Elevii din județul Iași nu au primit, până în prezent, niciunul dintre produsele pe care statul este obligat să le dea gratuit preșcolarilor și elevilor de clasele I-VIII, prin Programul pentru școli al României 2017-2023, aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 640/2017. Potrivit unui răspuns primit de Edupedu.ro de la Consiliul Județean Iași, “la nivelul județului programul nu se desfășoară din considerente obiective, determinate de procedura de achiziție pentru încheierea acordurilor cadru/ contractelor de furnizare și distribuție pentru anul școlar 2022-2023, care se află în curs de derulare”.
- Edupedu.ro a scris că situația este similară și în județul Ilfov, unde nici unul dintre cei peste 40.000 de elevi nu au primit anul acesta școlar nici un produs din Programul pentru Școli al României. Este în derulare doar procedura de licitație pentru produsele de panificație, la licitațiile pentru lapte și mere nu s-a prezentat niciun ofertant, iar procedura a fost anulată și urmează să fie reluată.
- Pe hârtie, anul acesta școlar 2022-2023, ar trebui să primească săptămânal lapte, produse de patiserie și fructe, 1.887.873 preșcolari și elevii de clasele I-VIII, dar în cel puțin 2 județe licitațiile încă sunt în desfășurare, din datele pe care le-a solicitat Edupedu.ro. În 12 județe programul este blocat în special din cauza lipsei de ofertanți, scrie Guvernul într-o notă de fundamentare.
Potrivit unui răspuns primit de Edupedu.ro de la Consiliul Județean Iași, Programul pentru școli al României (n. red. programul extins și la fructe de la Lapte și Corn) nu se desfășoară în nicio școală din Iași din cauza licitațiilor care sunt încă în curs de derulare. În Iași sunt peste 82.000 de elevi de clase primare și gimnaziu care ar trebui să primească pe parcursul unei săptămâni, gratuit, 2 porții de fructe și/sau legume, 2 porții de lapte, o porție de produse lactate și 5 porții de produse de panificație.
Răspunsul Consiliului Județean nu explică și motivul pentru care la 3 luni de la începerea școlii încă nu sunt încheiate contractele cu furnizorii, dar o posibilă explicație ar fi faptul că programul pentru Școli al României a început târziu încă de când a fost aprobat anul acesta, în data de 10 august, ceea ce a dus la întârzieri și legate de normele de aplicare și licitații. Cu doar 3 săptămâni înainte de începerea școlii, Guvernul a aprobat 563 de milioane de lei pentru a fi folosiți anul acesta școlar, 2022-2023. Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial în Partea I, nr. 798 din 11 august 2022.
În aceste condiții, întreaga procedură a început târziu: autoritățile locale trebuie să întocmească documentația pentru licitațiile la care să participe operatorii economici care vând produsele, să posteze anunțurile în SEAP și să declare un câștigător. Licitațiile pot fi și contestate, ceea ce poate întârzia și mai mult procesul.
Recent, pe 16 noiembrie, Guvernul a majorat suma pe care o plătește pentru porțiile de lapte, de la 0,99 lei pe porție, la 1,11 lei, crescând suma acordată acestor produse, cu 15.405 mii de lei pentru anul școlar în curs.
Guvernul a motivat faptul că actualizarea valorii s-a realizat la cererea reprezentanților din sectorul laptelui, precum și a Consiliilor Județene, operatori economici, și a avut în vedere fundamentarea Institutului de Cercetare pentru Economia Agriculturii și Dezvoltare Rurală (ICEADR) precum și datele furnizate de Institutul Național de Statistică (INS). Utilizând rata inflației, a rezultat valoarea de 1,11 lei pentru porția de lapte și produse lactate.
Pe hârtie, anul acesta școlar 2022-2023, ar trebui să primească săptămânal lapte, produse de patiserie și fructe, 1.887.873 preşcolari din grădiniţele de stat autorizate/acreditate şi particulare acreditate cu program normal de 4 ore şi elevi din învăţământul primar şi gimnazial de stat și privat autorizat/acreditat.
