Naveta profesorilor să poată fi decontată și prin biletele de transport, nu numai pe bază de abonament – solicitarea sindicatelor către ministrul Educației

7.672 de vizualizări
Foto: © Photovs | Dreamstime.com
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) solicită ministrului Educației, Ligia Deca, să modifice hotărârea de guvern nr. 569/2015 privind decontarea navetei profesorilor astfel încât sumele plătite de aceștia, ca sa ajungă la școală, să poată fi decontate și pe bază de bilete de transport, nu doar cu abonamente lunare, potrivit unei adrese obținute de EduPedu.ro joi seara.

Federația sindicală a profesorilor susține că “Am fost sesizați de către organizațiile sindicale afiliate că numeroși operatori de transport auto nu emit abonamente pe anumite distanțe, ceea ce conduce la imposibilitatea personalului didactic – care se deplasează la și de la locul de muncă cu autoturismul proprietate personală, cu respectarea art. 7 alin. (6) din Norme – de a beneficia de decontarea acestor cheltuieli“.

“S-a ajuns în această situație deoarece, în lipsa abonamentelor pe ruta respectivă/rute similare, emise de operatorii de transport, nu se poate stabili care este cuantumul sumei pentru care se pot depune bonurile de achiziție a carburantului, în vederea decontării și, deci, nu se decontează aceste cheltuieli”, potrivit adresei FSLI.

Cu alte cuvinte, conform normelor în vigoare, dacă pe ruta pe care profesorul vine și pleacă de la școală cu mașina personală, transportatorii publici nu emit abonamente, atunci profesorului nu i se pot deconta banii pe benzină/ motorină, pentru că nu se știe cât ar costa un abonament la autobuz pe distanța pe care o parcurge.

Iată ce prevăd acum alineatul 6 din Normele metodologice anexate HG 569/2015 și alineatul 7 pe care sindicatele îl cer modificat:

“(6) Decontarea cheltuielilor cu efectuarea navetei se poate face pentru autoturismul/ambarcațiunea proprietate personală sau deținut/ă legal cu orice titlu atunci când:

a) pe ruta dintre localitatea de domiciliu/reședință și localitatea în care se află situată unitatea de învățământ nu există servicii de transport efectuate de operatorii de transport în comun sau programul acestora diferă semnificativ de orarul/programul unității de învățământ;

b) pe ruta dintre localitatea de domiciliu/reședință și localitatea în care se află situată unitatea de învățământ există servicii de transport efectuate de operatorii de transport în comun, însă cadrul didactic, respectiv personalul didactic auxiliar optează pentru transportul cu autoturismul/ambarcațiunea proprietate personală sau deținut/ă legal cu orice titlu

(7) Decontarea cheltuielilor cu efectuarea navetei pentru personalul care se deplasează cu autoturismul/ambarcațiunea proprietate personală sau deținut/ă legal cu orice titlu, în cazurile prevăzute la alin. (6), se face la valoarea unui abonament pentru ruta respectivă sau pentru distanțe similare”.

Adresa FSLI către ministrul Ligia Deca:
Foto: FSLI

Foto: © Photovs | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


11 comments
  1. Ne doare de cadrele didactice, dar pe elevi, viitorul țării, îi uităm?!? Dacă pt cadrele didactice și personalul auxiliar se asigură decontarea cheltuielilor de transport la valoarea abonamentului, conf. art. 7(1) din Normele anexate HG 569/2015(deci 100%), de ce fiului meu i se decontează DOAR 73 lei(aprox.29%) din cei 255 lei, cât costă acum abonamentul?
    Dacă la art. 1(2) lit. c din Normele menționate anterior “navetă” înseamnă “deplasarea DUS-ÎNTORS”, de ce elevilor li se decontează doar corespunzător distanței dintre localitatea de domiciliu și unitatea de învățământ(adică, dacă sunt 17km de-acasă până la liceu, conf. tabelului din Metodologia de aplicare a OUG 50/2021 nu te încadrezi la decontare pt 34km)?
    Și ce se mai aude despre proiectul de modificare a Legii 1/2011, pus în discuție la jumătatea lui septembrie, privind decontarea transportului elevilor?

  2. Sindicatele se bat pentru lucruri mici in loc sa ceara bani de chirie, multi profesori stau in chirie cu venituri de mizerie in timp cei care au salarii mari primesc bani de chirie.

