cel puțin 5 examene scrise și 4 de competențe, potrivit Legii Deca-Iohannis / Ministerul nu a pus în dezbatere până acum nicio propunere de programă școlară liceală

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Predarea matematicii în învățământul primar. 71% dintre profesori spun că e o provocare să facă față elevilor cu niveluri diferite de abilități la matematică și își doresc cursuri de formare pe acest subiect – Studiu

O mare majoritate a profesorilor (71%) consideră că a face față diferitelor niveluri de abilități ale elevilor reprezintă o provocare și își doresc cursuri de formare privind modul de abordare…
Vezi articolul

Profesori folosiți în campania electorală. Surse: PNL a chemat prin inspectori școlari peste 2.000 de profesori la un eveniment de campanie organizat de Monica Anisie, la care cadrelor didactice le-a vorbit candidatul la prezidențiale Nicolae Ciucă / Monica Anisie: Invitația a fost publică

PNL a folosit autoritatea mai multor inspectori școlari de la București pentru a chema la un eveniment de campanie electorală profesori din Capitală, au declarat pentru G4Media.ro și Edupedu.ro surse…
Vezi articolul

Conferințele „Școala de Bani începe școala” sunt susținute de BCR

VIDEO Ionuț Stanimir, BCR: Vedem pentru prima dată, în cercetările de mentalitate pe care le facem, tineri care spun „prioritatea mea nu este să plec. Părinții mei, așa cum au fost, au dat totul pentru mine. Profesorii mei sunt oameni pe care îi admir foarte tare“

După 30 de ani are loc, vizibil, o schimbare de mentalitate a tinerilor, spune Ionuț Stanimir, de formație sociolog, director de comunicare al Băncii Comerciale Române. La conferința „Școala de…
Vezi articolul

Salarizarea concurențială a profesorilor, “pe bază de reușite, astfel încât să existe o competiție permanentă”, susținută de Natalia Intotero (PSD), președinta Comisiei de învățământ din Camera Deputaților

Salarizarea concurențială a profesorilor, pe bază de „reușite”, este susținută de Natalia Intotero, președinta Comisiei de învățământ din Camera Deputaților: „Trebuie să avem o salarizare corespunzătoare, motivată, dar, în egală…
Vezi articolul

DOCUMENT Ghid Practic pentru Profesori – Combaterea Discriminării în Clasă, lansat de CNCD / Cum descoperim cazurile de bullying? Exemple de traume care trebuie să atragă atenția cadrelor didactice și sfaturi pentru implicarea părinților

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și Institutul pentru Politici Publice au publicat un ghid practic pentru profesorii din școlile primare și gimnaziale și directorii școlilor, util în identificarea situațiilor de…
Vezi articolul