În realitate, în cel puțin 2 județe (n. red. Iași și Ilfov, de unde Edupedu.ro a primit răspuns de la autoritățile locale) nu se livrează niciunul dintre produse din cauza licitațiilor care încă se derulează: lapte, fruct sau produse de patiserie, iar pe livrarea de lapte, programul este blocat în 12 județe, în special din cauza lipsei de ofertanți, o spune Guvernul într-o notă de fundamentare.
Între timp, o inițiativă legislativă aflată în dezbatere parlamentară, acum, în Senat vrea ca laptele să fie primit de elevi în toate zilele săptămânii, nu cum este trecut în lege acum, doar în 3 zile, iar achizițiile defalcate pe fiecare componentă să poată fi făcute pe criterii geografice, pentru nu mai mult de 20 de localități. În ședința Comisiei pentru Învățământ de marți, 8 noiembrie, inițiativa a primit aviz favorabil cu unanimitate de voturi din partea partidelor parlamentare. – Detalii aici
Informații de context
Inițial programul s-a numit “laptele și cornul” și a fost inițiat în 2002, prin ordonanța de urgență Nr. 96 din 16 august 2002 ca un program social și a fost extins apoi la toți elevii. În prezent este finanțat și din fonduri europene, pe lângă cele de la buget și s-a extins și la fructe, sub o altă denumire, fiind un program pentru alimentație sănătoasă: Programul pentru școli al României.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, este responsabil de monitorizarea și evaluarea Programului pentru școli al României, potrivit articolului 20 din Hotărârea de Guvern nr. 640/ 2017 privind Programul de școli al României.
APIA nu a prezentat, în anul 2021-2022, niciun raport privind derularea programului. Anul acesta ministerul agriculturii trebuie să trimită un raport până în martie 2023, potrivit art.20 alin. 21, din Hotărârea de guvern publicată în Monitorul Oficial, în data de 11 august 2022: “Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va trimite Comisiei un raport de evaluare a programului pentru școli, care conține rezultatele evaluării prevăzute la art. 9 din Regulamentul delegat (UE) 2017/40, cu privire la perioada de implementare ce vizează primii 5 ani școlari, respectiv 2017—2022, până la data de 1 martie a anului următor perioadei respective. Primul raport de evaluare se va trimite până la data de 1 martie 2023 inclusiv.”
În fiecare an, elevii primesc cu întârziere produsele la școală. De exemplu, anul trecut școlar, 2021/2022, Programul pentru şcoli al României a început cu întârziere în 8 consilii judeţene, 2 comune şi 1 oraş, din totalul celor 52 de UAT-uri, potrivit cifrelor furnizate de APIA, pentru Edupedu.ro. “Numărul estimativ de preşcolari şi elevi care au beneficiat de lapte şi corn, în perioada septembrie 2021-ianuarie 2022, a fost de 1.568.432 (n. red. din cei peste 1,9 milioane)”, se mai arată în răspuns.
Cea mai mare întârziere a distribuţiei de produse în semestrul I, anul şcolar 2021/2022, a fost în judeţele Bistriţa Năsăud, Argeş şi Ialomiţa cu data de începere 3 ianuarie 2022.
Pentru “Programul pentru școli al României 2017-2023”, Guvernul alocă anual o sumă de bani, pentru a acorda gratuit fructe/ legume/ lapte și produse de panificație. Nu mai este doar un corn, ci pot fi și biscuiți de exemplu. Prin H.G. nr. 640/2017 suma a fost majorată la 578 milioane de lei.
Programul Laptele Școlar este prezent în statele europene încă din anii 50. Recent, evaluarea programelor din „schema de lactate” de la nivelul statelor Uniunii Europene a arătat că toate țările (chiar dacă în proporții variabile) se confruntă cu un consum în scădere sau cu o stagnare de consum în privința laptelui, potrivit Comisiei Europene.
Foto: © Mykola Velychko | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.