UPDATE Nereguli la Olimpiada națională de Muzică pentru liceu de la Craiova, semnalate de profesori: baremul pentru proba de Teorie muzicală, cu mai puține exerciții decât ar fi primit elevii – FOTO

7.673 de vizualizări
Foto: © Marsia16 | Dreamstime.com
Nereguli la Olimpiada națională de Muzică pentru elevii de liceu, desfășurată la Craiova, potrivit surselor Edupedu.ro. Baremul pentru proba de teorie muzicală afișat la liceul organizator cuprinde doar 7 sau 8 exerciții, deși elevii ar fi avut de rezolvat 9, conform surselor citate. Neregula a fost semnalată public și de profesorul Bogdan Vodă de la Universitatea Națională de Muzică din București (UNMB).

Mai exact, elevii au avut de rezolvat 9 exerciții, dar baremele afișate la Liceul de Arte „Marin Sorescu” vineri, 19 aprilie, prevăd doar 7 sau 8 exerciții, cu o distribuție a punctelor diferită față de anii trecuți.

Profesorul Vodă atrage atenția și asupra decalibrării produse la distribuția punctajelor pe barem: un item a ajuns să aibă, de la 10 puncte, 2 puncte, iar altul să treacă de la 10 puncte la 24, fiind un item pe care nu mulți elevi ar fi reușit să îl abordeze în timpul de o oră și jumătate alocat.

Modificarea nu a fost anunțată, iar inițial câteva bareme puse la avizier, care prevedeau punctaje pentru 9 itemi, au fost ulterior retrase, conform surselor noastre. Peste 480 de elevi și de profesori din liceele vocaționale sunt participanți la etapa națională a Olimpiadei de Interpretare Instrumentală, Vocală şi Studii Teoretice Muzicale 2024.

FOTO Iată baremele puse la avizierul liceului organizator

Pentru clasa a IX-a apar 8 exerciții:

Foto: Edupedu.ro

Pentru clasa a XI-a apar 7 exerciții, dintre care unul de 24 de puncte:

Foto: Edupedu.ro

De menționat că subiectele de la Olimpiada Națională de Interpretare Vocală, Instrumentală și Studii teoretice „sunt secrete de stat”, după cum atrag atenția mai mulți profesori, sub anonimat, pentru Edupedu.ro.

  • Astfel, nu sunt publice subiectele de la etapa națională de anul trecut ținută la Alba Iulia pentru elevii de liceu, pentru a compara subiectul de anul acesta cu subiectul de anul trecut, însă profesorii spun că elevii au avut și în anul 2023 de rezolvat 9 itemi, numărul maxim de itemi per subiect prevăzut de regulamentul în vigoare din 2023.

Revenind la postarea profesorului Bogdan Vodă, acesta afirmă că „elevii de la secțiunea studii teoretice (care au 3 probe de concurs – test teoretic, solfegiu și dicteu), primesc în data de 18.04.2024 testul scris specific, cu 9 subiecte evaluate fiecare cu câte 10 puncte (plus 10 puncte din oficiu)”.

„După rezolvarea testului și trecerea la altă probă, a doua zi, în data de 19.04.2024, elevii primesc un barem de corectare cu doar 7 sau 8 subiecte (anumite subiecte nu au mai fost punctate, deși copiii au făcut eforturi de a le completa!), iar punctajele aferente au fost modificate substanțial, de la 10 la 2 puncte, sau invers, de la 10 la 24 de puncte! După finalizarea probei!”, explică conferențiarul universitar UNMB Bogdan Vodă, pe Facebook, în mesajul pe care l-a adresat ministrei Educației, Ligia Deca.

Iar Vodă a continuat:

  • „Din perspectiva mea, modificarea baremelor după finalizarea probei este ilegală și imorală. Cei responsabili ar trebui să plătească pentru prejudiciile aduse elevilor, cei pentru care lucrăm în învățământ.
  • Poate doar dacă proba scrisă s-ar repeta ierarhia nu ar fi afectată, deși oboseala și stresul indus acestor copii remarcabili va rămâne. Iertare pentru timpul dumneavoastră prețios, dar consider că numai printr-o intervenție curajoasă, fermă și foarte rapidă puteți împiedica o nedreptate”, i-a scris cadrul universitar lui Deca.

Context. Olimpiada Națională de Muzică a fost scena unor controverse în anii trecuți, după cum Edupedu.ro a dezvăluit în 2023. Două cazuri de nepotism s-au petrecut la ediția precedentă, la fazele zonale ale acestei olimpiade.

Primul, despre care am scris în aprilie – legat de un profesor din București care a fost evaluator la Olimpiada de Muzică, deși fiul său era înscris în concurs, lucru interzis de regulament. Edupedu.ro a arătat cum cazul a fost mușamalizat și Inspectoarea de Muzică ISMB a fost eliberată din funcție.

Al doilea caz – prezentat în iulie 2023, mușamalizat de instituțiile publice: Inspectoratul școlar Caraș-Severin și Ministerul Educației nu luaseră nicio măsură până atunci, deși știau de 4 luni că un profesor de muzică din Arad a fost evaluator la olimpiada națională, faza zonală, cu nepotul înscris în concurs.

