O profesoară din București a semnalat pe Facebook mai multe nelămuriri privind acordarea burselor de merit pentru elevi, după ce ministerul Educației a schimbat regulile „în timpul jocului”. Spre exemplu, ea întreabă: „o elevă a avut bursă de merit în semestrul I pentru media 9.35 din anul școlar trecut (conform OMECTS nr. 5576 / 2011). La sfârșitul semestrului I are media 9.68 (zero absențe). Poate lua bursă de merit în sem. al doilea, încadrându-se ca medie în criteriile noi? Sau este pedepsită că a înregistrat un progres școlar, la școala față în față (cu teze semestriale), fără să știe că regulile se vor schimba ”în timpul jocului”?”.
- Amintim că actele pentru bursele de studiu și de ajutor social se pot depune până pe 31 ianuarie 2022 la școală, prin e-mail sau poștă, anunță Ministerul Educației într-un set de precizări pentru aplicarea noilor criterii de burse trimis în școli vineri, obținut de Edupedu.ro. Documentul a fost cerut de reprezentanții elevilor și de către cei ai părinților, care acuzau faptul că noile criterii de acordare a burselor nu ar fi interpretate unitar în toate școlile. Mai multe detalii aici.
- Numărul elevilor care iau burse de merit scade cu 185 de mii, iar bugetul pentru bursele de merit scade cu 35%, potrivit calculelor făcute de Edupedu.ro pe baza datelor oficiale prezentate de Ministerul Educației în ultimul an, dar evitate în cel mai recent comunicat pe această temă. Mai multe detalii aici.
Mai jos, postarea integrală a profesoarei Iuliana Soare de la Școala Gimnazială „Sf. Voievozi” din București:
„După atâta rumoare, au apărut Precizările nr. DGIP 109 / 21.01.2022 ale Direcției Generale a Învățământului Preuniversitar din Ministerul Educației care, în opinia mea, aduc alte neclarități / neconcordanțe din punct de vedere juridic în vederea aplicării Ordinul Ministerului Educației nr. 5870 / 22 dec. 2021, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 8 / 04.01.2022, privind aprobarea Criteriilor generale de acordare a burselor elevilor din învățământul preuniversitar de stat, versus OMECTS nr. 5576 / 2011 cu modificările și completările ulterioare. Problemele ridicate sunt următoarele:1. Conform ambelor ordine, pentru elevii claselor a VI-a – a VIII-a, bursele de merit se acordă începând cu semestrul I, pe baza rezultatelor din anul școlar anterior. Corect! In acest context se poate reveni asupra a ce s-a stabilit la începutul anului școlar?”
2. Noul ordin se aplică doar elevilor din clasele a V-a sau și celor din clasele a IX-a?
3. Dacă se aplică exact așa cum a fost emis, se vor plăti retroactiv bursele elevilor din clasele a IX-a care au mediile de admitere de cel puțin 9.50? Dacă, în acest caz, nu se poate aplica retroactive (pentru că, paradoxal, ar fi în favoarea elevului, chiar dacă orice prevedere legală nu poate fi aplicată retroactiv!), atunci cum pot intra sub incidența acestui ordin elevii cărora li s-a stabilit bursa de merit, la începutul anului școlar, pe baza altor criterii?
4. Care este înțelesul art. 8, (3) ”Lista elevilor care beneficiază de bursele de merit obținute în baza prevederilor alin. (1), lit. a), b) și c) este revizuită semestrial, în funcție de modificările intervenite în situația școlară a elevilor.”? Spre exemplu:
a. o elevă a avut bursă de merit în semestrul I pentru media 9.35 din anul școlar trecut (conform OMECTS nr. 5576 / 2011). La sfârșitul semestrului I are media 9.68 (zero absențe). Poate lua bursă de merit în sem. al doilea, încadrându-se ca medie în criteriile noi? Sau este pedepsită că a înregistrat un progres școlar, la școala față în față (cu teze semestriale), fără să știe că regulile se vor schimba ”în timpul jocului”?
b. un elev a fost audient în primele săptămâni din sem. I în vederea echivalării studiilor din sistemul privat, fapt ce nu i-a permis să depună dosarul pentru acordarea bursei de merit în termenul prevăzut de lege, la începutul anului școlar, desi după examenele de echivalare a obținut media generală a clasei a VI-a – 9.52, La sfârșitul primului semestru din clasa a VII-a a obținut media 9.68. Poate depune dosar pentru bursa de merit în sem. al doilea?
Dacă citim punctul 2 din Precizările DGIP pentru a ne lămuri (!?!), respectiv ”… Revizuirea semestrială a listei beneficiarilor, în funcție de modificările survenite în situația școlară a elevilor, …, presupune adăugarea elevilor de clasa a V-a, adăugarea / eliminarea elevilor de clasa a IX-a, ….”, nedumeririle cresc și mai tare: cu elevii claselor a V-a e clar, dar ce înseamnă eliminarea elevilor de clasa a IX-a? Când au fost introduși? Retroactiv? Ar fi foarte bine, că e meritul lor, așadar li se vor plăti bursele din perioada sem. 1, 2021 – 2022?!? Susținem!