    1. Multi nu inteleg ce inseamna sa stai in chirie cu un venit de 2900 lei, nu ne mira ca multi isi dau demisia. Ne prezinta si noua un raport cu cati profesori au demisionat in fiecare semestru?

  3. Da,buna asta,poate se deconteaza un abonament lunar pe toate liniile….
    Parteneriatul ,inclusiv invatamantul dual,necesita,in multe cazuri deplasarea frecventa ex scoala..daca putem proteja clima sa putem face asta corect in comun,este si cazul meu….
    Si un abonament clasic gratuit ar fi necesar,LUNAR…PROPUN!

  4. Sindicatele nostre ne-au adus in sapa de lemn, nici bani de naveta nu avem. Cand vor inceta sindicatele sa faca blat cu politicienii vom avea salarii decente in educatie.

  5. Aceasta decontare privind transportarea profesorilor nu se poate modifica sunt norme metodologice in hotarare de guvern .Aceasta decontare de transportul elevilor nu intra la Ministerul Educatiei ci la Ministerul Transporturilor .FSLI prin domnul Hancescu sa mearga la ministrul transporturilor Sorin Grindeanu asa spune legea

  6. Cred ca ar fi mai simplu daca s-ar primi o suma de bani, majoritatea platim pentru transport chiar daca scoala este in oras. Cum altii primesc bani pentru orice prostie noi nu putem obtine nimic.

  7. Doamne ferește!!! LA PROFESORI le mareste saleriu,la profesori le decontează transportul,la profesori si pt peofesori tot. Ce se face si pt elevi? Nimic. Lor nu le deconteaza la transport decat o mica suma in cea mai mare bataie de joc. Ex..Platim pt un copil pt o distanta de 6 km 135 lei pe luna si decontarea este de 32 de lei. Cum este,bine? Cata nesimtire. Numai hoti si nenorociți.Suntem cea mai proasta tara.

    1. Mariri de 30-50 lei, ti se par mult?
      Un profesor ar trebui sa aiba un salariu peste cel mediu pe economie daca va pasa de viitorul tarii. Momentan profesorii sunt cel mai prost platiti dintre bugetari iar pensia lor este de mizerie.

    2. Tu crezi ca nu dau bani la elevi din cauza ca primesc profesorii?

      Daca vrei sa ai profesori de calitate mai trebuie platiti altfel se duc si lucreaza in alta parte fara sa aiba presiune din partea directorului, parintiilor si elevilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cursuri de Neuroştiinţă și Medii virtuale de învățare în noile programe de licență „Educație timpurie” și „Pedagogia învățământului primar” – proiect de metodologii

Ministerul Educației a lansat în consultare publică metodologiile privind înființarea și organizarea programelor de studii universitare de licență „Educație timpurie” și „Pedagogia învățământului primar”. Pe lângă disciplinele consacrate, viitorii profesori…
Vezi articolul
Iulian Cristache

Reprezentantul părinților, despre presiunile Ministerului Turismului ca școala să înceapă cât mai târziu: Mi s-a solicitat sprijinul pentru a începe anul școlar la 1 octombrie, acum 3 ani

Premierul Viorica Dăncilă i-a cerut ministrului Educației să amâne cu o săptămână începutul școlii, care să fie astfel pe 16 septembrie, la cererea patronatelor din turism, potrivit surselor Edupedu.ro. Președintele…
Vezi articolul

Marilen Pirtea, deputat PNL: Nu știu dacă poziția domnului Dîncu de a prelungi termenul de dezbatere a legilor Educației este una personală sau instituțională, cred că este personală / Vom avea luni discuție în cadrul PNL-ului, pe baza amendamentelor primite

Marilen Pirtea, expert al PNL în comisia care analizează proiectele legilor Educației, a declarat la postul de televiziune Antena 3, după ședința de coaliție, că poziția lui Vasile Dâncu privind…
Vezi articolul

Ligia Deca: Toleranța în ce privește plagiatul în universitățile românești trebuie să fie zero / Nu numai lucrările de doctorat, masterat sau licență trebuie să fie verificate. Orice examen sau evaluare trebuie să asigure condiții de integritate. Abaterea, sancționată în primul rând în universitate și după, în context național

„Problema plagiatului este parte a unei probleme mai ample vizavi de integritatea în mediul de învățământ superior. Consider că toleranța în ce privește plagiatul în universitățile românești trebuie să fie…
Vezi articolul