Nicolae Ciucă, la deschiderea conferinței cercetătorilor Smart Diaspora 2023: Guvernul României a decis să deschidă linii de finanțare specifice pentru colaborarea cu Moldova, ca pas importat pentru integrarea europeană a Moldovei

74 de vizualizări
Foto: gov.ro
Premierul Ciucă a vorbit în discursul susținut în fața cercetătorilor români din străinătate, reveniți în luni seară la deschiderea conferinței cercetătorilor „Smart Diaspora 2023”, la Timișoara despre importanța deschiderii unor linii de finanțare ale Guvernul României specifice pentru colaborarea cu Moldova. “Reprezintă un pas importat pentru integrarea europeană a Moldovei”, a spus Ciucă. Conferința este organizată de Alianța Timișoara Universitară (ATU) și UEFISCDI, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și egida Guvernului României, Ministerului Educației și Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării și se desfășoară în perioada 10-13 aprilie.
  • La deschiderea evenimentului au fost prezenți și ministra Educației, Ligia Deca, ministrul Cercetării și Inovării, Sebastian Burduja, ministrul Educației din Republica Moldova, Anatolie Topală, fostul ministrul Sorin Cîmpeanu, Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara.

Premierul Nicolae Ciucă a subliniat că “deschiderea unor linii de finanțare ale Guvernul României specifice pentru colaborarea cu Moldova reprezintă un pas importat pentru integrarea europeană a Moldovei”, în contextul în care la eveniment au fost prezenți și cercetători din Republica Moldova.

„Aș vrea să le spun bun-venit și cercetătorilor de peste Prut, să îl salut pe domnul ministru al educației și cercetării din Moldova, domnul Anatolie Topală. Domnule ministru, bine ați venit, sunt bucuros că Guvernul României a decis să deschidă linii de finanțare specifice pentru colaborarea cu Moldova, ca pas importat pentru integrarea europeană a Moldovei”, a declarat Nicolae Ciucă.

„Aș vrea să clarific ce înseamnă acest «acasă». Pentru mulți dintre dumneavoastră, casa fizică nu mai este România. Chem întreaga clasă politică să facă astfel încât România să fie, de azi, casa dumneavoastră intelectuală. Sper că va fi un prim pas astfel încât în viitor România să fie și casa dumneavoastră fizică, împreună cu familiile dumneavoastră. În curând se vor afișa rezultatele și se vor contracta 30 granturi de peste un milion de euro destinate cercetătorilor din diaspora. Împreună cu cei din România, din ce în ce mai mulți și mai buni, vreau să vă rog să creați o masă critică a excelenței, care să ne ducă acolo unde merităm”, a continuat premierul.

Nicolae Ciucă i-a cerut public lui Sebastian Burduja, ministrul cercetării, inovării și digitalizării, ca în 3 luni să debirocratizeze modul de gestionare al granturilor pentru cercetare și să propună cinci domenii prioritare în științe, „domenii pe care să le
aprobăm în guvern și să le finanțăm prioritar”.

„Ca premier am datoria să fac, nu doar să vorbesc. De aceea vreau să fac două anunțuri. Primul: domnule ministru Burduja, vă rog să constituiți un grup de lucru interministerial astfel ca în cel mai scurt timp să debirocratizăm modul de gestionare al granturilor pentru cercetare. Nu este acceptabil ca un cercetător german să poată achiziționa un reactiv în 5 ore, iar un cercetător român în 5 luni. Până la semnarea granturilor de reintegrare, estimată în august-septembrie, vă solicit să avem legislația debirocratizării adoptată și operațională. Cercetătorii trebuie să stea în laboratoare, nu cu nasul în hârtii. Al doilea anunț: vă rog ca în urma acestei conferințe, ascultându-i pe cercetătorii de elită ai României, să propuneți cinci domenii prioritare în științe, domenii pe care să le aprobăm în guvern și să le finanțăm prioritar. De ce vreau acest lucru? Gândiți-vă unde am fi fost azi dacă acum 10-15 ani am fi finanțat, așa cum se discuta atunci, inteligența artificială și vehiculele electrice. Să nu mai ratăm nicio oportunitate în cercetare și inovare”, a declarat Ciucă.

La evenimentul care se desfășoară la Timișoara în perioada 10-13 aprilie, sunt așteptați aproximativ 400 participanți din diaspora, 550 din țară și 300 din cadrul universităților membre ale Alianței Timișoara Universitară. Invitații din diaspora provin din peste 30 de țări, majoritatea din Uniunea Europeană, dar cuprind și cercetători și profesori din SUA, Marea Britanie și Republica Moldova.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Patriarhul Daniel – binecuvântare pentru noul an universitar. În pandemie și în fața”riscurilor” tehnologiei, el notează: Hristos a promis că “oricine crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi”

Patriarhul Daniel a transmis joi, printr-un comunicat de presă, o “binecuvântare pentru noul an universitar”, adresată atât studenților, cât și profesorilor. În textul binecuvântării, conducătorul Bisericii Ortodoxe Române vorbește despre…
Vezi articolul

Universitatea din București: Cazul lectorului Aurel Jean Andrei, condamnat cu suspendare în dosarul retrocedărilor fictive, va fi luat în discuție de Senatul Universității

Senatul Universității din București va lua în discuție cazul lectorului Aurel-Jean Andrei, care a fost condamnat la 2 ani cu suspendare în dosarul retrocedărilor fictive din Constanța, a anunțat Universitatea din București, într-un…
Vezi articolul

Studenții de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu susțin că membrii comisiei disciplinare care se ocupă de cazul profesorului Eugen Iordănescu sunt colegi de facultate ai acestuia

Studenții de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS) sunt nemulțumiți de componența comisiei disciplinare formate în cazul profesorului Eugen Iordănescu, acuzat că i-ar fi hărțuit și umilit pe tinerii…
Vezi articolul

Cazul acuzațiilor de plagiat aduse directorului SIE, Gabriel Vlase, în 2018, reluat de Pressone după șase ani / „Cel puțin 66 de pagini de conținut plagiat” în teza de doctorat, Vlase nu neagă „nici măcar o singură dată”

Acuzațiile de plagiat aduse directorului SIE, Gabriel Vlase, într-un articol semnat de jurnalistul Sorin Semeniuc în Newsweek, în 2018, sunt reluate acum într-o investigație publicată de jurnalista Emilia Șercan pentru…
Vezi articolul