Cum rămâne însă cu elevii din clasele VI – VIII și X – XII care au fost în listele de burse stabilite la începutul anului școlar (pe baza criteriilor de atunci), iar acum îndeplinesc condiția prevăzută la art. 8, (1), a) și b) din noul ordin publicat in ian. 2022, înainte de începerea sem. II, respectiv au media cel puțin 9.50? Ce, cum și când, sau pe cine revizuim? Ce înseamnă însă, REVIZUIRE în limba română? Sau din punct de vedere JURIDIC?
5. Atât consiliul elevilor cât și Consiliul Reprezentativ al Părinților au ridicat această problemă: având în vedere perioada critică generată de pandemie, anterioară emiterii acestui ordin, se consideră că pentru aplicarea art. 5, 6, 8 și 9 din noul ordin nu au fost asigurate condițiile necesare și șanse egale tuturor elevilor în vederea participării la Olimpiade și concursuri de orice fel organizate de Ministerul Educației, tocmai pentru că nu au fost organizate de M.E. din mai 2020, ignorându-se teoria inteligențelor multiple. Ori aplicarea parțială a unui act normativ (a / b / c), din pricina emitentului, constituie viciu de procedură, ceea ce atrage de la sine anularea acestei decizii. Sunt reamintite în acest sens:
– OMEC nr. 4304 / 21.05.2020 pentru anularea competițiilor școlare internaționale, naționale și regionale, a calendarelor activităților educative naționale și regionale și a competițiilor sportive naționale și regionale organizate în anul școlar 2019 – 2020,
– OMEC nr. 5924 / 03.11.2020 privind prorogarea, pentru anul școlar 2021 – 2022, a prevederilor Ordinului nr. 3035 / 2012 de aprobare a Metodologiei cadru de organizare și desfășurare a competițiilor școlare și a Regulamentului de organizare a activităților educative școlare și extrașcolare.
În acest context se pune întrebarea cine putea lua burse de performanță în acest an școlar? Dacă anularea calendarelor din 2020 și prorogarea acestora pentru 2021 – 2022 a avut ca justificare discriminarea elevilor care nu au resurse pentru online, precum și dorința de a oferi șanse egale tuturor, acum cum e? Desfășurarea preferențială a unor competiții, fără a fi făcut public calendarul acestora nu este discriminare?
Astfel că, în accepțiunea elevilor și părinților, având în vedere că tocmai emitentul actelor normative nu oferă șanse egale tuturor elevilor, având în vedere că nu pot fi aplicate și criteriile prevăzute la art. 8, alin (1), lit. d) și e), se impune ca prezentul Ordin nr. 5870 / 22 dec. 2021, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 8 / 04.01.2022, privind aprobarea Criteriilor generale de acordare a burselor elevilor din învățământul preuniversitar de stat să fie aplicat începând cu anul școlar 2022 – 2023.
Așa cum este precizat în Legea educației, toate ordinele cu referire la organizarea învățământului, mai ales cele referitoare la acordarea unor drepturi ale elevilor pe baza rezultatelor școlare, trebuie emise și cunoscute de beneficiari înainte de începerea anului școlar, respectiv cel târziu la 31 august din fiecare an.
Să recitim art. 7 din prezentul ordin? ”Bursele de merit și bursele de studiu se acordă elevilor …. în funcție de rezultatele lor la învățătură” ?!?
Chiar nu știm ce să mai înțelegem! Parcă bursele de merit, conform aceluiași ordin, se acordă pentru criteriile de la art. 8 (1), lit. a) – ”învățătura”, b), c), d) și e), iar pentru bursa de studiu trebuie îndeplinite 3 condiții: ”învățătura” – adică media minima de 7.50, disciplina (maximum 10 absențe) și venitul net pe membru de familie din ultimele 3 luni (maxim egal cu salariul minim net pe economie).
Oare cum este apreciat un elev cu media sem. I (sau la sfârșitul anului școlar precedent) de 9.47 și cu un venit pe membru de familie mai mare cu 5 lei față de salariul minim net? Conform prevederilor noului ordin nu au dreptul la nimic. Ce sentimente vor avea acești elevi? Ce va genera această frustrare? Progres? Ambiție? Mi-e teamă că …., nici nu vreau să mă gândesc! Iertați-ne, domnilor, dar nu mai înțelegem nimic!
În contextul dat, credem că cel mai potrivit ar fi să retrageți ordinul, sau să îl aplicați numai în favoarea elevilor pentru acest an școlar, cu scuzele de rigoare pentru turbulențele emoționale create.”
Amintim că toți elevii care au avut anul școlar trecut medii generale de peste 9.50 vor primi burse de merit pe semestrul al II-lea. Criteriile de acordare a burselor școlare au fost schimbate după 10 ani, de către Ministerul Educației, potrivit unui ordin de ministru publicat pe 5 ianuarie în Monitorul Oficial. Bursele de merit se acordă din semestrul II al acestui an școlar pentru elevii cu medii peste 9.50, față de 8.50 cum era până acum. Bursele de studiu vor fi acordate celor cu media între 7.50 și 9.50, în loc de 7.00 – 8.50, cum era pragul în ordinul precedent.