Nereguli la Olimpiada națională de Muzică pentru elevii de liceu, desfășurată la Craiova, potrivit surselor Edupedu.ro. Baremul pentru proba de teorie muzicală afișat la liceul organizator cuprinde doar 7 sau 8 exerciții, deși elevii ar fi avut de rezolvat 9, conform surselor citate. Neregula a fost semnalată public și de profesorul Bogdan Vodă de la Universitatea Națională de Muzică din București (UNMB).
Mai exact, elevii au avut de rezolvat 9 exerciții, dar baremele afișate la Liceul de Arte „Marin Sorescu” vineri, 19 aprilie, prevăd doar 7 sau 8 exerciții, cu o distribuție a punctelor diferită față de anii trecuți.
Profesorul Vodă atrage atenția și asupra decalibrării produse la distribuția punctajelor pe barem: un item a ajuns să aibă, de la 10 puncte, 2 puncte, iar altul să treacă de la 10 puncte la 24, fiind un item pe care nu mulți elevi ar fi reușit să îl abordeze în timpul de o oră și jumătate alocat.
Modificarea nu a fost anunțată, iar inițial câteva bareme puse la avizier, care prevedeau punctaje pentru 9 itemi, au fost ulterior retrase, conform surselor noastre. Peste 480 de elevi și de profesori din liceele vocaționale sunt participanți la etapa națională a Olimpiadei de Interpretare Instrumentală, Vocală şi Studii Teoretice Muzicale 2024.
FOTO Iată baremele puse la avizierul liceului organizator
Pentru clasa a IX-a apar 8 exerciții:
Pentru clasa a XI-a apar 7 exerciții, dintre care unul de 24 de puncte:
De menționat că subiectele de la Olimpiada Națională de Interpretare Vocală, Instrumentală și Studii teoretice „sunt secrete de stat”, după cum atrag atenția mai mulți profesori, sub anonimat, pentru Edupedu.ro.
- Deși Edupedu.ro a scris în repetate rânduri de cum aceste resurse elaborate cu resurse din sistemul public sunt secretizate și a reușit să facă publice de anul trecut încoace subiectele de la etapele județene ale olimpiadelor naționale școlare, încă nu există o centralizare a subiectelor de la etapele naționale, la Muzică de exemplu, ori măcar publicarea lor pe site-urile care se creează pentru etapele naționale.
- Astfel, nu sunt publice subiectele de la etapa națională de anul trecut ținută la Alba Iulia pentru elevii de liceu, pentru a compara subiectul de anul acesta cu subiectul de anul trecut, însă profesorii spun că elevii au avut și în anul 2023 de rezolvat 9 itemi, numărul maxim de itemi per subiect prevăzut de regulamentul în vigoare din 2023.
Revenind la postarea profesorului Bogdan Vodă, acesta afirmă că „elevii de la secțiunea studii teoretice (care au 3 probe de concurs – test teoretic, solfegiu și dicteu), primesc în data de 18.04.2024 testul scris specific, cu 9 subiecte evaluate fiecare cu câte 10 puncte (plus 10 puncte din oficiu)”.
„După rezolvarea testului și trecerea la altă probă, a doua zi, în data de 19.04.2024, elevii primesc un barem de corectare cu doar 7 sau 8 subiecte (anumite subiecte nu au mai fost punctate, deși copiii au făcut eforturi de a le completa!), iar punctajele aferente au fost modificate substanțial, de la 10 la 2 puncte, sau invers, de la 10 la 24 de puncte! După finalizarea probei!”, explică conferențiarul universitar UNMB Bogdan Vodă, pe Facebook, în mesajul pe care l-a adresat ministrei Educației, Ligia Deca.
Iar Vodă a continuat:
- „Din perspectiva mea, modificarea baremelor după finalizarea probei este ilegală și imorală. Cei responsabili ar trebui să plătească pentru prejudiciile aduse elevilor, cei pentru care lucrăm în învățământ.
- Poate doar dacă proba scrisă s-ar repeta ierarhia nu ar fi afectată, deși oboseala și stresul indus acestor copii remarcabili va rămâne. Iertare pentru timpul dumneavoastră prețios, dar consider că numai printr-o intervenție curajoasă, fermă și foarte rapidă puteți împiedica o nedreptate”, i-a scris cadrul universitar lui Deca.
Context. Olimpiada Națională de Muzică a fost scena unor controverse în anii trecuți, după cum Edupedu.ro a dezvăluit în 2023. Două cazuri de nepotism s-au petrecut la ediția precedentă, la fazele zonale ale acestei olimpiade.
Primul, despre care am scris în aprilie – legat de un profesor din București care a fost evaluator la Olimpiada de Muzică, deși fiul său era înscris în concurs, lucru interzis de regulament. Edupedu.ro a arătat cum cazul a fost mușamalizat și Inspectoarea de Muzică ISMB a fost eliberată din funcție.
Al doilea caz – prezentat în iulie 2023, mușamalizat de instituțiile publice: Inspectoratul școlar Caraș-Severin și Ministerul Educației nu luaseră nicio măsură până atunci, deși știau de 4 luni că un profesor de muzică din Arad a fost evaluator la olimpiada națională, faza zonală, cu nepotul înscris în concurs.
Foto: © Marsia16 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.