Premierul Nicolae Ciucă a precizat, înaintea primei ședințe de Guvern din 2023, că “am discutat să finalizam și să agreăm în continuare pachetul de legi ale Educației, urmând ca odată ce va începe noua sesiune parlamentară să avem asigurat pachetul de legi care va intra în dezbatere în Parlament”. Amintim că și ministrul Educației Ligia Deca a spus, pe 28 decembrie 2022, că va prezenta proiectele noilor legi ale Educației, după perioada de vacanță, până la începutul sesiunii parlamentare. Potrivit site-ului Camerei Deputaților, prima sesiune ordinară începe în luna februarie.
Premierul Nicolae Ciucă a precizat înainte de prima ședință de Guvern din 2023, că proiectele legilor Educației vor fi finalizate până la noua sesiune parlamentară, fără să precizeze o dată exactă.
“În perioada următoare vom avea activități care vor viza pregătirea și susținerea proiectelor din Strategia pentru Romania Educată. Am discutat să finalizam și să agreăm în continuare pachetul de legi ale Educației, urmând ca odată ce va începe noua sesiune parlamentară, să avem asigurat pachetul de legi care va intra în dezbatere în Parlament”, spune Nicolae Ciucă.
Amintim că, în ultima ședință de Guvern din 2022, ministrul Educației, Ligia Deca, a evitat de asemenea să spună o dată la care vor fi prezentate proiectele legilor Educației, precizând, la fel, că proiectele legilor Educației vor fi prezentate în Guvern după perioada de vacanță, până la începutul sesiunii parlamentare.
- Potrivit site-ului Camerei Deputaților, prima sesiune ordinară începe în luna februarie.
Atunci, în 28 decembrie, Ligia Deca a fost întrebată dacă poate spune concret când vor fi prezentate în Guvern legile Educației și a răspuns că “vor fi făcute publice și intră în primă lectură în ședința de Guvern. Urmează procedura de avizare interministerială și după aceea adoptarea în Guvern cât mai devreme. La începutul sesiunii parlamentare viitoare le vom vedea și în procedură de dezbatere parlamentară. (…) Nu are rost să lansez o dată pentru că depinde de timpul necesar pentru procesul de avizare interministerială”, spunea Ligia Deca.
Informații de context
De când a fost învestită în funcția de ministru al Educației, de aproape 3 luni, Ligia Deca a anunțat de 2 ori amânarea prezentării proiectelor de lege.
Inițial, termenul de 31 octombrie sau „finalul lunii octombrie” a fost trasat de premierul Ciucă la preluarea mandatului actualului ministru Ligia Deca. Aceasta a aprobat la momentul respectiv această dată pentru prezentarea proiectelor de legi în forma lor consolidată.
Pe 28 octombrie, Ligia Deca anunța că prelungește cu încă două săptămâni termenul până la care va prezenta în Guvern noile proiecte de legi ale Educației rezultate din consultarea publică. – detalii aici
Pe 21 noiembrie, ministrul Educației, Ligia Deca, anunța pe Facebook că s-a întâlnit cu cinci senatori de la PSD, PNL și AUR, dintre care 4 din Comisia de Învățământ, „în contextul finalizării proiectelor de legi ale educației”. Nu a anunțat un termen de prezentare al legilor.
Apoi, pe 13 decembrie, Ligia Deca a anunțat că proiectele legilor Educației vor fi amânate pentru „după sărbătorile de iarnă”. – detalii aici
Legile Educației scrise de Sorin Cîmpeanu au stat în dezbatere publică 43 de zile, din 14 iulie. Apoi au fost primite peste 10.000 de amendamente la proiectele de legi, anunța Sorin Cîmpeanu la o săptămână de la încheierea dezbaterilor. – mai multe detalii aici
Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia din funcție la finalul lunii septembrie în plin scandal de plagiat, înainte să prezinte în Guvern noile legi ale Educației, într-o variantă în care s-ar ține cont și de cele peste 10.000 de amendamente.