Universitatea Maritimă din Constanța (UMC) poartă discuții pentru o posibilă fuziune cu Universitatea Politehnica din București (UPB), relatează mai multe publicații constănțene. UPB desfășoară negocieri similare cu cel puțin încă o instituție de învățământ superior, Universitatea din Pitești, după cum Edupedu.ro a semnalat în urmă cu o lună. În cadrul acestora, este avută în vedere formarea unei “Universități Naționale de Științe și Tehnologie Politehnica”.
Contactat joi, rectorul Politehnicii, Mihnea Costoiu, a confirmat doar că există discuții “cu multiple universități”. El a spus că nu poate face declarații despre instituții individuale și nici să comenteze, la întrebarea Edupedu.ro, ce anume înseamnă o “universitate națională” ce ar rezulta din fuziunea mai multor universități.
Negocierile dintre Universitatea Maritimă din Constanța și Universitatea Politehnică din București au fost anunțate marți de Constanța.info, care îl cita pe Cornel Panait, președintele Senatului UMC. Acesta afirma că “este o idee deocamdată”, ce urma să fie supusă unui referendum în cadrul instituției. Același reprezentant al instituției constănțene menționa că o fuziune cu “Politehnica din București, Universitatea din Pitești și eventual încă două universități” să rezulte într-o “Universitate Națională de Științe și Tehnică Politehnica”.
Despre aceste contacte au scris, miercuri, și alte publicații locale. Focus Press preciza că, în cursul zilei, a avut loc o întâlnire a cadrelor didactice din cadrul UMC, având la dispoziție aproximativ 30 de zile pentru a lua o decizie. Și această publicație menționează, citându-l pe președintele Senatului UMC, Cornel Panait, că o “Universitate Națională pentru Știință și Tehnologie Politehnica” se va forma cu sau fără implicarea UMC.
- De remarcat faptul că Universitatea Maritimă din Constanța este instituția unde a studiat (licență, master) și actualul ministru al Educației, Ligia Deca.
- Istoria Universității Maritime din Constanța a început în 1971, când s-a înființat Institutul de Marină Civilă. În 1973 acesta s-a unit cu Școala Militară de Ofițeri Activi de Marină pentru a forma Institutul de Marină “Mircea cel Bătrân”. În 1990 s-a înființat Institutul de Marină Civilă, prin separarea a două facultăți. Acesta și-a schimbat denumirea în cea actuală în 2000. Instituția reunește în prezent Facultatea de Navigație și Transport Naval și Facultatea de Electromecanică Navală – detalii pe site-ul UMC.
Discuții pentru o “universitate națională”
În urmă cu o lună, Edupedu.ro a scris despre negocierile dintre UPB și Universitatea din Pitești (UPIT), rectorul universității bucureștene precizând și atunci doar că “există discuții cu mai multe universități”.
La Pitești, discuțiile au început din vară. Pe 25 iulie a.c., Senatul universității piteștene decidea începerea negocierilor cu Politehnica. Numele instituției care urma să rezulte din această asociere era menționat încă de atunci – “Universitatea Națională de Științe și Tehnologie Politehnica (UNSTP)”. Pe 5 octombrie,, Consiliul de Administrație al UPIT anunța prima rundă de negociere “în vederea Universității Naționale de Științe și Tehnologie Politehnica”, programată pentru data de 18 octombrie.
Săptămâna aceasta, în cadrul unor evenimente menite să marcheze 60 de ani de existență a actualei UPIT, la care au participat, între alții, Mihnea Costoiu, dar și fostul ministru Sorin Cîmpeanu, rectorul Dumitru Chirleșan, a declarat, citat de Jurnalul de Argeș, că “a venit momentul unei construcții de nivel național”, care “va fi cea mai mare universitate din România”. Accentul pe caracterul “național al universității” ce ar urma să se formeze a mai fost pus în presa argeșeană: după începerea negocierilor cu UPB, Ziarul Argeșul comenta că “noțiunea de ‘Universitate Națională’ este un concept nou în sistemul educațional din România și, pentru a putea fi pus în practică, este nevoie de noi reglementări legislative”.
Ce spune legislația:
Actuala Lege a educației prevede (art 194) că universitățile pot “să fuzioneze într-o singură instituție de învățământ superior cu personalitate juridică”, iar “fuziunea prim comasare sau absorbție a instituțiilor de învățământ superior de stat se face, de regulă, în jurul instituțiilor din categoria universităților de cercetare avansată și educație și ținând cont de proximitatea geografică”
Prevederea a fost menținută în proiectul noii legi a învățământului superior, așa cum a fost pus în dezbatere în iulie, dar care între timp a suferit modificări, iar o variantă finală nu a fost prezentată încă. În acest proiect, se menționează, la art. 113, că universitățile pot “să fuzioneze într-o singură instituție de învățământ superior cu personalitate juridică, iar “fuziunea prin comasare sau prin absorbție a instituțiilor de învățământ superior de stat se face, de regulă, ținând cont de proximitatea geografică”.