DOCUMENT Nicio gradație de merit în 2023 pentru personalul didactic auxiliar din școlile din Capitală – decizie a Inspectoratului Școlar București care încalcă Legea Educației

12.035 de vizualizări
Foto: captură ismb.edu.ro
Pe lista cu numărul gradațiilor de merit pentru anul 2023, publicată de Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB), în dreptul categoriei de personal auxiliar apare 0 (zero), conform documentului oficial. Este primul an în care personalul auxiliar nu are nicio gradație acordată, deși în Legea Educației în vigoare nicio categorie de personal nu este exceptată de la acest beneficiu salarial.

Gradația de merit este prevăzută în articolul 264, al Legii 1/2011. „Personalul didactic din învățământul preuniversitar beneficiază de gradație de merit, acordată prin concurs. Această gradație se acordă pentru 16% din posturile didactice existente la nivelul inspectoratului școlar și reprezintă 25% din salariul de bază. Gradația de merit se atribuie pe o perioadă de 5 ani.(2) Ministerul Educației și Cercetării elaborează metodologia și criteriile de acordare a gradației de merit, cu consultarea federațiilor sindicale reprezentative la nivel de ramură de învățământ”.

Printr-o metodologie aprobată de actualul ministru al Educației, Ligia Deca, prin ordinul 4112/28.04.2023, gradaţia de merit se acordă prin concurs și reprezintă o creștere cu 25% a salariului de bază deţinut, conform legii.

Cum se calculează numărul maxim de gradații de merit

Art. 2 din metodologie – „(1) Numărul maxim de gradaţii care pot fi acordate se calculează astfel: din numărul rezultat prin aplicarea a 16% din totalul posturilor didactice auxiliare, respectiv a 16% din totalul posturilor didactice de predare, totalul posturilor de conducere și îndrumare şi control ocupate în luna februarie 2023, conform programului EduSal, la nivelul judeţului/municipiului Bucureşti, se scade numărul de gradaţii acordate personalului didactic aflate în plată la 1 septembrie 2023, având în vedere că gradaţia de merit se acordă pe o perioadă efectivă de 5 ani”.

Gradaţia de merit se atribuie începând cu data de 1 septembrie 2023, conform metodologiei.

Inspectoratul Școlar București a publicat pe 11 mai 2023 numărul gradațiilor de merit care se vor acorda din septembrie 2023 pentru fiecare categorie de personal didactic, din cele trei existente.

În document apar 53 de gradații pentru inspectori și directori, 742 de gradații pentru personalul didactic de predare și 0 pentru personalul didactic auxiliar.

Personalul didactic auxiliar este reprezentat de administratori financiari și de patrimoniu, asistenți sociali, bibliotecari, infirmiere, informaticieni, laboranți, mediatori școlari, pedagogi, secretari, tehnicieni, consilieri.

Pe site-ul ISMB apar procedurile și legislația aferente acordării gradației de merit, iar printre documente nu se regăsește nici procedura de sistem privind organizarea și desfășurarea activităților de depunere și evaluare a dosarelor personalului didactic auxiliar pentru obținerea gradației de merit, sesiunea 2023, ci doar pentru personalul didactic de predare și personalul didactic de îndrumare și control.

Prin urmare, în documentul cu procedurile, apare scris negru pe alb că la acest „concurs de gradații de merit” se pot înscrie doar profesorii și inspectorii/directorii.

În mod paradoxal, ISMB a aprobat și o procedură pentru ca personalul didactic auxiliar să poată aplica la aceste gradații de merit, așa cum prevede legea și regulamentele în vigoare, dar aceasta nu a mai fost afișată public pe site-ul instituției.

Este vorba despre procedura de sistem privind organizarea şi desfăşurarea activităţilor de depunere şi evaluare a dosarelor personalului didactic auxiliar pentru obţinerea gradaţiei de merit, sesiunea 2023, aprobată în sedința consiliului de administrației al ISMB Nr. 10652 din 09.05.2023, pe care o puteți descărca de aici:

De remarcat că, spre deosebire de procedura pentru cadrele didactice de predare și cele de îndrumare și control, aceasta pentru cadrele didactice auxiliare nu are nicio semnătură din partea responsabililor cu elaborarea și verificarea/aprobarea documentului.

