Nereguli cu bursele pentru studenții sportivi de la echipa de rugby Știința, semnalate la Universitatea din Petroșani – sute de mii de lei care „nu ajung la studenți”

593 de vizualizări
Sursa: Facebook – Stiinta Petrosani Rugby
Jucătorii de rugby de la echipa Știința Petroșani, condusă de reprezentanții universității din oraș, ar trebui să încaseze lunar între 550 de lei și 2000 de lei, reprezentând indemnizația de sportiv și bursa de universitate, dar încasează individual bursa, banii fiind ridicați de la casierie de către alte persoane de la Universitatea din Petroșani, potrivit unei investigații a publicației locale Gazeta de Dimineață. Aceasta semnalează, citând documente din ultimii 3 ani, o serie de probleme în gestiunea banilor de bursă sportivă și citează jjucători care au confirmat că nu luau sau nu iau acești bani.

Publicația citată afirmă că în patru ani „au dispărut – prin casieria universității – circa 860.000 de lei”, sumă calculată de publicație în baza tabelelor cu bursele încasate de studenții sportivi într-un an universitar, raportate la cuantumul total aprobat pentru bursele sportive. Același site scrie că studenții sportivi „nu știu în ce afaceri sunt folosiți”.

Dintre problemele semnalate de site-ul citat:

  • Doi studenți care nu au plătit taxa de școlarizare, beneficiind de scutire la plată pentru că participau la competiții, nu se regăsesc pe lista jucătorilor legitimați sau asigurați, așa cum ar fi trebuit să fie.
  • Reprezentanții Universității din Petroșani, inclusiv rectorul Radu Sorin Mihai, care este președinte al Clubului Știința Petroșani, formează Consiliul de Administrație al acestuia și propune bursele sportivilor. Dar „18 dintre ei existenți pe lista de burse universitare nu sunt jucători legitimați. Unul dintre aceștia este tocmai antrenorul, în vârstă de 45 de ani, la acel moment de referință. (…) Inclusiv antrenorul Zoltan Huszer este și el student.”
  • Banii de burse pentru studenții sportivi „sunt ridicați de la casieria universității, în numerar, cu ajutorul unor procuri despre care nu prea au cunoștințe studenții beneficiari”.
  • În anul 2020-2021 au fost aprobate aproximativ 40 de burse de performanță sportivă, în valoare lunară de 36.000 de lei, dar sumele nu se regăsesc în totalitate în tabelele nominale cu situația burselor încasate lunar.

Gazeta de dimineață (articolul integral aici) citează și sportivi rugbiști, studenți la această universitate, care confirmă o serie de nereguli: un student care confirmă că ia bursă, deși nu figurează pe lista jucătorilor legitimați; un jucător care confirma că trebuia să ia bursă, dar banii „se duceau la echipă”; un student care figurează pe liste de bursieri, dar spune că nu primește bursa; un altul care spune că nu a fost niciodată rugby-ist, dar figurează pe lista bursierilor. Jucătorul-antrenor Zoltan Huszer, în vârstă de 47 de ani, este citat spunând că încasează bursa de student, ceea ce înseamnă că „nu primește bursă de sportiv, deși pe liste figurează”. 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Lucrul la noile planuri-cadru de liceu este greu, procedurile și legislația sunt stufoase, spune Alexandru Nicolae, profesor și cercetător lingvist, membru în grupul de lucru: Nu poți să faci mai repede, așa e cadrul nostru legislativ

Lucrul la noile planuri-cadru de liceu este greu, pentru că procedurile și legislația sunt stufoase, spune Alexandru Nicolae, profesor și cercetător lingvist, membru în grupul de lucru pentru limba și…
Vezi articolul

Ministerul Educației: 1.236 de elevi ucraineni sunt înscriși în unitățile de învățământ preuniversitar în calitate de audienți si studiază după curriculum românesc / Cei mai mulți elevi ucraineni au solicitat să învețe în şcoli româneşti după curriculum ucrainean

Vineri, ministrul Educației s-a întâlnit cu comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit la Colegiul Național “Mihai Viteazul” din Capitală, unde învață 227 de elevi refugiați,…
Vezi articolul

Întrebare pentru profesori, în dezbaterea pe legile educației: În ce măsură sunteți de acord ca examenele de admitere să fie organizate separat de către colegiile naționale? – organizația Salvați Copiii

Proiectul Legii învățământului preuniversitar nu contribuie la combaterea inegalităților sociale și teritoriale, arată organizația Salvați Copiii România într-o luare de poziție în care semnalează drept „necesară desființarea actualelor inspectorate școlare,…
Vezi articolul