Foto: © Marsia16 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Peste 480 de elevi și de profesori din liceele vocaționale, participanți la etapa națională a Olimpiadei de Muzică din Craiova. Probele încep joi, 18 aprilie
EXCLUSIV Mușamalizarea unui nou caz de nepotism la olimpiadă. Inspectoratul școlar Caraș-Severin și Ministerul Educației nu au luat nicio măsură până acum, deși știau de 4 luni că un profesor de muzică din Arad a fost evaluator la olimpiada națională, faza zonală, deși nepotul era înscris în concurs
Inspectoarea Georgeta Băcioiu, de la Inspectoratul Școlar București, eliberată din funcție după cazul de nepotism de la Olimpiada de Muzică – surse
Cum a mușamalizat Inspectoratul Școlar București cazul de nepotism de la Olimpiada de Muzică
EXCLUSIV Nepotism la olimpiadă. Un profesor a fost evaluator la Olimpiada de Muzică pe București, deși fiul său era înscris în concurs, lucru interzis de regulament: Inspectoratul trebuie să vă dea explicații, nu eu / Șefa comisiei de organizare știa de incompatibilitate, dar abia acum a cerut explicații
Nereguli la Olimpiada Națională de Muzică, semnalate de părinți: Ministerul Educației a modificat numărul de locuri pentru trei licee fără justificare, în afara regulamentului / Secretar de stat: Nu există niciun motiv de nemulțumire pentru nimeni

4 comments
  1. Din propria mea experiență de fostă elevă participantă la Olimpiadele Naționale de Interpretare, din propria mea experiență ca și profesor îndrumător al elevilor calificați în loturile olimpice, pot spune același lucru: Olimpiada Națională mutilează suflete!

  2. Rușine oameni mari, cadre…. Îi dezamăgiți și ii descurajați pe copiii noștri care vor vedea o lume strâmbă, incorectă și vor considera că nu mai au pt ce să lupte, să învețe, să persevereze… Dezamăgire totală! Dați totul la ai voștri, ai noștri trudesc degeaba

  3. a se vedea condițiile din hoteluri..alocate olimpiadei….unde au înghețat copiii de frig….mucegaiul, panzele de păianjen, saltelele penale și mâncarea slab calitativă
    au fost la loc de cinste ….ca să nu mai zicem de pianina de tot râsul de la Cercul Militar Craiova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Mobilizare fără precedent pentru transport școlar gratuit: elevii români și maghiari, studenții, o parte din sindicate, părinții și ONG-uri cer Parlamentului să respingă OUG nr. 51/2019 care elimină transportul din sfera serviciilor publice

Mobilizare fără precedent, pentru obținerea transportului gratuit pentru elevii din România. Consiliul Național al Elevilor, Uniunea Liceenilor Maghiari din România, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești, Consiliul Tineretului, organizația Salvați Copiii,…
Vezi articolul

Rezultatele de la Admiterea la liceu 2024 se publică miercuri, după repartizarea computerizată a elevilor / Explicații și exemple concrete despre cum funcționează ordonarea descrescătoare după media de admitere

Repartizarea computerizată generală a candidaților are loc miercuri, 24 iulie, conform calendarului anunțat de Ministerul Educației. Rezultatele admiterii vor fi publicate de instituție pe site-ul dedicat. Depunerea dosarelor de înscriere, cu alte…
Vezi articolul

SURSE Înființarea unui „Netflix educațional românesc”, în programul de guvernare PSD-PNL, pe Educație, plus vouchere culturale pentru elevi de 250 lei pe an

Programul de guvernare al PSD-PNL propune înființarea Programului național de învățământ TVR Educațional, de tip Netflix educațional românesc, potrivit unui document consultat de Edupedu.ro. Conform documentului, acest program ca scop realizarea…
Vezi articolul
vârsta de pensionare, cancelarie profesori

DOCUMENT Hotărârea CNSU privind modificările pentru revenirea la școală din 8 noiembrie a fost adoptată: Prezență fizică doar la unitățile de învățământ preuniversitar cu minimum 60% din personal vaccinat anti-Covid

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat vineri hotărârea cu măsurile privind modalitatea de reîncepere a școlii luni, 8 noiembrie, iar printre condițiile predării cu prezență fizică se numără…
Vezi articolul

Proiect de lege de introducere a programului “Școală după școală” finanțat de stat în județele cu absenteism ridicat la Evaluarea Națională și BAC – inițiat de Raluca Turcan

Programul “Școala după școală” introdus de Ministerul Educației în școlile și județele unde absenteismul la Evaluarea Națională și Bacalaureat depășește 25% din numărul elevilor înscriși la începutul anului școlar în…
Vezi articolul

GRAFIC Numărul cazurilor de infectări noi înregistrează o scădere pentru prima dată de la începutul valului 4 al pandemiei de Covid-19 în România, anunță cercetătorii de la Universitatea Babeș Bolyai

România începe o ușoară coborâre de pe platoul valului 4 de infectări cu coronavirus, potrivit cercetătorilor de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor a Universității Babeș-Bolyai (UBB) din…
Vezi articolul