În toți anii trecuți, cel puțin conform documentelor publicate pe ismb.edu.ro, personalul didactic auxiliar de la școlile din București a avut la dispoziție un număr de gradații de merit pentru care a putut aplica. Edupedu.ro a solicitat ISMB un răspuns pe această situație din 2023. În momentul primirii acestuia, îl vom publica.


11 comments
  1. Nu va mai stresati. “Gradatiile de merit” le primesc cei de la inspectorate, sindicalistii si cei cu relatii in “comisia de acrodare a gradatiilor”…

  2. Așa este și în Ialomița in 2023,iar anul trecut în 2022 in Ialomița din 12 gradații la auxiliar,7au fost oferite auxiliarului de la inspectorat
    Oricum inspectoratul Ialomița are 11 salariați la auxiliar ,7 cu gradații și ceilalți cu 1,5 norma de persoana. Trăiască Romania coruptă ,condusă de hoți ,prosti și impostori.

  3. Important este sa crească salariile in Educatie ,nu sa se certe ca orbii pe chestiuni de care se bucura doar 16% din salariați .

  4. Aceste gradatii sunt aranjate! Multe din dimplome adaugate in acele dosare sunt false! Nu necesita nici macar un conform cu originalul. Gradatiile se obtin prin frauda!

  5. Foarte adevarat dl.Valentin,chiar de nu-si fac orele deschid usile cu capul la ISJ-uri si la directori.Imbuibatii,cu norma de 3-4 h/zi(In ce alte institutii se mai munceste “cu juma de norma”dar se ia salatiul intreg,dlor profesori?!).Ore suplimentare primiti cu duiumul,pregatiri acasa cu 6-7 copiii la o sedinta(o spun in cunostinta de cauza),dar ANAF-ul nu exista pentru aceasta categorie incorigibila care se gandeste doar la bani nu si la binele copiilor.Unde este dl Trandafir de altadata?El nu avea vile,masini ptr fiecare membru al familiei,vacante exotice etc. dar avea respectul elevilor si al viitorilor adulti.RUSINICA,RUSINICA..Doar buzunarul de la spate este principalul obiectiv al acestei categorii de asa zisi”dascali”..

  6. Trebuie scoase neapărat gradațiile astea de merit. Unele cadre didactice nici nu își fac orele și, fiind apropiați de director sau inspectorat, vin cu tot felul de hârtii care arată activități pe care nu le-au făcut în realitate

    1. Trebuie scoase de la toti bugetarii iar banii sa se foloseasca pentru a creste salariile la toti bugetarii in mod egal. Esti platit sa-ti faci treaba iar aceasta gradatie de merit este o recompensa pentru cei sunt apropiati de conducere. Mai sunt bugetari care primesc pe merit dar numarul lor este mic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Irina Dumitrașcu, fostă IT-stă, acum învățătoare la Școala Gimnazială ”Petrache Poenaru” din Ferentari: Când vrei să fii acolo pentru toți copiii, trebuie să ai, practic, vreo șapte meserii / Primul lucru pe care ar putea să îl facă statul este să crească bugetul pentru Educație și salariile pentru profesori, pentru a atrage oameni buni la catedră / De la nivelul oficial este nevoie de mai mult respect

Învățătoarea Irina Dumitrașcu are anul acesta clasa a III-a, la Școala Gimnazială „Petrache Poenaru”, din Sectorul 5, București. Este la prima ei generație de copii, pe care i-a preluat din…
Vezi articolul

DOCUMENT Profesorii care implementează în fiecare școală proiectul gigant de reducere a abandonului școlar, în valoare de 543 mil euro, nu sunt plătiți pentru managementul de proiect / S-a prelungit cu o zi perioada de aplicare

Ministerul Educației a publicat o listă cu întrebările frecvente privind Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS). Una dintre ele face referire la remunerarea echipei de proiect și răspunsul a…
Vezi articolul